°C
      2024 03 19 Antradienis

      J. Epstein nenusižudė: Majamio galerijoje ši žinutė tapo meno kūriniu

      Nuotrauka: Mothership nuotr.

      2019-12-11 08:00:00

      Majamio meno parodos siena patyrė daug: ant jos kabojo trys brangūs bananai (ir įvyko spektaklis, kuriame vienas jų buvo suvalgytas), be to drąsus menininkas panaudojo lūpdažį tam, kad iškeltų klausimą dėl tariamos J. Epsteino savižudybės. 

      Tuščia vieta, likusi po to, kai alkanas spektaklio performeris sunaikino Maurizio Cattelano skulptūrą „Komikas“ - bananą, lipnia juosta pritvirtintą prie „Art Basel Miami Beach“ parodos sienos  - paskatino sekmadienio popietę lūpų dažais paskelbti žinutę ir pasėti abejonę dėl  oficialių J. Epstein mirties aplinkybių.

      „EPSTIEN NENUSIŽUDĖ“, - 46 metų Roderickas Webberis iš Masačusetso raudonais lūpų dažais ant tuščios sienos su klaida užrašė velionio vardą. Vietos žiniasklaida pranešė, kad R. Webberis buvo sulaikytas Majamio paplūdimio policijos dėl „nusikalstamos veiklos“ ir, kaip pranešama,jis nenustojo skųstis dėl bausmės, kol buvo vežamas į komisariatą. Kodėl, jis norėjo žinoti, spektaklio performeriui Davidui Datunai buvo leista šeštadienį be arešto suvalgyti vieną brangiausių bananų, o jam, Webberiui, buvo uždrausta rašyti ant sienos?

      Nors kai kurie žiūrovai klaidingai suprato „EPSTIEN“ žinią ir priėmė tai kaip kitą Maurizio Cattelano performanso dalį, tačiau užrašas sukrėtė galeriją tad ši žodžius uždengė baltu kartonu. Mirdamas J. Epsteinas turėjo rūmusPalm Byče, maždaug 70 mylių į šiaurę nuo Majamio; jis buvo nuteistas už tai, kad 2008 m. seksualiai priekabiavo prie nepilnamečių merginų, kurių skaičius siekia šimtus, nors jis kalėjime praleido vos 13 mėnesių.

      Du „Comedian“ variantai buvo parduoti dviem prancūzų kolekcininkams už 120 000 USD, kol prieš Datuna ir Webberis nepasisavino kūrinio. Anot galerijos, skulptūrų vertė nė kiek nesumažėjo dėl to, kad buvo suvalgytas nedidelė dalis meno kūrinio, tai tik padidino trečiojo varianto kainą iki 150 000 USD. Meno darbai buvo pateikti kartu su autentiškumo sertifikatais, teigiančiais, kad vaisius prireikus galima pakeisti.

      Kol skulptūra nebuvo suvalgyta, ji tapo vienu populiariausiu parodos eksponatu. Tai privertė pasirūpinti lynų tvorelėmis, kad kantriai laukiantys asmenukių fotografai lauktų eilėje. 

      J. Epsteinas tariamai nusižudė rugpjūčio 10 d., būdamas Niujorko Metropoliteno pataisos centre. Tačiau aplinkybės, susijusios su jo mirtimi ir su tariamu ryšiu su žvalgybos agentūra bei pranešimais apie šantažą, paskatino spėliones, kad nuteistasis, kaltinamas seksualiniais nusikaltimais, buvo nužudytas.

      Praėjusį mėnesį du pareigūnai buvo areštuoti už galimai suklastotus įrašus, siekiant įrodyti, kad jie pakartotinai tikrino aukšto rango kalinį. Tuo tarpu frazė „Epšteinas nenusižudė“ tapo populiariu memu- nuo 4chano gilumos iki ryškiausių tautos meno parodų.

      Skaityti komentarus