°C
      2024 04 19 Penktadienis

      28 tūkstančiai tėvų pasirašė peticiją, reikalaujančią riboti vaiko paėmimą iš šeimos

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      2019-03-25 15:00:00

      Nevyriausybinės organizacijos prezidentei, Seimo pirmininkui ir premjerui teiks 28-ių tūkstančių tėvų pasirašytą peticiją, kuria palaikomos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos, ribojančios galimybę vaiką paimti iš šeimos.

      Nacionalinės šeimų ir tėvų asociacijos pirmininkė Violeta Vasiliauskienė sako, kad peticiją „Stop tarnybų smurtui prieš vaiką ir šeimą” tėvai išreiškia palaikymą Seime svarstomoms Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisoms, kuriomis siekiama subalansuoti tarnybų galias ir šeimos teises. 

      „Rytoj Valstiečių ir žaliųjų frakcijos posėdyje įteiksime šią peticiją Seimo nariams ir pirmininkui Viktorui Pranckiečiui. Prezidentei ir premjerui taip pat ketiname įteikti. Pirmiausiai Seimui, nes jis rytoj balsuos dėl Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisų. Paėmimas iš šeimos, kadangi iš tikrųjų yra drastiškas veiksmas, tai turėtų būti atliekamas tada, kai vaikas patiria realią grėsmę, realią žalą šeimoje, ir tas paėmimas duotų mažiau žalos, nei jis patirtų šeimoje. Tai labai svarbu, nes dažnai būna paėmimas visiškai nepagrįstas, spekuliuojant pavojumi vaikui, o po to vaikai atsiduria globos įstaigoje, kurioje vargu ar jiems yra saugiau nei jų pačių šeimoje“, - Eltai sakė V. Vasiliauskienė.

      Šeimų, tėvų ir vaikų teises bei interesus ginančios NVO kreipsis į Seimo narius, prašydamos palaikyti Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas, kurias registravo Ramūnas Karbauskis.

      „Suprantame, kad Lietuvoje yra daug vaikų, kuriems reikalinga pagalba. Vaiko teisių apsaugos sistema vykdo išties kilnią misiją. Tačiau svarbu ne tik vadovautis pačios sistemos ir jai talkinančių organizacijų nuomone, bet išklausyti ir kitą pusę - šeimas, su kuriomis ši sistema dirba. Juk vaiko gerovei ypatingai svarbu, kad jo šeima, tėvai ir jų prigimtinės teisės valstybėje būtų gerbiamos”, - rašoma kreipimesi.

      Pasak NVO, pataisomis kaip tik ir siekiama subalansuoti tarnybų galias bei šeimos teises, „kurios Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) parengtame „jungtiniame projekte“ didele dalimi yra ignoruojamos”.



      Pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją, ne tarnybos, o šeima yra valstybės ir visuomenės pagrindas, atkreipia dėmesį peticijos autoriai ir ją pasirašę tėvai. 

      Peticija „Stop tarnybų smurtui prieš vaiką ir šeimą“ adresuota prezidentei Daliai Grybauskaitei, ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui, Seimo pirmininkui Viktorui Pranckiečiui, socialinės apsaugos ir darbo ministrui Linui Kukuraičiui bei viceministrei Vilmai Augienei, Lietuvos Respublikos Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui, Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorei Alinai Jakavonienei.



      „Mes, žemiau pasirašę Lietuvos Respublikos piliečiai, šia peticija reiškiame savo susirūpinimą dėl 2018 m. pradėtos įgyvendinti vaiko teisių apsaugos reformos. (...) Šeimų, nukentėjusių nuo nepagrįstų Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VTAIT) pareigūnų veiksmų, liudijimai rodo nehumanišką ir antikonstitucinį šios reformos pobūdį“, - konstatuojama rašte.

      Vaiko paėmimas iš šeimos peticijoje vadinamas kraštutine priemone, kuri gali būti taikoma tik esant akivaizdžiam ir tiesioginiam pavojui vaikui, nepavykus prevencinėmis ir (ar) kompleksinės pagalbos paslaugomis ir priemonėmis išsaugoti vaiko jo biologinėje šeimoje bei nesant kitų priemonių.



      „Kiekvienas nepagrįstas ir nepamatuotas vaiko atskyrimas nuo jo gyvenamosios aplinkos ir šeimos visų pirma yra biurokratų bausmė pačiam vaikui. Būtent jis atsiduria svetimoje ir nepažįstamoje aplinkoje ir būtent jis praranda tai, kas nuo gimimo jam yra artimiausia: mylinčius, nors kartais ir klystančius tėtį ir mamą“, - rašoma peticijoje. 

      Skaityti komentarus