°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      Pasaulyje Lietuvos vardą garsinanti pianistė A. Daunoravičiūtė: „Pasiekimais reikia džiaugtis ir už juos dėkoti“

      Nuotrauka: A. Daunoravičiūtė | Asmeninis archyvas

      Autorius: Kristina Sušinskaitė | „vipcommunications“
      2018-06-15 18:00:00

      Pianistė ir muzikos pedagogė, daugybės tarptautinių konkursų laureatė Adelė Daunoravičiūtė įsitikinusi – darbas talentą atskleidžia, ugdymas jį subrandina, o parama skatina jį skleistis. Tiesa, šiuo metu ne Lietuvoje gyvenanti pianistė didžiausią dėmesį skiria ne muzikai, o savo dukrytei, nors muzikos apleisti ji neketina.

      „Geras menininkas – alkanas menininkas“, – skelbia ne tik senas, bet jau ir pasenęs posakis. Juo, matyt, niekas niekada netikėjo, nes ji reiškia, kad kultūrai lėšos nereikalingos. Kad toks požiūris ne tik klaidingas, bet ir ydingas, supranta ne tik menininkai, bet ir mecenatai.

      „Ši maloni patirtis nepamirštama. Stipendija suteikė galimybę įgyvendinti tuomečius planus Lietuvoje bei užsienyje. Turėjau galimybę dalyvauti daugybėje koncertų, tarptautinių konkursų, o grįžusi – pagirti mūsų nuostabius Klaipėdos pedagogus už puikų žinių perdavimą, energiją ir pasitikėjimą“, – sako A. Daunoravičiūtė, kuriai prieš 4 metus buvo įteikta pirmoji „Švyturio“ Klaipėdos ateities“ stipendija.

      Tiesa, šiuo metu visas pianistės dėmesys ir rūpestis sutelktas ne į muziką, o į motinystę: „Ne taip senai sulaukiau stebuklo savo gyvenime – gimė dukrytė. Kadangi visa širdimi ir energija atsiduodu bet kokiam gyvenimo etapui, tad ir dabar didelį dėmesį skiriu dukrytei. Vertinu kiekvieną mūsų praleistą akimirką kartu.“

      Už pasiekimus reikia dėkoti

      Anot jos, kiekvieno profesionalaus muziko veikloje svarbi dalis tenka finansams. Juk jeigu norima tobulėti, reikia vykti į užsienį ir mokytis iš geriausių, be to, savo gebėjimus demonstruoti bei užsikariauti pagarbą galima tik tarptautiniuose konkursuose. Jiems reikia intensyviai ruoštis, vėliau vykti į užsienį, tad tik turėdamas pakankamą finansinį užnugarį menininkas gali susikoncentruoti ties svarbiausias dalykais bei visą savo dėmesį ir jėgas skirti muzikai.

      Pianistė įsitikinusi, kad talentas – dovana, kurią reikia ugdyti ir puoselėti, o pilnai jis gali išsiskleisti kuomet juo rūpinasi mokytojai bei rėmėjai.

      „Talentas padeda išmokti meno kūrinį, geriau jį pajausti, perteikti publikai. Tačiau už pasiekimus reikia dėkoti – tą nuolat darau. Pirmiausiai tėvams. Ypač esu dėkinga mamai už palaikymą, pasitikėjimą ir manęs vedimą meninio kelio link. Taip pat fortepijono mokytojams: Editai Šapolaitei, mokytojai ekspertei Jūratei Liutkienei ir profesorei Tatjanai Romaškinai. Žinoma, esu dėkinga ir Klaipėdos miesto savivaldybei bei verslo atstovams“, – savo požiūrį pristato pianistė.

      Lieka su muzika

      Nors šiuo metu A. Daunoravičiūtė susitelkusi ties dukrelės auginimu, artimiausiose jos planuose – grįžimas prie ankstesnės veiklos – muzikavimo bei pedagogikos.

       „Turiu planų toliau koncertuoti, užsiimti pedagogine veikla, perduoti savo žinias ateinančioms kartoms, kad ir jos pajustų meninį pasitenkinimą“, – sako pianistė, kuri visada džiaugiasi galėdama grįžti į Lietuvą ir gimtąją Klaipėdą.

      Skaityti komentarus