°C
      2024 04 18 Ketvirtadienis

      2025 metais Rusija pasitraukia iš Tarptautinės kosminės stoties

      Nuotrauka: Wikipedia nuotr.

      2021-04-19 17:00:00

      Rusijos vicepremjeras patvirtino, kad šalis pasitraukia iš Tarptautinės kosminės stoties (toliau - TKS), kadangi 2024 metų gale pasibaigs numatytas bendradarbiavimo laikas. Maskva jau rengia naują stotį, kuri pakeis dabartinę.

      Maskva „praneš [šalims partnerėms] apie savo pasitraukimą iš TKS nuo 2025 m.“, - sekmadienį televizijos kanalui „Rossija-1“ sakė Rusijos vicepremjeras Jurijus Borisovas. Jis pridūrė, kad nustojus veikti stočiai, šalis konsultuosis su kitomis tautomis dėl būsimo bendradarbiavimo.

      Ministro Pirmininko pavaduotojas pranešė naujienų agentūrai TASS, kad „pranešimai apie gedimus pastaruoju metu vis dažnesni“, o norint išvengti galimų ekstremalių situacijų, privaloma iššsamiai ištirti TKS.

      Astronautai stengiasi kuo skubiau pašalinti atsiradusius gedimus. Didžiausią grėsmę kelia oro nutekėjimas, užfiksuotas dėl kai kuriuose moduliuose atsiradusių įtrūkimų. Rusijos TKS atstovaujančios įmonės „Energia“ pavaduotojas Vladimiras Solovjevas lapkritį pareiškė, kad kelios stoties dalys buvo pažeistos, todėl nuo 2025 metų stotis bus uždaryta. „Energia“ šiuo metu dirba prie „Russia Orbital“ - kosminė stoties, kuri turėtų pakeisti dabartinę TKS.

      Pirmasis TKS kosminis laivas buvo paleistas 1998 metais. Galiausiai stoties gyvavimo laikas buvo pratęstas iki 2020 metų, kiek vėliau - iki 2024 metų.

      Rusijos kosmoso agentūros „Roscosmos“ vadovas Dmitrijus Rogozinas pernai sakė, kad nustojus veikti TKS, krovininis erdvėlaivis „Progress“ pašalins jį iš orbitos. Tuomet TKS nusileis į vandenyną taip pat, kaip Rusijos kosminė stotis „Mir“ buvo nueleista dar 2001 m.

      Skaityti komentarus