°C
      2024 03 29 Penktadienis

      A. Juozaitis pristatė rinkiminės programos „Lietuva yra čia“ metmenis ir savo bendražygius

      Nuotrauka: J. Vaiškūno nuotr.

      Autorius: alkas.lt informacija
      2018-10-24 09:00:00

      Spalio 22 d. popietę Kauno rajone, Raudondvario pilyje, minint Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio Steigiamojo suvažiavimo 30-metį, vyko ir kandidato į Lietuvos Respublikos prezidentus, Sąjūdžio pradininko, rašytojo, filosofo Arvydo Juozaičio telkiamo rinkiminio sambūrio „Lietuva yra čia“ pirmoji sueiga.

      Sueigos dalyviams sveikinimo žodį tarė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, kuris peržvelgęs visus susirinkusius ir netelpančius salėje, maloniai pasiūlė pereiti į žymiai didesnę. Dainų žodžiais visus atėjusius į susitikimą pasveikino bardas Vytautas Babravičius.

      A. Juozaitis trumpai pristatė „Keturių bokštų“ politika pavadintus „Lietuva yra ČIA“ rinkimų programos metmenis ir artimiausius savo bendražygius.

      A. Juozaitis paragino Lietuvą „pabusti iš neoliberalizmo liūno, telktis ir keisti daug metų politikoje įsitvirtinusias grupes“, kurios, pasak jo, tapo „priešakiniu neoliberalizmo būriu, vykdančiu Lietuvai primestą ištautinimo ir išvalstybinimo strategiją“. A. Juozaitis teigė, kad šalyje įsivyravo abejinga bendrajam gėriui politinė sistema, kurios korumpuotą prigimtį atskleidė MG Baltic bei kitų korporacijų slaptųjų įtakų skandalas.

      „Lietuvos piliečiai daug metų ieško išeities iš aklavietės, bet uždaras politinis procesas iškreipia demokratiją ir slopina alternatyvių politinių judėjimų kūrimąsi. Tikras atsakymas neoliberaliajai sistemai – tai Atgimimo Sąjūdžio atkurta, Vasario 16-osios principais pagrįsta nacionalinė valstybė. Būtent ji sudaro pamatą išties šiuolaikiškai ekonominei ir socialinei politikai, taip pat ir nacionaliniam saugumui. Nacionalinis centrizmas pats savaime nereiškia užsisklendimo. Tai yra vienintelis tvarus būdas atsiverti pasauliui, sudaryti sąlygas visuomenės darnai bei asmenybės tobulėjimui. Tai vienintelė išties patikima atspara išcentrinėms globalių ekonominių santykių jėgoms, tarptautinių korporacijų įtakoms, kurios siekia visuotinio pigios ir judžios darbo jėgos pasaulio“, – sakė kandidatas į Lietuvos prezidentus.

      Pasak A. Juozaičio nacionalinis centrizmas nereiškia užsisklendimo, o yra vienintelis tvarus būdas atsiverti pasauliui, sudaryti sąlygas visuomenės darnai bei asmenybės tobulėjimui. „Tai vienintelė išties patikima atspara išcentrinėms globalių ekonominių santykių jėgoms, tarptautinių korporacijų įtakoms, kurios siekia visuotinio pigios ir judžios darbo jėgos pasaulio“ , – teigė Lietuvos prezidento posto siekiantis filosofas. 

      A. Juozaitis pabrėžė, kad siekiant suvaldyti tautos išsivaikščiojimą, pagrindinis dėmesys turi būti telkiamas šalies vidaus reikalams. Pasak jo, kalba ir nacionalinė kultūra, nacionalinis švietimas ir mokslas, šeima ir teisingumas sudaro pagrindinius keturis bokštus. O ekonominiai ir socialiniai reikalai sudaro šios jo siūlomos „tvirtovės“ centrą. A. Juozaitis išreiškė įsitikinimą, kad tokioje padėtyje, „buksuojant“ valstybės strategijoms, reikalinga telkianti bei „intervencinė“ šalies vadovo taktika ir turi būti sudarytas tokių būtiniausių intervencijų sąrašas.

      Užsienio politikos ašį A. Juozaičio siūlymuose sudaro Tėvynių Europos koncepcija, kuri yra priešinga eurofederalizmui, kuris griauna Europą, silpnina nacionalines valstybes, skatina nelegalią migraciją, kelia grėsmę Europos Sąjungos ateičiai.Pasak jo, svarbu mažinti NATO ir ES prieštaravimus, remti Vyšegrado valstybes, stiprinti sandraugą su Latvija.

      Svarbią vietą būsimoje kandidato į prezidentus rinkimų strategijoje užims pilietybės institucijos gynimas. Alternatyva Seimo siūlomai daugybinei pilietybei yra Lietuvio pasas, kuris galėtų būti duodamas Lietuvos pilietybės atsisakiusiems išeiviams. Sueigoje buvo pristatytas ir atspausdinto Lietuvio paso pavyzdys.

      Po A. Juozaičio pasisakė atskirų sričių žinovai. Viktoras Gerulaitis kalbėjo apie Lietuvos kultūrą, dr. Alvydas Butkus apie valstybinę kalbą, Dalius Serafinas, Liutauras Stoškus ir Gintautas Kniukšta iš įvairių pusių aptarė Lietuvos aplinkosaugą,  Jonas Vanagas kalbėjo apie ateities technologijas, Leonardas Vaitys ir Gintaras Skamaročius aptarė Lietuvos regionų politiką, Eligijus Duonys-Dzežulskis pasisakė apie šeimos politiką, Algis Avižienis apie „Tėvynių Europą“.

      Pranešėjai pateikė socialinės ekonominės politikos siūlymus, kuriuose ryškūs socialinės ekonomikos inovacijų ir visuomeninės žaliosios ekonomikos bruožai. Buvo teigiama, kad būtina sudaryti realias sąlygas reemigracijai, o šeima turi tapti viešosios politikos centru.

      Aptarti strateginiai žingsniai, įgalinsiantys patobulinti valstybės valdymą, užkirsti kelią korupcijai bei užtikrinti asmeninę valstybės tarnautojų atsakomybę.

      Sambūrio „Lietuva yra ČIA“ strategiją pristatė Gintaras Songaila. Dalia Eigirdienė kalbėjo apie naujojo sambūrio struktūrą ir vidinę informavimo sistemą. Buvo pranešta, kad jau yra sudarytas A. Juozaičio rėmėjų tinklas visuose Lietuvos miestuose ir rajonuose. Po to vyko diskusijos ir renginio dalyvių pasisakymai.

      Nutarta steigiamąjį sambūrio „Lietuva yra ČIA“  suvažiavimą surengti Vilniuje 2019-ųjų metų sausio mėnesį. Iki to laiko užsibrėžta parengti ir pilna rinkimų programa „Lietuva yra ČIA“, kurios pagrindinis tikslas būtų siekti politinės sistemos pertvarkos, sugrąžinti piliečių pasitikėjimą savo valstybe ir pasididžiavimą savo šalimi, kurti tokią gyvenimo aplinką, kuri skatintų į Lietuvą sugrįžti ir tuos, kurie iš jos išvyko. 

      „Atėjo metas Tautai susigrąžinti realias galias, Konstitucijos viršenybę, tikrą savivaldą, atgaivinti savanorystę ir bendruomeniškumą. Ir į šį tikslą žadame eiti visomis įmanomomis priemonėmis, ne vien prezidento rinkimų kampanija. Eidami į šį tikslą, kartu su ištikimais Lietuvos Persitvarkymo sąjūdžio bendražygiais, sieksime, kad prieš 30 metų Tautą į laisvės žygį pakėlusios Sąjūdžio vertybės būtų perduotos jaunajai XXI amžiaus kartai ir įkvėptų ją kurti nepriklausomą, klestinčią ir didžią Lietuvos valstybę“, – teigė kandidatas į Lietuvos prezidentus A. Juozaitis.

      Skaityti komentarus