°C
      2024 03 29 Penktadienis

      10 požymių, parodančių, kad santykius su draugu verčiau nutraukti

      Nuotrauka: Pixabay

      2018-10-11 21:00:00

      Artimo žmogaus draugija gali būti ir kenksminga. Svarbu laiku tai suprasti ir nuspręsti, ar šie santykiai jums reikalingi.

      Šie požymiai padės suprasti, kada neverta saugoti santykių. 

      1. Draugystė virsta konkurencija.

      Normalu dalytis savo pasiekimais ir džiaugtis vienas kito laimėjimais. Tačiau jūsų susitikimai neturėtų virsti tuštybės mugėmis. Jei prieš susitikimą rengiate mintyse pasiekimų sąrašą, kažkas jūsų draugystėje ne taip. Nesėkmės atveju draugas turėtu jus palaikyti, o ne bandyti įsitvirtinti. Juk tai gali neigiamai paveikti jūsų savivertę ir pasaulėžiūrą, o jūs juk to nenorite?

      2. Draugas jūsų pavydi.

      Pozicija „aš arba jis“ gal ir normali vaikų darželio grupėje, tačiau kai jau ir mokykliniai metai gerokai praeityje, panašūs ultimatumai, pavydas, bandymas kontroliuoti mažų mažiausiai atrodo keistai. Jūs turite teisę į meilę ir draugystę su kitu asmeniu, o jei draugas to nesupranta, yra saugiau nutraukti bendravimą.

      3. Visos jūsų šventės baigiasi pagiriomis.

      Galbūt jūs turite draugą, su kuriuo galima kaip reikiant pasilinksminti,  lankyti barus, išlenkti po taurelę. Tačiau jei kiekvienas jūsų susitikimas lydimas alkoholio, o ryte po to blogai jaučiatės, tai jau pavojaus skambutis. Neverta palaikyti tokių draugysčių.

      Draugams svarbu turėti bendrų pomėgių, tačiau alkoholis tikrai negali būti siejantis grandis. Čia jau priklausomybė. Be to, bendravimas turi jus įkvėpti, o ne paguldyti parai į lovą su skaudama galva ir kitais pagirių simptomais.

      4. Esate priversti žaisti tylos žaidimus.

      Draugiški ir meilės santykiai yra tikri tuomet, kai jie paremti partneryste. Be to, jūs praktiškai vienodai atiduodate ir gaunate, ir kalba čia ne apie materialius dalykus.  Jei visuose pokalbiuose dominuoja tik vienas žmogus, o kitas linkčioja galvą ir tyli, tai normalu tik vienu atveju: ant jūsų durų kabo lentelė su užrašu „psichologas“, o pašnekovas jums ne draugas, o klientas.

      5. Jūs dalijatės tik blogomis naujienomis.

      Draugystėje, kaip ir santuokoje, galioja ta pati taisyklė: jūs drauge ir džiaugsme, ir varge. Kai jūs vienas kitam pilate tik negatyvą, gerus dalykus saugodami kažkam kitam, tokie santykiai nėra visai normalūs. Gal jūs bijote dalytis laimingomis akimirkomis, nes po to sulauksite kritikos, nuvertinimo? Ir tai yra aiški užuomina, kad atėjo laikas nutraukti draugystę.

      6. Jūsų draugas nuolat kažką apkalba.

      Tarp bendrų pažįstamų aptarimo ir jų apkalbėjimo plyti gili bedugnė. Jei draugas mėgsta knaisiotis po kitų nešvarius skalbinius, pasakoti nemalonias paslaptis, ieškoti nesamų trūkumų, verta pagalvoti, ar galima juo pasitikėti. Didelė rizika, kad ir jūsų paslaptys bus kažkam perpasakotos.

      7. Artėjančio susitikimo laukiate su nerimu, o ne su džiaugsmu.

      Į savo planus jau neįtraukiate pasisėdėjimo su draugu, o mintis apie atsitiktinį susitikimą labiau neramina, nei džiugina. Ir tai jau ne šiaip pavojaus signalas, o stipri sirena, kuri įspėja kuo greičiau evakuotis iš šių santykių.  Apie tai, kad jūsų daugiau niekas nesieja įspėja ir nenoras dviese leisti laiką: į susitikimą jūs būtinai atsivedate kažką dar, kad nelikti su draugu vienumoje ir būtų kas užpildo tylos pauzes.

      8. Draugas reikalauja, kad darytumėte tai, kas jums gali pakenkti

      Liaudės išmintis gausi patarlių, priežodžių apie tikrą draugystę ir pagalbą vienas kitam. Normalu padėti draugui nelaimėje, tačiau svarbu saugotis, kad draugas netaptų parazitu, kuriam reikia tik jūsų paslaugų.

      Pavyzdžiui, jei žmogus prašo, kad atsikeltumėte anksčiau ir  padėtumėte pakrauti automobilio akumuliatorių, viskas gerai. Tačiau jei jis to reikalauja, kai jūs esate svarbiame darbiniame susitikime ir priekaištauja, kad tą pačią akimirką visko nemetėte ir neatskubėjote padėti, jau verta susimąstyti.

      9. Draugas visada nori dominuoti.

      Jūs, greičiausiai, turite ne vien bendrų interesų, bet ir skirtumų. Pavyzdžiui, jūs mėgstate lietuvišką virtuvę, o draugas – japonų. Tačiau užuot paeiliui lankę ir jums, ir jam patinkančias kavines, jus nuolat esate priversti valgyti sušius, kurių, tiesą pasakius, visai nemėgstate. Susitikę klausotės tik džiazo, kuris patinka draugui ir niekuomet jūsų mėgiamo roko. Ir t. t. Žaidimą į vienus vartus verta baigti, nes draugystėje abu turėtų būti lygūs.

      10. Po susitikimų jaučiatės ne pakylėtas, o išsekęs.

      Santykiuose būna visko, tačiau visumoje jie turėtų jus praturtinti, įkvėpti, palaikyti. Jei laikotės draugystės tik iš nostalgijos, ar verta ją tęsti? Jei susitikę ieškote temų pokalbiams ir nelabai randate, ar tai dar draugystė? Jei kiekvieną kartą jaučiatės blogai, gal verčiau baigti tokius santykius?

       

      Skaityti komentarus