°C
      2024 03 29 Penktadienis

      Europos fitneso čempionė S. Kazlauskienė: „Skambant Lietuvos Respublikos himnui po kūną bėgiojo šiurpuliukai“

      Nuotrauka: Asmeninis archyvas

      2018-09-04 19:00:00

      Sandra Kazlauskienė būdama moksleivė nemėgo kūno kultūros pamokų, kuriose reikėdavo žaisti „Kvadratą“ ar bėgioti stadione. Kiek vėliau mergina pasirinko aerobiką, bet suprato, jog šis užsiėmimas jai taip pat neteikia malonumo ir vis atkreipdavo dėmesį į sporto salėje plušančius vaikinus, tačiau neturėjo pakankamai drąsos, kad pasiryžtų tai išbandyti. Studijuoti pradėjusi Sandra apsilankė keliuose sporto klubuose, tačiau jai nepatiko ten egzistavusi komercija, kadangi už trenerio paslaugas reikėdavo susimokėti, o tai studentei buvo per brangu. Visgi mergina baigusi mokslus universitete atkreipė dėmesį į draugės besikeičiančią figūrą, kuri sportavo mažoje salėje. Sandra susilaukusi pirmojo vaiko iš pradžių pratimus atliko namuose, tačiau vėliau nusprendė apsilankyti tame pačiame sporto klube kaip draugė ir netrukus save atrado naujoje srityje.

      Savęs atradimas ir pasiruošimas varžyboms

      S.Kazlauskienė dažnai pastebėdavo socialiniame tinkle „Facebook“ užsienio sportininkių nuotraukas, tačiau netrukus ir pati iškovojo savo pirmąjį trofėjų. „Visada žavėjausi raumeningomis kojomis, sėdmenimis, pečiais. Norėjau taip atrodyti, todėl to pradėjau siekti treniruoklių salėje. Du treneriai, su kuriais dirbau, vis siūlė sudalyvauti varžybose, tačiau iš tokių kalbų tik pasijuokdavau. Visgi po metų jau stovėjau ant scenos ir tapau Lietuvos čempione“,- atskleidė fitneso sportininkė

      Pasak fitneso atstovės, pasiruošimo varžyboms metu svarbiausia – laikytis režimo. „Turiu būti susikaupusi ir investuoti savo laiką, dėmesį, finansus. Svarbu yra tinkama mityba, treniruotės, darbas, poilsis ir 100% vykdyti trenerio nurodymus“,- teigė S.Kazlauskienė.

      Visgi daugkartinė čempionė pripažįsta, kad tokiais atvejais sunkiausia atrasti balansą ir harmoniją. „Sunku produktyviai dirbti, pakankamai skirti dėmesio šeimai, nuosekliai treniruotis, laiku valgyti ir nepervargti. Man asmeniškai sunkiausia yra viską suspėti, tačiau kol kas šiuo metu tai pavyksta padaryti“,- pripažino sportininkė.

      S.Kazlauskienė jaučiasi puikiai būdama ant scenos, tačiau pripažįsta, kad kartais žmonės nesupranta, kokį sunkų kelią sportininkams tenka iki tol nueiti. „Man patinka būti ant scenos, tačiau pozavimas yra ne juokai, reikia tam skirti daug laiko, kad pavyktų išmokti viską atlikti tinkamai. Visada su treneriu A.Vandžiu priimame, vertiname kritiką ir darome išvadas. Tik taisydami klaidas žengiame pirmyn“,- kalbėjo sportininkė.

      Fitneso sportininkės ant scenos pasirodo demonstruodamos įvairiausias aprangas. Visgi S.Kazlauskienei svarbiausia yra kokybė. „Esu išbandžiusi kelių modelių bikinius. Labai svarbu atrasti sau tinkamiausią variantą. Jis gali išryškinti minusus arba padėti paslėpti trūkumus, svarbiausia, jog būtų pagamintas kokybiškai“,- pripažino moteris.

      Iškovotas Europos čempionės titulas ir ypatingas jausmas atstovaujant Lietuvai

      S.Kazlauskienė vos prieš keletą mėnesių tapo ne tik Europos čempione, bet ir pirmąja Lietuvos istorijoje bikini kategorijos sportininke, kuri suaugusiųjų kategorijoje laimėjo auksą. „Šiame čempionate buvo didžiausia konkurencija, su kokia teko susidurti per savo karjerą. Jausmas yra nuostabus ir nenusakomas žodžiais. Niekada to neužmiršiu. Pasiruošimo metu galvojau, kaip patekti į stipriausiųjų dešimtuką, o laimėjau pirmąją vietą, todėl buvo didelė euforija. Žinoma, taip pat džiugu būti daugkartine Lietuvos čempione ir turnyro Latvijoje nugalėtoja. Kiekvienas laimėjimas suteikia tik geriausias emocijas“,- džiaugsmo neslėpė daugkartinė čempionė.

      Fitneso atstovė pripažino, jog atstovauti Lietuvai tarptautiniuose turnyruose yra ypatingas jausmas. „Europos čempionate skambant Lietuvos Respublikos himnui po kūną bėgiojo šiurpuliukai, nes žinojau, kad jis skamba mano įdėtų pastangų dėka“,- teigė moteris.

      Fitneso teikiami privalumai ir šeimos palaikymo svarba

      Fitnesas S.Kazlauskienei padėjo ištverti skausmingus gyvenimo įvykius. „Šis sportas reikalauja laiko, atsidavimo ir koncentracijos. Tai man padeda negalvoti apie dalykus, kurie galbūt būtų privertę mane paskęsti strese ar depresijoje. Neturiu laiko kurti blogiausius scenarijus. Sporto salės lankymas padeda „išvalyti“ mintis“,- teigė įvairių čempionatų nugalėtoja.

      Sportininkams kaip ir kitų profesijų atstovams labai svarbus yra artimiausiųjų žmonių palaikymas. „Kartais užtenka, jog vienas žmogus palaikytų priimant sprendimą ir pradedame labiau tikėti savimi. Man nereikia, jog mane skatintų, svarbu, jog leistų daryti ir toleruotų. Svarbu, jog pasiruošimo metu ne gailėtų, o suprastų, jog dabar reikia laikytis tokio režimo. Man svarbu, jog manimi tiki treneris, vyras supranta, ką darau. Mane taip pat palaiko mama, o su vyro tėčiu visada „sumušame“ penkis po sėkmingų varžybų. Būtų sunku psichologiškai, jei namuose niekas nesuprastų ir dar peiktų“,- šeimos svarba neabejojo S.Kazlauskienė.

      Sveikos gyvensenos svarba, motinystė ir svarbiausi patarimai

      Pasak S.Kazlauskienės, didžiulis sportiškumo kultas žmones kartais nuveda klaidinga linkme. „Šiuo metu visi save įvardina kaip asmeninius trenerius ir mitybos konsultantus, tačiau kartais galima tokiu būdu patekti pas apsišaukėlį – susižeisti, priaugti dar daugiau svorio ar nusivilti. Propaguoti sveiką gyvenimo būdą yra sveikintina. Norėtųsi, kad visiems žmonėms fizinis aktyvumas būtų savaime suprantamas dalykas. Reikia gerbti savo kūną, kuriame gyvena tavo siela“,- įžvalgas pateikė fitneso atstovė.

      S.Kazlauskienė džiaugiasi motinyste, kuri priverčia moterį pažvelgti į gyvenimą kitomis akimis. „Būti mama yra vienas didžiausių mano pasiekimų ir malonumų gyvenime. Viską daryti tampa prasmingiau. Šalia augantis žmogus mane vėl moko žaismingumo, džiaugtis saule, gėlėmis, paprastais dalykais, kurių suaugę žmonės dažnai nebemato“,- pripažino sportininkė.

      Pasak Lietuvos čempionės, baimė žmonėms trukdo judėti į priekį. „Baimė užgožia norus, o tokiu būdu mes praleidžiame atsiradusias galimybes. Galvojame per daug apie tai, ką pasakys kiti ir nesiryžtame palikti komforto zonos. Vaikai moterų gyvenime neturėtų visko užgožti, reikia skirti laiko sau ir atrasti, kur galima save realizuoti. Laiminga moteris = laiminga šeima“,- patarimų negailėjo S.Kazlauskienė.

      Skaityti komentarus