°C
      2024 04 24 Trečiadienis

      10 klausimų, kurie gali pakeisti jūsų gyvenimą

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2018-06-30 07:00:00

      Tinkamu laiku užduotas tinkamas klausimas gali jus nuraminti, sugrąžinti ramybę ir stabilumą, suteikti kryptį tikslams. Net jei ne iš karto galėsite į jį atsakyti, jau vien tai, kad savęs klausite, padės iš šalies ir naujai pažvelgti į savo gyvenimą.

      1. Su kuo leidžiu laiką?

      Jei vaikas draugauja su vienmečiais, kurie niekuo nesidomi, nieko nesiekia, mes manome, kad ir jis pats ne kaži ką gyvenime pasieks. Tačiau kažkodėl nemanome, kad tai tinka ir suaugusiųjų bendravimui. Jei jūsų draugai dirba nemėgstamą darbą, turi žalingų įpročių, tikėtina, kad ir jūs panašiai elgsitės. Pagalvokite apie savo draugus ir bendradarbius: jie jus įkvepia, palaiko ar atvirkščiai – tempia žemyn?

      Tas pats klausimas tinka ir jūsų skaitomoms knygoms, straipsniams, filmams, mintims. Mūsų gyvenimas pamažu pradeda panašėti į mūsų aplinką, todėl labai svarbu atidžiai ją rinktis.

      2. Ar galiu tai pakeisti?

      Epikteto žodžiais tariant, pagrindinė filosofo užduotis – atskirti, ką jis gali kontroliuoti, o ko ne.

      Paprastai mes daug laiko leidžiame tam, kas visai nuo mūsų nepriklauso. Galime kontroliuoti savo veiksmus, žodžius, mintis, jausmus. Kitų žmonių, oro, išorinių įvykių – ne. Tačiau mūsų santykis su oru, įvykiais ar kitais žmonėmis – mūsų atsakomybės reikalas. Išmokę tai skirti nustosite rūpintis tuo, ko pakeisti ir paveikti negalite.

      3. Kaip atrodo mano ideali diena?

      Nežinodami to jūs tiesiog nesugebėsite sukurti sau komfortiško gyvenimo. Prisiminkite pačias laimingiausias savo gyvenimo dienas. Ką tuo metu darėte? Idealiu atveju jūsų darbas, asmeninis gyvenimas, namai turėtų padėti jums jaustis kaip tik taip, kaip jautėtės geriausiomis gyvenimo dienomis.

      Gyvendami būkite savimi, kad nereikėtų apsimesti tuo, kuo iš tiesų nesate.

      4. Būti ar daryti?

      Kokį kelią renkatės: siekiate laimėti, pasirodyti ar koncentruojatės į aukštesnius siekius? Akcentuojate savo pareigas, gerbėjų skaičių, uždarbio dydį ar kreipiate dėmesį į iš tiesų svarbius, tačiau nebūtinai viešai matomus pasiekimus? Ką iki šiol rinkdavotės?

      5. Ką praleidžiu, kai savo laiką skiriu nerimui ir baimei?

      Įvairios gyvenimiškos problemos mums sukelia liūdesį, nerimą, baimes. Vienintelis būdas su problemomis susitvarkyti – kontroliuoti tokius jausmus. Kai kitą kartą pastebėsite, kad atsiduodate neigiamoms emocijoms, priminkite, kokią didelę kainą už tai mokate. Juk užsibūdami negatyviuose pergyvenimuose praleidžiate kažką svarbaus, neleidžiate sau konstruktyviai veikti ir gyventi.

      6. Ar dirbu savo darbą?

      O iš viso, ar žinote, koks jūsų darbas turėtų būti? Galima dirbti nenuleidžiant rankų, tačiau nieko daug nepasiekti. Mes dažnai skęstame smulkmenose, užsiimame svetimais reikalais ar tiesiog laiką švaistome vėjais. Visa tai tarsi sukuria mūsų užimtumo įvaizdį, tačiau realios naudos neatneša, nepriartina mūsų prie išsikeltų tikslų.

      7. Kas man svarbiau už viską?

      Jei nežinote, kas jums svarbu, negalite žinoti, ar skiriate tam pakankamai laiko ir jėgų. Kad ir kas tai būtų – šeima, darbas, pinigai – jūs turite tai žinoti ir priimti. Tik tuomet nustosite save lyginti su žmonėmis, kurių prioritetai kiti. Tik tada galėsite pasitraukti iš „sėkmės lenktynių“ ir pasiekti tą ramią vidinę būseną, kurią Seneka pavadino „pasitikėjimu“, kad esate teisingame kelyje ir neišklysite iš jo, vydamiesi tai, kas iš tiesų jums visai nėra svarbu.

      8. Kam visa tai?

      Jei jūs kažką kuriate, parduodate ar bandote pritraukti žmones, jūs būtinai turite žinoti atsakymą į šį klausimą. Būtina žinoti savo auditoriją. Pagalvokite: „Ko tie žmonės nori? Kas jiems svarbu? Ką galiu jiems pasiūlyti?“ Nesikliaukite sėkme. Užduokite sau šį klausimą ir pasistenkite rasti atsakymą.

      9. Ar iš tiesų tai taip svarbu?

      Jei prisiminti, kad mintys akimirksniu keičia viena kitą, ar iš viso turi reikšmę tai, apie ką aš dabar galvoju, pergyvenu, ginčijuosi? Dažniausiai atsakymas yra „ne“.

      Užduokite sau šį klausimą, kad negaištumėte veltui laiko. Prisiminkite Marką Aurelijų ir priminkite sau, kad po akimirkos galite būti miręs. Tegu tai apsprendžia jūsų mintis, žodžius ir elgesį.

      10. Aš toks, kokiu noriu būti?

      Mes esame mūsų veiksmų rezultatas. Todėl kažką darydami klauskite savęs: „Ar tai padeda man būti tokiu žmogumi, kokiu noriu būti? Tokiu, kokiu noriu save matyti?“

      Mūsų veiksmai labai daug pasako apie mus. Tai, kaip elgiamės smulkmenose, leidžia nuspėti, kaip elgsimės rimtuose dalykuose. Todėl net ir nedidelį veiksmą darydami, žodžius tardami ir net galvodami vis paklauskite savęs, ar tai padės būti tuo žmogumi, kuriuo norite būti?

      Skaityti komentarus