°C
      2024 04 19 Penktadienis

      A. Širinskienė: I. Šimonytė ir G. Nausėda yra nedeklaravę gautų didelės vertės aukų rinkimų kampanijai

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius: A. Širinskienės pranešimas spaudai
      2019-03-26 14:00:00

      Seimo narė Agnė Širinskienė kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją prašydama įvertinti, ar kandidatai į Respublikos Prezidentus Ingrida Šimonytė ir Gitanas Nausėda tinkamai vykdo jiems įstatymų nustatytas pareigas, kai privačių interesų deklaracijoje nedeklaruoja reikšmingas sumas rinkimams padovanojusių asmenų.

      „Auka Civiliniame kodekse suprantama kaip viena iš dovanos formų, o kandidatai į Prezidentus  yra registravęsi kaip savarankiški kampanijos dalyviai, taigi jie turi asmenines, jų vardu atidarytas banko sąskaitas, ir aukas gauna tiesiogiai į savo sąskaitą. Tuo metu įstatymas numato Seimo narių ir kandidatų į Prezidentus pareigą privačių interesų deklaracijoje nurodyti dovanų, kurios viršija 150 eurų, gavimą ir dovanotojus. To nei vienas iš kandidatų nėra padaręs, nors, pavyzdžiui, Ingrida Šimonytė į jos asmeniniu vardu atidarytą sąskaitą yra gavusi aukų, kurių bendra suma viršija 100 tūkst. eurų, o, atskirų aukotojų atveju aukos dydis siekia gerokai per 150 eurų. Pavyzdžiui, 2018 m. gruodžio 27 d. gauta 3500 eurų auka, 2019 m. sausio 22 d. – 2000 eurų auka, 2019 m. vasario 15 d. – 8000 eurų auka ir t.t. Interesų konflikto situaciją dar labiau paaštrina tas faktas, kad kandidatė į Prezidentus yra kartu ir Seimo narė, kuri gali dalyvauti priimant su aukotojais susijusius įstatymus", – sako Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė A. Širinskienė.

      Seimo narė atkreipia dėmesį, kad nemažai I. Šimonytei dideles aukas dovanojusių asmenų yra įmonių vadovai ar verslų atstovai. Pavyzdžiui, Giedrius Jocius I. Šimonytės politinei kampanijai paaukojęs 5000 eurų, sprendžiant iš viešojoje erdvėje pateikiamos informacijos, yra UAB „KTD group" vadovas. Kaip matyti iš viešojoje erdvėje prieinamos informacijos, šios UAB specializacija – kelių tiesimas. Kitas asmuo, vėlgi sprendžiant iš viešojoje erdvėje pateikiamos informacijos, Lietuvos draudimo brokerių asociacijos prezidentas Robertas Šaltis, politinei kampanijai paaukojo 1250 eurų, Martynas Majeris, viešojoje erdvėje nurodytas kaip IT technologijomis prekiaujančios UAB „Solmetra" vadovas, – 1000 eurų, 8850 eurų kampaniją parėmė Monika Variakojienė, galimai dirbanti JAV įmonėje „Slant". Aukotojų sąraše yra ir Ignas Staškevičius, paaukojęs 3000 eurų. Sprendžiant iš viešojoje erdvėje pateikiamos informacijos, tai – vienas iš „VP Market" akcininkų ir t.t.

      Seimo narė pastebi, kad panaši situacija yra ir su G. Nausėdos privačioje deklaracijoje nedeklaruotomis aukomis bei aukotojais.

      A. Širinskienės kreipimesi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją taip pat prašoma pateikti Seimo narei I. Šimonytei rekomendacijas, kaip ji turėtų elgtis Lietuvos Respublikos Seime svarstydama su jai asmeniškai aukojusiais žmonėmis bei jų vadovaujamomis įmonėmis susijusius klausimus. 

      Skaityti komentarus