°C
      2024 04 24 Trečiadienis

      12 priežasčių kodėl net mažas glifosfato kiekis yra nesaugus

      Nuotrauka: Civil Eats nuotr.

      2019-01-23 08:00:00

      GMO ir glifosato pagrindu pagamintų herbicidų šalininkai bei ištikimi JAV aplinkos apsaugos agentūros (EPA) gynėjai ilgai bandė įrodinėti, kad maži glifosfato kiekiai žmonėms nėra pavojingi. Netgi EPA teigia, jog amerikiečiai gali išgerti 17 kartų daugiau glifosfato, esančio vandenyje, nei europiečiai. Aplinkos darbo grupė teigia, kad, pasak jų vertinimų, 160 ppb glifosfato, esančio sausuose pusryčiuose, yra saugus vaikams vartoti, kai tuo tarpu mokslininkai ir sveikatos gynėjai jau seniai pareiškė, jog nėra saugaus kiekio.

      Glifosfatas yra aktyvus cheminis „Roundup“ ir „Ranger Pro“ herbicidų ingredientas, kuriuos gamina „Monsanto“ – pradinis „Agent Orange“ ir „DDT“ gamintojas. Egzistuoja 750 rūšių herbicidų, kurių sudėtyje yra glifosfato. Tokie herbicidai yra paplitę plačiausiai, todėl glifosfato dalelės yra aptinkamos geriamajame vandenyje iš krano, vaikų šlapime, motinos piene, traškučiuose, užkandžiuose, aluje, vyne, sausuose pusryčiuose, kiaušiniuose, avižiniuose dribsniuose, kviečių produktuose bei kituose įprastiniuose maisto produktuose.

      Glifofato aptikimas maiste sukėlė šeimų ir maisto gamintojų susirūpinimą pasaulyje. Padaugėjo ieškinių prieš kompanijas, kurios teigia, jog jų produkcija yra „100prc natūrali“, tačiau joje vis tiek aptinkami glifosfato pėdsakai. Šios bylos buvo laimėtos. Žiniasklaida paskatino diskusiją, kurios pagrindinis argumentas - „nuo dozės priklauso, ar tai bus nuodas, ar ne“. Yra manoma, jog tokie žiniasklaidos pareiškimai yra finansuojami kompanijų, kurie pardavinėja, gamina chemikalus arba turi dukterines kompanijas, kurios ta daro, tad kelti rizikuoti pelnu būtų neprotinga, deja, bet tokiu atveju kenčia tik vartotojas.

      Laikas atsikvošėti

      Pateikiame 12 priežasčių, kodėl nėra saugios herbicidų, kurių sudėtyje yra gliffosfato liekanos, dozės mūsų maiste ir gėrimuose.

      1.Kūdikiai ir maži vaikai turi inkstus ir kepenis, kurie nėra pakankamai išsivystę, todėl negali detoksikuoti toksinų taip gerai kaip suaugę. Jų kūnai nėra pakankamai pajėgūs šalinti toksinų, todėl yra jautrūs. Amerikos pediatrijos akademija (AAP) pareiškė, kad vaikai turėtų vengti pesticidų, nes „pesticidai prieš gimimą ir ankstyvoje vaikystėje yra siejami su vaikų vėžiniais susirgimais, sumažėjusia kognityvine funkcija bei elgesio problemomis.“

      2.Glifosfatas nenusiplauna, nenudžiūsta bei nedingsta aukštoje temperatūroje, tačiau kaupiasi kaulų čiulpuose, sausgyslėse bei raumeniniame audinyje. Sunku nuspėti, kokie kiekiai šios medžiagos susikaups, jei organizme pastoviai kaupiasi mažos jos dozės; todėl negalima teigti, kad mažos dozės nėra pavojingos, nes jos kiekis organizme vis didėja, o tai nėra nuspėjama.

      3.„Šiuo metu nėra patikimo būdo nusakyti, kokius susirgimus vaikų tarpe JAV sukėlė pesticidai“,- AAP. Vaikai susiduria su glifosfatu per orą, maistą, kontakto su žole ir gyvūnais metu. Neįmanoma pasakyti, kokie kiekiai pesticidų patenka į vaiko organizmą. Todėl niekas negali nustatyti, koks kiekis yra saugus, juk mažos dozės gali susisumuoti ir virsti didele.

      4.Įrodyta, kad ultra mažos glifosatinių herbicidų dozės sukelia ne alkoholinę kepenų ligą. Michael Antoniou, Giles Eric Seralini et al atliko ilgalaikį tyrimą su gyvūnais. Kiekiai, kurie buvo aptikti žiurkėse (kilograme kūno masės) buvo kur kas mažesni nei tie, kurie yra leistini maiste. Pasak „Mayo Clinic“ 100 mln arba 1 iš 3 amerikiečių šiuo metu serga kepenų liga. Tokios diagnozės nustatomos net 8-erių metų vaikams.

      5.Rasta, jog ultra mažos glifosfatų dozės gali išbalansuoti endokrininę sistemą. Hormonų pasikeitimai gali lemti persileidimą, išsigimimus, autoimunines ligas, vėžį, protines ir lėtines ligas.

      6.EPA leistinas kasdienis glifosfatų kiekis buvo nustatytas 80 kg sveriančiam vyrui, bet ne nėščiai motinai, naujagimiui ar vaikui.

      7.Glifosfatas yra be galo toksiškas, gal sukelti lėtinį organų bei ląstelių pažeidimus. Glifosfatų herbicidai taip pat yra toksiški ir kelia nedidelio masto ūmius pažeidimus.

      8.Jei glifosfato kiekis herbiciduose būtų mažas, mes vis tiek nebūtume apsaugoti nuo kitų toksiškų jų ingredientų, patenkančių į maistą. Kol bus atlikti tyrimai, turime vadovautis atsargumo principu. Etiketė ant glikofostatinių herbicidų pakuočių nenusako herbicido klasės ar kitų ingredientų, kurie yra ypač žalingi ir gali sudaryti iki 54prc produkto.

      9.Kalbant apie etiketes ir mažą glifosfato kiekį: „informacija apie pastovią žalą nėra pateikiama ir etiketės dažniausiai būna tik anglų kalba. Be to, padaugėjo (ypač imigrantų bendruomenės) nelegalių pesticidų naudojimas, jų naudojimas ne pagal paskirtį, perdozavimas, todėl labai svarbus švietimas, stebėjimas ir vykdymas“,- APP. Glifosfatiniai herbicidai gali pasiekti nėščias moteris ar vaikus, jei jie apsikabina tėtį, kuris purškia tokius herbicidus. Lėtinis poveikis sveikatai, kuris gali pasireikšti bėrimų forma, o vėliau pereiti į ne Hodžkino limfomą, yra ignoruojamas ypač mažas pajamas gaunančių ir nekalbančių angliškai, kurie pesticidus purškia tam, kad užsidirbtų pragyvenimui.

      10.EPA prisipažino neturinti neturinti  ilgalaikių tyrimų, atliktų su gyvūnais, kur būtų tiriamas kraujo ir glifosfatinių herbicidų sąveika. EPA negali teigti, jog paskutinės šių herbicidų formulės yra saugios naudoti.

      11.Tam kad būtų leista naudoti pesticidus ir herbicidus, FDA reikia pateikti saugumo tyrimus, atliktus gamintojo, kuris pelnosi pardavęs vieną iš aktyvių cheminių ingredientų, esantį produkte, šiuo atveju glifosfatą. Tačiau glifosfatas niekada nėra vienintelė sudedamoji dalis.

      12.Pagrindinį gamintoją „Monsanto“ San Francisko teismas paskelbė kaltu visomis prasmėmis Dewayne Johnson byloje. Gamintojas buvo kaltinamas  „nusikaltimu ir priespauda“ , o tai reiškia, kad kompanija žinojo, jog jų glifosfato produktai gali sukelti vėžį, tačiau neišsakė šios informacijos viešai.

      Akivaizdu, maisto ir gėrimų gamintojai turėtų netoleruoti jokio glifosfatų kiekio produktuose, o JAV EPA bei kitos agentūros pasaulyje turėtu nustoti ignoruoti mokslą ir nedelsiant uždrausti glifosfato naudojimą. 

      Skaityti komentarus