°C
      2024 04 18 Ketvirtadienis

      A.Juozaitis nesivienys - M.Puidokas jam tuščia vieta

      Nuotrauka: A. Juozaitis | BNS nuotr.

      2019-03-27 18:00:00

      Kovo 26 dieną laidoje DELFI Dėmesio centre: ko dar nepasakė kandidatas į prezidentus Arvydas Juozaitis buvo nagrinėtos įvairios temos. Ne vieną žiūrovą nustebino atviras laidos vedėjo Edmundo Jakilaičio palankumas laidos svečiui, atidus klausymas, nepertraukinėjimas. Net ir A.Juozaičio knygą skaitė! 

      Pokalbio metu buvo užduotas klausimas ir apie Seimo nario Mindaugo Puidoko raginimą vienytis visiems nesisteminiams kandidatams. 

      Cituojame A.Juozaičio atsakymą: „Aš, tiesą sakant, nelabai supratau, nes kalba apie nesistemines pažiūras tokia juokinga yra, tokių pažiūrų nėra. Kažkokį formalų pasiimti, kad mes šaligatviu einam trise, tai reiškia, kad mes visi vieningi turim būt – nei šis, nei tas. Matot, kai iš vienos lygos į kitą lygą kažką siūlo, arba ne tos svorio kategorijos, tai ką gali besiūlyti. Šis kandidatas yra daugiau internetinis. Apskritai, kai aš pagalvojau, kokią jis legendą neša – nesuprasi. Kokią žinią netgi. Na, žinia dėl to įstatymo, už kurį jis pats balsavo, paskui, taip sakant, pradėjo prieš jį kovot.“

      Ką turėjo omenyje A.Juozaitis, teigdamas, kad nesisteminių pažiūrų nėra? Ar čia neslypi E.Jakilaičio draugiškumo jam paaiškinimas? 

      Ne ta svorio kategorija? Internetinis kandidatas? Neša nesuprantamą žinią? Ar gerbiamas pretendentas į Lietuvos Prezidentus bent kartą klausė, ką ir kaip kalba jo kritikuojamas kolega? Ar susipažino su jo vizija?

      Ar galima viešai žeminti savo ideologinį bendražygį, atstovaujantį visuomenės interesus? Juk M.Puidoką remiantys žmonės galėtų būti svari parama pačiam A.Juozaičiui, jei pirmasis atsisakytų savo kandidatūros Prezidento rinkimuose! 

      Kovo 28 dieną baigiasi pretendentų būti kandidatais į Respublikos Prezidentus rėmimas elektroniniais ir popieriniais parašais. VRK suskaičiuos visus parašus ir bus aišku, kas gali dalyvauti rinkimuose. O tuomet kandidatai debatuose išsakys savo poziciją įvairiais klausimais ir bus aišku, ką labiau palaiko Lietuvos žmonės. 

      Beje, jau po pirmo M.Puidoko siūlymo vienytis A.Juozaitis to atsisakė, pavadindamas M.Puidoką „ne tuo kalibru, kuris gali kažką siūlyti“. Tokiu savo arogantiškumu ir puikybe filosofas jau prarado dalį elektorato. Tuos, kurie rinkosi tarp jo ir kitų galimų kandidatų. Kaip matome iš pokalbio su E.Jakilaičiu, A.Juozaitis ir toliau laiko save aukštesnės lygos žaidėju. Laikas parodys, kaip tokį jo elgesį įvertins rinkėjai. 

      Mes galime tik užduoti retorinį klausimą: ar A.Juozaitis iš tiesų atstovauja visuomeninį interesą, jei tik progą gavęs menkina savo idėjinį bendramintį rinkiminėje kovoje ir net nesvarsto vienijimosi galimybės, tuo prisidėdamas prie galimos vieno iš sisteminių kandidatų pergalės? Kas filosofui svarbiau: vienijimasis su M.Puidoku ar asmeninės ambicijos eiti iki galo atskirai, taip greičiausiai sudarant galimybę G.Nausėdai arba I.Šimonytei pasiekti pergalę Prezidento rinkimuose? 

      A.Juozaitis nenori sėsti prie derybų stalo, derinti savo programines nuostatas ir leisti pirmalaikiuose nesisteminių kandidatų rinkimuose žmonėms nuspręsti, kuris iš jų yra verčiausias atstovauti visuomenę. Neaišku, kodėl jis taip elgiasi, jei teigia, kad yra aukštesnės lygos kandidatas ir turi didesnį palaikymą. Juk M.Puidokas minėjo, kad yra pasirengęs atsitraukti, jei visuomenė pasirinktų ne jį, o kitą kandidatą. 

      Skaityti komentarus