°C
      2024 03 29 Penktadienis

      4 klausimai, galintys išspręsti bet kokią santykių problemą

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      Autorius: Rasa Sagė
      2018-05-11 19:00:00

      Visa jūsų kančia dažnai yra tik mintis. Tik galvoje sukurtas scenarijus, nieko bendro neturintis su realybe. Tai suvokus - kančia išnyks.

      Katie Byron pažįsta visas pasaulis. Kaip ir Eckhart Tolle, ji teigia, kad nei vienam žmogui nei vienoje situacijoje nebūtina kentėti. Ji su pasauliu dalinasi savo patirtimi gyventi visiškai be kančios, rašydama knygas bei mokydama žmones. Katie Byron sukūrė unikalią keturių klausimų sistemą, kuri gali padėti išsiaiškinti bet kurį santykių (kurie dažniausiai kamuoja žmones) klausimą.

      Sistemą ji pavadino „Darbu“ (angl. Work).

      4 klausimai sau

      Šiuos klausimus sau reikia užduoti kas kartą, kai kenčiate. Kai kamuoja jausmas, kad kažkas yra ne taip, arba kai niekas nevyksta taip, kaip norėtumėte. Kai nežinote, ko iš tiesų norite. Kai jaučiatės blogai.  

      Kartą išmokę užduoti sau šiuos klausimus, galėsite juos naudoti visą gyvenimą, bet kurioje situacijoje. Matysite, kaip kančia transformuojasi į ramybę. O tai yra geriau už patį geriausią filmą, už pačią geriausią knygą ar spektaklį.

      Pasiruošimas

      Pirmas žingsnis: pabūkite tyloje su savimi tam, kad nustatytumėte, kas jus kankina. Ar tai įtarimas, kad vyras jums neištikimas? Ar praėjusi meilė? Ar jausmas, kad jūsų nemyli? Ar baimė, kad jus paliks? Ar nuobodulys, santykių rutina? Ar artimo žmogaus netektis? Ar nepasitikėjimo savimi jausmas? Ar tai, kad jus paliko ir likote sudaužyta širdimi?

      Suformuluokite vieną jus kankinantį teiginį. Įvardykite sau vieną sakinį, kuriuo jūs tikite ir kuris jums neduoda ramybės. Įvardykite tai kaip faktą. Tarkime: Manęs nemyli mano vyras.

      Antras žingsnis: prisiminkite akimirką, situaciją laike, kai tai patyrėte. Kai pirma mintis ir buvo tokia, kuri jus kankina. Ką jis tada pasakė, padarė, pažiūrėjo? Kodėl buvo taip aišku, kad jis jūsų nemyli? Įsivaizduokite tą situaciją, persikelkite mintimis į ją. 

      O dabar užduokite sau keturis klausimus.

      1 klausimas: Ar tai tiesa?

      Prisimindami konkrečią situaciją, būdami ramūs ir susikaupę, turite paklausti savęs: ar tą akimirką, toje situacijoje, kurią aš ką tik prisiminiau, mano teiginys yra tiesa? Ar tiesa, kad, tarkime, kai mane vyras apšaukė, jis manęs nemylėjo. Atsakykite sau: taip/ne

      2 klausimas:Ar aš tikrai, absoliučiai žinau, kad tai tiesa?

      Užduokite šį klausimą įsivaizduodami konkrečią situaciją ir pabūkite tyloje, kol ateis atsakymas. Atsakykite: taip/ne. 

      3 klausimas sau: Kaip aš jaučiuosi, kai mane aplanko ši mintis?

      Pagalvokite, kaip reaguojate, kaip reaguoja jūsų kūnas, kai galvojate, kad vyras jūsų nemyli. Kokias patiriate emocijas, jausmus, skausmus, kurioje kūno vietoje? Kaip jaučiatės, ką jaučiate, kai ateina ši mintis? 

      4 klausimas sau: Kas aš būčiau be šios minties?

      Pagalvokite, kaip jūs jaustumėtės, kaip reaguotumėte į tą pačią situaciją, kurioje įvyko lygiai tas pats, kas įvyko, tik jūs nebūtumėte galvojusi, kad vyras jūsų nemyli. Kaip tuomet reaguotumėte į tą situaciją? Ištarti žodžiai tie patys, aplinkybės tos pačios, tačiau jūs neturėtumėte tos minties? Kaip jaustumėtės?  

      Viskas atvirkščiai

      O dabar savo buvusį teiginį apsukite aukštyn kojomis, įsivaizduokite situaciją, kuri iliustruoja naują teiginį.

      Mano vyras mane myli, kokioje situacijoje tai buvo aišku?

      Paklauskite to paties: Ar tai tiesa? Taip/ne

      Ar aš tikrai, absoliučiai žinau, kad tai tiesa? Taip/ne

      Kaip jaučiuosi, kai galvoju, kad mano vyras mane myli?

      Kas aš būčiau be šios minties? Toje pačioje situacijoje?

      Šio pratimo pabaigoje jūs pamatysite aiškų vaizdą, ar tikrai jūsų vyras jus myli ar ne? Aiškus savo klausimo atsakymas su savimi atneš ramybės jausmą. Juk dažniausiai kančia kyla ne iš tiesos žinojimo, tačiau iš priešinimosi jai. Kai suvoksite tiesą, tuomet nebereikės abejoti, priešintis ir kentėti. Jei jūsų vyras jūsų nemyli, juk nesitikėsite iš jo dėmesio ir meilės apraiškų, o galvosite, ką jums daryti toliau, gyventi su juo ar skirtis, tiesa? O jei vyras jus myli, tik kartais elgiasi negražiai, gal užteks tiesiog apie tai su juo pasikalbėti?

      Keturi klausimai jums parodys tiesą. Po pusės valandos akistatos su savimi labai tikėtina, kad ateis naujas suvokimas, jog visa jūsų kančia buvo tik mintis. Tik galvoje sukurtas scenarijus, nieko bendro neturintis su realybe. Tai suvokus - kančia išnyks. 

      Skaityti komentarus