°C
      2024 04 19 Penktadienis

      2009 metų krizę tiriantis S. Jakeliūno komitetas pateikė klausimus D. Grybauskaitei

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius: BNS informacija
      2018-12-31 17:00:00

      2009 metų krizės aplinkybes tiriantis Seimo biudžeto ir finansų komitetas oficialiai pateikė klausimus prezidentei Daliai Grybauskaitei.

      „Klausimai suderinti su komiteto nariais. Juos nusiunčiau komiteto vardu. Prezidentės prašome atsakyti per mėnesį", – BNS pirmadienį sakė komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas.

      Prezidentė yra pasiruošusi atsakyti į klausimus raštu, BNS sakė jos patarėjas Liudas Zakarevičius.

      Klausimuose prezidentės prašoma įvertinti Lietuvos banko valdybos veiklą prižiūrint komercinius bankus 2005–2008 metais, taip pat atsakyti, ar buvo bendraujama su Skandinavijos šalių bankų vadovais krizės metu.

      Komitetas siekia ir to, kad būtų įvertintas ir valstybės kontrolieriaus pavaduotojo Audriaus Misevičiaus darbas. Jis 2004–2013 metais kuravo komercinių bankų priežiūrą.

      Prašoma įvertinti ir Vyriausybės elgesį krizės metu, kai buvo „brangiai" skolinamasi iš Lietuvoje veikiančių komercinių bankų, taip pat – sprendimą neskirti asignavimų ir skolinti „Sodrai" valstybės biudžeto lėšas už 8 proc. palūkanas.

      Be to, komitetas siekia sužinoti, ar prezidentė 2009 metais žinojo apie galimą banko „Snoras" nemokumą. Teigiama, kad Lietuvos banko valdybos nariai tokią informaciją buvo pateikę  Vyriausybės vadovui ir finansų ministrui. Prašoma atsakyti, ar prezidentė reagavo į šią informaciją ir ragino Lietuvos banko valdybos pirmininką imtis veiksmų, galėjusių užkirsti kelią papildomiems kelių šimtų milijonų eurų nuostoliams viešajam sektoriui ir privatiems kreditoriams.

      Seimas pavasarį įpareigojo komitetą ištirti, kaip ankstesnės vyriausybės tvarkė šalies finansus nuo 2005 metų. Komitetas analizuoja dešiniųjų ir kairiųjų politinių jėgų veiklą valdant šalies finansus. Tyrimą planuojama baigti iki 2019 metų balandžio 15 dienos. 

      Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

      Skaityti komentarus