°C
      2024 03 29 Penktadienis

      Premjeras įteikė pirmąją Nacionalinę Jono Basanavičiaus premiją

      Nuotrauka: ministraspirmininkas.lt nuotr.

      Autorius: Ministras pirmininkas.lt informacija
      2019-02-13 16:00:00

      Ministras Pirmininkas Saulius Skverelis įteikė pirmąją Nacionalinę Jono Basanavičiaus premiją dviem kartu kuriantiems etninės kultūros atstovams: rašytojui, gamtininkui, kraštotyrininkui Henrikui Gudavičiui ir fotomenininkui Algimantui Černiauskui.

      Kultūros ministerijos Baltojoje salėje tardamas sveikinimo žodį premjeras pabrėžė, kad jam didelė  garbė įteikti pirmąją Nacionalinę Jono Basanavičiaus premiją, kurios tikslas – įvertinti išskirtinius nuopelnus etninės kultūros srityje, reikšmingą kūrybinę, mokslinę veiklą ir kitus darbus, susijusius su lietuvių etninės kultūros tradicijų plėtojimu, tautinės savimonės puoselėjimu ir etnokultūriniu ugdymu.
      „Šiai auditorijai neverta priminti, kuo etninės kultūros puoselėjimas yra reikšmingas mūsų šaliai – jūs kiekvienas neabejotinai tą suprantate. 


      Mūsų valstybė remiasi unikalia mūsų etnine kultūra – per šimtmečius susiklosčiusiu gyvenimo būdu, pasaulėžiūra, papročiais, mokymo sistema, vertybėmis ir begale kitų sričių, kurios daro mums įtaką kiekvieną dieną. Tam, kad išliktume lietuviai, privalome neprarasti šio išskirtinumo. Dėl to galime džiaugtis, kad šiemet – pagaliau – buvusi Valstybinė premija tapo Nacionaline Jono Basanavičiaus premija, siekiant dar aktyviau puoselėti etninės kultūros tradicijas“, - sakė Vyriausybės vadovas.

      Pasak S.Skvernelio, svarbiausia – neskirstyti kultūros į etninę ir meninę, aukštesnę ar mažiau aukštą. Visa kultūra vienodai brangi ir svarbi, ir todėl jai skiriamas vienodas įvertinimas.


      Komisija 2018 metų premiją nusprendė skirti dviem kartu kuriantiems etninės kultūros atstovams: rašytojui, gamtininkui, kraštotyrininkui Henrikui Gudavičiui ir fotomenininkui Algimantui Černiauskui už sukauptus lietuvių etninės kultūros šaltinius ir jų sklaidą, tradicinės gamtojautos raišką kūryboje, Dainavos krašto savimonės ugdymą.

      Skaityti komentarus