°C
      2024 03 29 Penktadienis

      A. Širinskienė: „Neatskleistų verslo, žiniasklaidos ir politikos sąsajų gali būti ir daugiau - ir netgi už Lietuvos ribų“

      Nuotrauka: A. Širinskienė | BNS nuotr.

      Autorius: A. Širinskienė
      2018-06-13 14:00:00

      Seimo narė Agnė Širinskienė savo „Facebook“ paskyroje rašo:

      NSGK išvados atskleidė, ką valstybei gali padaryti piktnaudžiavimas verslo, politikos ir žiniasklaidos sąsaja. „MG Baltic“, valdydamas verslo ir žiniasklaidos imperiją, užvaldė ir valstybę: iš esmės turėjo „nuosavą“ partiją – liberalus, su jaunu TS-LKD lyderiu G. Landsbergiu derinosi partijos programą, privertė lankstytis ir valstybės vadovus – D. Grybauskaitės tulpių paštas rodo, kad valstybės vadovė siekė jos viešai kritikuotų oligarchų palankumo bei pagalbos, tuo tikslu rašė laiškus E. Masiuliui, prašydama jo tarpininkavimo.

      Neatskleistų verslo, žiniasklaidos ir politikos sąsajų gali būti ir daugiau - ir netgi už Lietuvos ribų. Antai „Apotheka“ vaistinių tinklus Latvijoje ir Estijoje per „UP Invest OÜ“ ir „Magnum Group“ valdo Estijos farmacijos karaliumi tituluojamas Margus Linnamae. Estijoje jis į rinką pateikia kas trečią vaistų tabletę – t. y. M. Linnamae priklauso per 30 proc. didmenos rinkos, Latvijoje – 14 proc. (2015 m. duomenys). O kaip Lietuvoje? 

      Delfi portale prieš kažkiek dienų buvo rašoma apie vaistinių tinklą „Apotheca vaistinė“ bei vaistų didmena užsiimančios „Medikona“, „Medikona distribucija“, kurios valdomos Kipre registruotų įmonių – „Zoulian Limited“ ir „Zoulian Management Limited“. Tos pačios bendrovės per kitą įmonę – Loktan Services – padeda Rusijos prezidento Vladimiro Putino artimam draugui oligarchui Arkadijumi Rotenbergui ES valstybėse apsirūpinti nekilnojamu turtu (https://m.delfi.lt/verslas/verslas/article.php?id=78084407). Farmacijos įmonių Lietuvoje vadovas Gvidas Galminas kategoriškai nesikalba su žiniasklaida, o  kiti šaltiniai komentuoja, jog jo verslui kurti „pinigai buvo paimti iš Kauno Daktarų gaujos vyrų bendros „kasos“. 

      Tačiau ar tai vienintelės klausimų keliančios „Apotheca vaistinė“ sąsajos? Tikriausiai ne. Ypač kai palygini trijose Baltijos valstybėse esančių vaistinių tinklų logotipus: Estijoje ir Latvijoje  valdomus M. Linnamae ir dar vieną, su Kipre paslėptais pro-putiniškais akcininkais, – esantį Lietuvoje.

      Tikiu, kad 15min tiriamosios žurnalistikos atstovai atliks išsamų žurnalistinį tyrimą apie savo akcininko verslus, farmacijos pramonėje valdomas akcijas ir mums atskleis, kas yra tikrieji „Apotheca vaistinė“ akcininkai. 

      Atskiro tyrimo reikalautų ir M. Linnamae „darbas“ su politikais. Antai, oligarcho sprendimas „paaukoti“ 10 tūkst. eurų vienai Estijos valdančiųjų partijų likus dienai iki įstatymo, kuris būtų panaikinęs monopolistines sąlygas vaistinių steigimuisi, priėmimo buvo gana plačiai nuskambėjęs Estijos spaudoje (https://news.err.ee/112460/pharma-media-owner-made-large-donation-to-irl-shortly-before-political-debate-says-daily). Kaip tokios „aukos“ veikia politikus – turėjome galimybę įsitikinti ir ką tik NSGK atskleistoje MG Baltic istorijoje.

      Kad būtų išvengta paramos „aukų“,  „dėžučių“, prašymų verslui „padėti“ gerai atrodyti žiniasklaidoje ar sąžiningumo stokojančio verslo spaudimo žurnalistams yra svarbu įgyvendinti NSGK pasiūlymus. Diskutuosime ir apie tai, kaip turėtų būti deklaruojami žiniasklaidos priemonių savininkų interesai, jei greta žiniasklaidos priemonių jie valdo ir kitus verslus. „Apotheca vaistinės“ situacija su miglose paskendusiu akcininku taip pat sakytų, kad ir farmacijos pramonei interesų deklaravimas ir tikrųjų akcininkų atskleidimas – visuomenės teisė žinoti.

      Skaityti komentarus