°C
      2024 04 19 Penktadienis

      3 ritualiai, kurie padės jums kurti tobulus santykius

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      Autorius: Rasa Sagė
      2018-07-13 19:00:00

      Ritualai yra veiksmai, kuriais pora vienas kitam parodo savo meilę, atsidavimą, įsipareigojimus ir supratimą.

      Santykių ekspertai teigia, kad dauguma laimingų porų turi vieną bendrą savybę - jos puoselėja tam tikrus santykių ritualus. Ritualai yra veiksmai, kuriais pora vienas kitam parodo savo meilę, atsidavimą, įsipareigojimus ir supratimą.

      Ar jūsų pora turi ritualų? Turėkite bent vieną poros ritualą, kuris jums abiem turės prasmę ir kuris kartosis reguliariai. Galite susikurti savo ritualus, o  galite pasinaudoti šiais trimis, laikomais vienais iš efektyviausių poros ritualų.

      Meilės laiškas

      Kada paskutinį kartą parašėte meilės laišką savo antrajai pusei? O kada gavote tokį? Juk daugelis žmonių norėtų gauti meilės laiškų, deja, negauna. Negauna todėl, kad patys neparašo. Taip pat dėl to, kad neturi tokio ritualo.


      Meilės laiškas yra vienas galingiausių ritualų, kuris gali sukurti arba atnaujinti stiprų ryšį. Pagalvokite, kas buvo nuostabiausia jūsų santykiuose iki šiol? Prisiminkite akimirkas, praleistas kartu. Aprašykite ateitį, apie kurią svajojate. Parašykite už ką ir kada labiausiai jūs jį ar ją mylite ir branginate. Padėkokite už tai, kad jis ar ji yra su jumis.

      Rašykite ranka. Ranka parašytas laiškas išlaiko meilės energiją, kuria vedami rašysite. Nebijokite klaidų. Nuoširdžiai ranka parašytas sakinys, nors ir su klaidomis, bus daug brangesnis nei kompiuteriu surinktas, automatiškai ištaisytas tekstas. Neleiskite savo vidiniam kritikui taisyti to, ką parašėte. Nesistenkite būti tobulas, tiesiog išreikšite savo meilę ir jūsų antroji pusė bus laiminga.

      Susikurkite tokį ritualą. Meilės laiškai gali būti trumpučiai, slepiami neįprastose vietose kartą per savaitę, o gali būti ilgi, kartą per mėnesį. O gal vieną kartą per metus, per gimtadienį, kurio lauksite ypač, nes gausite meilės laišką? Susitarkite dėl to su savo antrąja puse. Juk laiškas yra daug daugiau nei žodinis prisipažinimas.  Juos galėsite rinkti, skaityti daugelį kartų.

      Pasimatymas

      Visiškai nesvarbu, kiek metų esate kartu. Šeima prasideda ir baigiasi dviem žmonėmis, todėl jiems būtina pabūti dviese. Pasimatymas yra laikas sau, buvimas dviese, be kitų pašalinių žmonių (be vaikų taip pat!). Ir visai nesvarbu apie ką kalbėsitės pasimatymo metu, svarbu kaip jausitės, kokia emocija liks po pasimatymo.

      Sėkmingas pasimatymas yra tada, kai visas dėmesys yra nukreiptas į partnerį. Jo metu išjunkite telefono garsą ir netikrinkite Feisbuko ar pašto. Ne tik klausykite, bet ir girdėkite, ką sako partneris. Pabandykite įsigilinti, ką jis ar ji jaučia, pasakodami apie vieną ar kitą dalyką.

      Suplanuokite savo pasimatymus kartą per savaitę, kartą per dvi savaites, arba kartą per mėnesį. Tai gali būti ir ilgesni, kelių dienų pasimatymai išvykus į kelionę tik dviese kartą per metus. Pakeitus aplinką daug paprasčiau viskas ima atrodyti ir lengviau apie tai kalbėtis. Tai yra tik vienas ritualas, tačiau jo efektas priklausys nuo to, kiek prasmės jam suteiksite ir ar nuolatos jį atliksite. Juk santykiai yra tarsi namas – pradžioje jį reikia statyti, o paskui prižiūrėti, kad nepavirstų į vos negriūvančią lūšną.

      Burtažodis

      Nors konfliktai šeimoje yra sveika, ekspertai įspėja, kad jų santykis neturi būti didesnis nei 5:1. Tai reiškia, kad konfliktų turėtų būti penkis kartus mažiau nei sutarimo įvairiais klausimais. Kitaip darniems poros santykiams gali kilti grėsmė.

        

      Įsivėlus į ginčą kartais sunku sustoti, galima nueiti per toli, todėl labai efektyvus poros santykių ritualas yra „Burtažodis“, kuris naudojamas konfliktui įsibėgėjus ir tapus sunkiai valdomam. Šis ritualas turi būti tarsi šaltas dušas jūsų santykiams. Ištarus šį žodį  (jūs susitariate, koks tai žodis) kita pusė tuoj pat turi nustoti plėtoti temą. Kitą kartą apie tai pasikalbėsite vėliau, ramiai, pavyzdžiui, pasimatymo metu.  Abi pusės turi sutarti dėl šio ritualo prasmės ir naudoti burtažodį atsakingai, tik tada, kai jo labai prireikia.

      Paruošta pagal Vytauto Jančiausko knygą „Mūsų santykių ritualai“

      Skaityti komentarus