°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      „MG Baltic“ byloje liudija I. Šimonytė

      Nuotrauka: ELTA nuotr.

      2019-03-08 11:00:00

      Koncerno „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje penktadienį Vilniaus apygardos teisme apklausta parlamentarė Ingrida Šimonytė. Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojos pareigas 2015 metais ėjusi konservatorių į prezidentus keliama politikė liudijo apie banko registruotą siūlymą keisti Vartojimo kredito įstatymą. 

      I. Šimonytė penktadienį teisme sakė dirbdama Lietuvos banke pastebėjusi, kad daugėja žmonių, negalinčių atiduoti pasiimtų greitųjų kreditų. Pasak jos, žmonės ėmė naujus kreditus, kad galėtų atiduoti anksčiau paimtus. Todėl, sakė I. Šimonytė, žmonės prasiskolindavo

      Politikė pabrėžė, kad dėl to ir buvo parengtas ir Finansų ministerijai perduotas Vartojimo kredito įstatymo pakeitimas. 

      „Mūsų pareiga buvo įspėti politikus apie vykstančius procesus ir pasiūlyti pataisas“, - sakė I. Šimonytė. 


      I. Šimonytė atkreipė dėmesį, kad Lietuvos banko pasiūlytų Vartojimo kredito įstatymo pataisų esminė nuostata buvo pareiga kredito davėjui įsitikinti, kad klientas sugebės grąžinti paskolą. 

      „Tai buvo principinė nuostata“, - teisme sakė I. Šimonytė. 

      Jos teigimu, buvo galima jausti spaudimą, kad siūlomos pataisos nebūtų patvirtintos ir griežtesnė greituosius kreditus reglamentuojanti tvarka nebūtų įteisinta. Tačiau kartu, pabrėžė I. Šimonytė, buvo ir raginimų sugriežtinti vartojimo kreditų kontrolę. 


      I. Šimonytė tvirtino, kad su korupcijos byloje figūruojančiu „MG Baltic“ koncernu jai nebuvo tekę susidurti. 

      Kartu, tvirtino I. Šimonytė, ji negalinti vertinti, ar Lietuvos liberalų sąjūdis turėjo interesų dėl Vartojimo kreditų įstatymo pataisų. 

      „Nebuvau, nesu ir neturiu galimybių sužinoti, kas vyko ir kas vyksta liberalų frakcijos viduje“, - sakė parlamentarė. 


      Vienas kaltinamųjų byloje, buvęs „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, įtariamas, kad tuometiniam parlamentarui Šarūnui Gustainiui perdavė Vartojimo kredito įstatymo pataisas ir siekė, kad pakeitimai būtų priimti. 

      Prieš posėdį teisme I. Šimonytė socialiniame tinkle rašė, kad greitųjų kreditų verslas pasižymėjo greita grąža, todėl, svarstė ji, tai galėjo būti priežastis, kodėl problemos dėl skolinimosi nebuvo aptariamos viešumoje ar Seime. 



      „Greitųjų kreditų biznis pasižymėjo itin didele grąža. Ta didelė grąža leido būti vienais didžiausių reklamos užsakovų. Gal tai ir buvo priežastis, kodėl problemos dėl greitųjų kreditų plėtros praktiškai nebuvo viešumoje, nebuvo ir informacijos apie Seime įstrigusius sprendimus. Daugiau buvo gana beprasmiškos mano ir kokio nors rinkos atstovo diskusijos, ar gerai mokytojai pirkti bliuzelę (palaidinė.-ELTA) arugsėjo pirmajai už greitąjį kreditą. 

      Kai jau darbo grupė savo darbą pagaliau baigė, projektą tarsi šėtonas apsėdo. Patekęs į darbotvarkę, jis paslaptingai iš jos dingdavo. Vėl patekęs, dingdavo vėl. Pataisos dygo kaip grybai po lietaus. Už greitųjų kreditų bendrovių atsakomybės tikrinti skolininkų mokumą sumažinimą buvo kautasi iki paskutinio kraujo lašo (džiaugiuosi, kad nesėkmingai, nes čia ir buvo esmių esmė). Dabar jau daugiau žinome apie tai, kodėl ir kaip tai vyko. Bet nepavyko. Ir tai svarbiausia“, - fesbuke rašė I. ŠimonyTė. 

      Skaityti komentarus