°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      7 klausimai, kuriuos sau reiktų užduoti kuo dažniau

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2018-09-10 19:00:00

      Norėdami savo gyvenime judėti tinkama kryptimi, turime sau uždavinėti teisingus klausimus.

      Albertas Einšteinas sakė: „Jei turėčiau vieną valandą problemos sprendimui ir nuo to priklausytų mano ateitis, pirmas 55 minutes aš skirčiau klausimo formulavimui.“ Ir jis buvo teisus: teisingai užduotas klausimas – svarbiausias bet kokios problemos sprendimo ar tikslo siekimo žingsnis.

      Jūsų dėmesiui septyni svarbūs klausimai, kuriuos turėtų sau užduoti kiekvienas žmogus.

      1. Ką aš duodu pasauliui?

      Klausimo esmė: kaip aš atiduodu pasauliui tai, ką iš jo gaunu?

      Taigi, ką jūs duodate pasauliui? Ką kuriate? Nepatingėkite ir užrašykite popieriuje atsakymą į šį klausimą. Tai nebūtinai kažkas ypatingo ar matomo. Pavyzdžiui, gal suprasite, kad geriau už viską jums sekasi palaikyti tvirtus santykius šeimoje. Taip ir užrašykite. Kuo jūs mokate pasauliui? Tik imate ar esate pasirengę ir duoti?

      2. Ko aš iš tiesų noriu?

      Kiekvienas mes turime vidinį balsą, kuris šnabžda norus ir svajones. Sustiprinkite jį. Ant lapukų susižymėkite visus galvoje kylančius norus. Kad ir kokie jie būtų – dideli, kvaili, keisti, juokingi, - visus surašykite

      Kai kurie bus momentiniai, o dalis bus tokių, kurie įsitvirtins ir vis dažniau skambės galvoje. Tai ir esate jūs patys ir jūsų tikrieji norai. Neklausykite, ką kalba aplinkiniai apie tai, ko jūs norite. Jei tik norite — darykite!

      Antras metodas atvirkštinis. Išsilaisvinkite nuo to, ko jūs nenorite daryti ir kas jums nereikalinga. Ant lapelio surašykite visus įsipareigojimus, įsitikinimus, t. y. visus turimus „reikia“. Po to apie kiekvieną „reikia“ atsakykite į šiuos tris klausimus:

      • Iš kur tai atsirado?
      • Ar tai tikra?
      • Ar noriu tai daryti, tuo vadovautis?

      Užbraukite įsitikinimus, kurie jums netinka. Tokiu būdu  suteiksite sau laiko ir vietos.

      3. Kiek galima atsikalbinėti?

      Praktiškai bet kuris mūsų noras, kuris prieštarauja smegenų įsitikinimams apie saugumą, bet kuris veiksmas, kuris gali kažkaip ištraukti mus iš komforto zonos, sutinka galingą pasipriešinimą. Tai vadinama pasipriešinimo jėga.

      Smegenims mūsų išėjimas iš komforto zonos yra kaip gaisras. Kad to nenutiktų, jis pradeda gaisrą gesinti pasipriešinimais. Štai dabar įsiklausykite ir išgirskite signalą. Jūsų protas ima gesinti gaisrą atsikalbinėjimų srautu:

      Lauke taip drėgna ir šalta, geriau likim namuose …

      Mesi darbą — badausi!

      Nepradėk savo verslo. Niekam iš tavo pažįstamų nepavyko.

      Neik į tą seminarą ar treningą. Juk nepakaks pinigų iki mėnesio galo.

      Visa tai — pasipriešinimo jėga. Kaip dažnai tokios apsauginės reakcijos trukdo jums gyventi?

      4. Kas man suteikia daugiausia energijos?

      Meg Jay  rašo: „Lengva suprasti, ką mes mėgstame labiau už viską. Mėgiami dalykai mums duoda daugiausia energijos“

      Tai reiškia, kad turime stebėti, kokiomis akimirkomis mumyse atsiranda daugiausia energijos. Pavyzdžiui, jei jūs jaučiate pakilimą tapydami — tapykite. Jei jaučiate, kad daugiausia energijos turite, kai organizuojate renginius – organizuokite juos. Jei jaučiate jėgų antplūdį sporto salėje, užsiimkite tuo.

      Nebandykite eiti primestu keliu ir tapti teisininku, nes taip nori jūsų tėvai. Ar todėl, kad perskaitėte sąrašą pačių reikalingiausių profesijų. Stebėkite energiją ir sekite ja – jūsų aistra jus ves priekin.

       5. Svarbu ar skubu?

      Būna, kad mes taip pavargstame nuo visko, kad net nenorime keltis ryte. Ir norų jokių jau neturime. Visiška apatija. Visa tai nutinka dėl to, kad įstumiame save į pareigų pelkę ir negalim iš jos išbristi. Dėl to, kad dažniau darome tai, ką reikia, o ne tai, ko norim, mes iš viso nustojame norėti.

      Mes praleidžiame tą akimirką, nes pašėlęs gyvenimo ritmas neleidžia sustoti ir pagalvoti apie save ir savo svajones. Ir svarbiausia, apie mūsų prioritetus. O kokie jūsų tikrieji prioritetai?Galbūt tai karjera, pasaulio keitimas geresnėn pusėn, tvirta šeima, sveikata, mėgiama veikla...

      Vidinė harmonija padės jums į pirmą vietą padėti tai, kas svarbiausia ir neprarasti šios krypties.

      6. Aš augu ar degraduoju?

      Žmogus visada nori augti. Jei žmogus neauga, jis degraduoja. Ir taškas. Būtent todėl labai svarbu savo veikloje vystytis. Jei mes nededame pastangų ir kasdien nesunkiname užduočių, mes degraduojame.

      Visa aplinkui siekia augti. Jei medžio šaknims užtverti augimą, uždėjus ant jų betono plytą, kas nutiks?  Medis ims augti į šonus. Taip ir žmonių pasaulyje. Degradacija — tas pats augimas. Tik į šonus.

      Kuo daugiau klausysite savęs ir darysite tai, ką siūlo vidinis balsas, tuo harmoningesni būsite. Išdrįskite sau prisipažinti, ko jūs norite, o ko visai nenorite. O taip pat drąsos likti ištikimu sau. Tuomet nereiks jokios kitos motyvacijos.

      7. Ar dažnai skaitau knygas?

      Kiek knygų jau perskaitėte šiais metais? O praėjusiais? To pakanka, ar galite skaityti daugiau? Dažniau sau užduokite svarbius klausimus ir skaitykite protingas, naudingas knygas. Žodis amžinas ir būtent knygos yra ir bus geras būdas praplėsti žinias, patirtį nedarant savų klaidų. Ieškokite įdomių knygų kavinių lentynose, draugų ir tėvų namuose, vartykite knygas knygynuose, prašykite, kad pažįstami jums rekomenduotų savo mėgiamas knygas.

       

      Skaityti komentarus