°C
      2024 04 19 Penktadienis

      „Tvarkiečiai“ nusiteikę gelbėti frakciją, manoma, kad žmogų „paskolins“ valstiečiai

      Nuotrauka: Vytautas Kamblevicius | BNS nuotr.

      2019-06-15 11:00:00

      Paaiškėjus, kad Darbo partijos narys Valentinas Bukauskas traukiasi į Mišrią Seimo narių grupę, žlunga Tvarkos ir teisingumo frakcija Seime ir galimai derybos dėl naujosios koalicijos. „Tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Vytautas Kamblevičius ramina ir teigia, kad jau yra numatyti žmonės, padėsiantys atstatyti frakciją.

      Tuo metu Eugenijus Gentvilas spėja, kad ištiesų pagalbos ranką išties „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis ir „paskolins“ partietį.

      Pasak V. Kamblevičiaus, V. Bukauskas neplanavo palikti frakcijos, esą santykiai tarp jų buvo geri, tačiau Andriui Mazuroniui atėjus į Seimą, tokią situaciją buvo galima prognozuoti. Dabar, politiko teigimu, planuojama frakciją išlaikyti, neva yra aišku, kas galėtų ją papildyti.

      „Aišku, kad planuojame surinkti frakciją, reikia taip daryti. (...) Kai atėjo Andrius, jau viskas buvo aišku. Žinojome, kad bus toks variantas. Negali būti vienos partijos nariai skirtingose frakcijose. (...) Kol kas frakcija negriūna, yra norinčių ateiti“, – sakė V. Kamblevičius nenorėjęs patikslinti pavardžių.

      „Būtų vienas iš variantų (surasti kuo papildyti frakciją – ELTA), bet tas variantas nėra tvarus. Aš prieš tokius dalykus – iš bėdos galima būtų. Dabar po Petro Gražulio išėjimo kiek pabuvome? Neilgai. Viskas keičiasi šiame gyvenime ir, duok Dieve, iki kadencijos pabaigos ką surastume. Bet neaišku, koks žmogus ateis, kaip seksis dirbti. Toks gelbėjimo ratas nėra patikimas ar ilgalaikis“, – sakė „tvarkietis“.

      Tuo metu seniūno pavaduotojas Algimantas Dumbrava turi kitą požiūrį – jo teigimu, ieškoti „gelbėjimosi ratų“ nėra tvarus sprendimas.

      Anot A. Dumbravos, neatmestini ir kiti variantai – kurti apskritai naują frakciją arba papildyti kitas.

      „Yra variantų – naują frakciją bandoma kurtis arba jungtis prie kitos frakcijos. Jeigu subyrėsime, kartu arba atskirai galvosime, prie ko prisijungti. (...) Manau, kad nebūtų įmanoma kurti naujos frakcijos su Darbo partijos nariais. Yra tam tikri iš praeities likę dalykai, kurie neleistų likti drauge“, – pridėjo Visagino-Zarasų vienmandatėje apygardoje išrinktas politikas.

      Liberalas E. Gentvilas taip pat teigia, kad „tvarkiečių“ frakcija Seime buvusi nestabili ir V. Bukauskas esą buvo jos gelbėtojas. Jo manymu, esant tokiai situacijai, iniciatyvos esą imtis turėtų R. Karbauskis. E. Gentvilas teigia, kad, tikėtina, „valstietis“ perleis vieną narį į R. Žemaitaičio komandą Seime ir taip subalansuos frakciją.

      „Jeigu „valstiečiai“ nori, kad tęstųsi derybos su šita frakcija, tai jie turi parūpinti kokį žmogų, gelbėjimosi ratą. Vienam žmogui gali būti pavesta ir pasakyta: „Gelbėk Tvarką ir teisingumą, nes priešingu atveju nesusidarys koalicija“, – teigė liberalas.
      E. Gentvilo tikinimu, rasti trūkstamą narį „tvarkiečiai“ laiko turi iki ateinančio posėdžio, birželio 25 dienos, kada, priešingu atveju, būtų skelbiama apie frakcijos išregistravimą.
      Kaip jau buvo skelbta, Darbo partijos tarybos posėdyje buvo nuspręsta atšaukti V. Bukauską iš Tvarkos ir teisingumo frakcijos Seime. Kartu penktadienį pasirodė žinia, kad prie partijos prisijungia buvęs „tvarkietis“, buvęs liberalas Andrius Mazuronis. Teigiama, kad nuo šiol abu jie dirbs Mišrioje Seimo narių grupėje.

      Andrius gali būti ne vienintelis Mazuronis Darbo partijoje. Anksčiau jo tėvas Valentinas Mazuronis yra buvęs jos pirmininku, šiemet su partijos sąrašu dalyvavo Europos parlamento rinkimuose. Po prezidento rinkimų Eltos paklaustas, ar planuoja grįžti į partiją, jis to nei patvirtino, nei paneigė.

      ELTA primena, kad norint užregistruoti frakciją Seime reikia bent 7 Seimo narių. Šiuo metu be V. Bukausko Tvarkos ir teisingumo frakcijoje yra V. Kamblevičius, A. Dumbrava, Kęstutis Bartkevičius, Juozas Imbrasas, Ona Valiukevičiūtė ir partijos lyderis Remigijus Žemaitaitis.
      Pastarasis ir R. Karbauskis penktadienio pavakare į telefono skambučius neatsiliepė.

      Skaityti komentarus