°C
      2024 04 19 Penktadienis

      10 gyvenimo pamokų, kurios gali pakeisti gyvenimą

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      Autorius: Audra Maksvytienė​ | sakubona.lt​​
      2019-02-28 19:00:00

      Šios gyvenimo pamokos yra priskiriamos Budai Gautamai. Buda – tai nušvitęs, sąmoningas žmogus. Senovės Indijoje Sddhartha Gautama buvo didis dvasinis mokytojas ir budizmo įkūrėjas. Siddharta – pagrindinė budizmo figūra, žinios apie jo gyvenimą, mokymą, vienuolyninkystės principus vėliau susistemino ir paskleidė jo pasekėjai. Šiandien dalinamės keletu svarbių gyvenimo pamokų, kurios paimtos iš Budos mokymų.

      1. Pradėti nuo mažo - normalu

      Ąsotis prisipildo palengva, lašas po lašo. Kiekvienas meistras kažkada buvo mėgėju. Visi mes pradedame nuo mažo, neniekinkite smulkmenų. Jei būsite nuoseklūs ir kantrūs, pasieksite savo tikslą. Niekas neužkopė į viršukalnę per vieną naktį: sėkmė aplanko tuos, kurie pasiryžę pradėti nuo mažo ir nuoširdžiai dirbti, kol ąsotis neprisipildys.

      2. Mintys - materialios

      Mūsų sąmonė yra viskas. Jūs tampate tuo, apie ką galvojate. Jeigu žmogus kalba negražius dalykus arba veikia vadovaudamasis tamsiomis mintimis, skausmas tampa jo palydovu. Jei gi žmogus kalba ir veikia su šviesiais ketinimais, laimė tampa jo antruoju šešėliu, seka kur jis beeitų. Kad taisykingai gyventumėte, reikia mąstyti „taisyklingai“. Teisinga mąstysena suteiks viską, ko panorėsite; neteisinga mąstysena – blogis, kuris galiausiai jus sugriaus iš vidaus. Visi neteisingi poelgiai kyla iš proto. Jeigu protas pasikeis, ar neteisingi poelgiai išliks?

      3. Atleisti Laikyti savyje pyktį – tarsi griebti įkaitusią anglį su tikslu sviesti ją į kitą. Sudegsite būtent jūs. Kai jūs išlaisvinate tuos, kuriuos įkalinote neatleidimo kalėjime, jūs paleidžiate iš to kalėjimo patys save. Jūs nieko neužgniaušite, neužgniauždami ir patys savęs. Mokykitės atleisti. Mokykitės atleisti greičiau.

      4. Jūsų poelgiai - svarbūs

      Jeigu norite tobulėti, turite veikti; jei norite tobulėti greitai, turite veikti kasdieną. Šlovė – visiems, tačiau pažinti ją lemta tik tiems, kas pastoviai veikia. Patarlė sako: „Dievas duoda kiekvienam paukščiui kirminą, tačiau jis nemeta jo į lizdą“. Buda sakė: „Aš netikiu likimu, kuris užgriūva žmogų, kai jis veikia, tačiau tikiu likimu, kuris užgriūna nieko nedarant“.

      5. Stenkitės suprasti

      Mes nustojome kovoti už tiesą, mes pradėjome kovoti tik už save. Pirmiau pasistenkite suprasti, ir tik tuomet pasistenkite būti suprasti. Jūs turite sutelkti visas savo jėgas, kad suprastumėte kito žmogaus požiūrį. Išklausykite kitus, supraskite jų požiūrį, ir jūs rasite ramybę. Labiau susitelkite į tai, kaip būti laimingu, o ne būti teisiu.

      6. Nugalėkite save

      Geriau nugalėti save, nei laimėti tūkstančius mūšių. Tuomet pergalė - tavo. Nei angelai, nei demonai, nei rojus, nei pragaras nesugebės jos iš tavęs atimti. Kad nugalėtumei save, turi nugalėti savo protą. Jūs turite valdyti savo mintis. Jos neturi siautėti kaip jūros bangos. Jūs galite manyti: „Aš negaliu kontroliuoti minčių. Mintis ateina, kada nori.“ Į tai aš atsakysiu: jūs negalite uždrausti paukščiui praskristi virš jūsų galvos, tačiau neabejotinai jūs galite sutrukdyti jai susukti lizdą ant jūsų galvos“.

      7. Gyvenkite harmoningai

      Harmonija ateina iš vidaus. Neieškokite jos išorėje. Neieškokite išorėje to, kas gali būti aptikta tik jūsų širdyje. Dažnai mes galime ieškoti išorėje, tik tam, kad nukreiptume savo dėmesį nuo tikrosios realybės. Tiesa ta, kad harmoniją galima rasti tik savyje. Harmonija – tai ne naujas darbas, ne naujas automobilis ar nauja santuoka; Harminoja – tai sielos ramybė, ir ji prasideda nuo jūsų.

      8. Jauskite dėkingumą Atsistokime ir padėkokime už tai, kad jei neteko ilgai mokytis, mes sutaupėme daug laiko, o jei ir nesutaupėme, tai bent jau nesusirgome, o jei susirgome, tai bent nenumirėme. Visada galima atrasti kažką, už ką galime jausti dėkingumą. Nebūkite tokie pesimistiškai nusiteikę, kad minutei, net ginčo akimirką, jūs nesugebėtumėte suvokti bent dešimties dalykų, už kuriuos verta jaustis dėkingu. Ne visi pabudo šį rytą; vakar kai kurie užmigo paskutinį kartą. Visada yra kažkas, už ką verta padėkoti. Dėkinga širdis paverčia žmogų didžiu!

      9. Būkite ištikimi tam, ką žinote Pati didžiausia nuodėmė – nebūti ištikimu tam, ką iš tiesų žinai. Mes žinome daug, tačiau ne visada elgiamės atitinkamai tam, ką žinome. Jeigu patirsite nesėkmę, tai nutiks ne todėl, kad nežinojote, kaip pasielgti; tai nutiks todėl, kad jūs nepadarėte to, ką žinojote. Elkitės taip, kad jūsų veiksmai atitiktų jūsų žinojimus. Ne tiesiog įsisavinkite informaciją, o susitelkite į tai, kuo norite tapti, kol jumyse neišaugs milžiniškas troškimas tai įrodyti.

      10. Keliaukite Gyvenimas — tai kelionė! Esu laimingas ir patenkintas šia diena. Aš galiu pabuvoti pačiose geriausiose vietose ir išragauti geriausius vynus, bet aš keliauju. Neatidėkite savo laimės neribotam laikui, siekdami tikslo, kuris, kaip manote, padarys jus laimingais. Keliaukite šiandien ir mėgaukitės ta kelione.

      sakubona.lt

      Skaityti komentarus