°C
      2024 03 29 Penktadienis

      A. Širinskienės komisija tirs situaciją prokuratūroje, neatmeta galimybės apklausti prezidentę

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius: BNS informacija
      2019-05-09 08:00:00

      „Valstietės" Agnės Širinskienės vadovaujama Seimo laikinoji komisija dėl galimo neteisėto poveikio politiniams procesams ir valstybės tarnautojams ketina tirti viešai pasirodžiusią informaciją apie galimą poveikį prokurorams.

      Trečiadienį neplanuotai į komisijos posėdį pakviestas buvęs Generalinės prokuratūros prokuroras Kęstutis Vagneris.

      Po jo liudijimo komisijos pirmininkė A. Širinskienė žurnalistams sakė, kad gali tekti prašyti prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko paaiškinimų.

      „Teks svarstyti, nes buvo įvardyta viena advokatų kontora, puikiai žinome, kad ponas Vasiliauskas, kuris dabar dirba Lietuvos banke, buvo tos kontoros darbuotojas ir, berods, vadovavo prezidentės rinkimų štabui 2009 metais", – sakė A. Širinskienė.

      K. Vagneris teigė, kad Generalinėje prokuratūroje būdamas atsakingas už viešojo intereso gynimą ir tirdamas medžiagą apie „Klaipėdos naftą", sulaukė raginimo nekalbėti viešai.

      „Man tik perdavė, kad to nori Prezidentūra, man asmeniškai prezidentė to nesakė", – tvirtino buvęs prokuroras.

      Jis trečiadienį Seimo komisijai liudijo, kad dirbdamas prokuratūroje kelis kartus patyrė spaudimą dėl atliekamų tyrimų. K. Vagnerio teigimu, kaip spaudimo priemonė naudoti tarnybiniai patikrinimai. 

      „Per pastaruosius dešimt metų turėjau keturis – penkis tarnybinius patikrinimus, tačiau nė karto nesu nubaustas", – sakė jis.

      Pasak buvusio prokuroro, tarnybinis patikrinimas jam pradėtas, kai jis gindamas viešąjį interesą norėjo, jog būtų priteista žala už neteisėtus prokurorų atleidimus.

      „Savo laiku Darius Valys (buvęs generalinis prokuroras – BNS) neteisėtai atleido eilę prokurorų ir darbuotojų, jiems priteista išmokų suma siekė 200 tūkst. litų (58 tūkst. eurų). Kaip viešojo intereso gynimo prokuroro, matydamas, kad padaryta žala, nes atleidimai pripažinti neteisėtais, bandžiau teikti ieškinius, kad žala būtų priteista iš kaltojo asmens. Tada man pradėtas tarnybinis patikrinimas, paskui Prokurorų etikos komisija tyrė", – teigė K. Vagneris.

      Anot jo, kitą kartą su panašiu dalyku susidūrė, kai gavo nurodymą tirti Visagino atominės elektrinės statybos ir „Klaipėdos naftos" reikalus.

      „Manau, kad spaudimą patyriau todėl, kad ėmiausi temų, kurios gali būti neliečiamos. Sudėtinga kalbėti apie energetikos sektorių, jeigu norima jį peršviesti kiaurai. Energetikos sektoriuje yra daug interesų grupių ir jos, be abejonės, siekia ne viešumos, o aš, kaip prokuroras, reikalavau, visų dokumentų, kurie man reikalingi. Tai kai kam kėlė susierzinimą", – sakė buvęs pareigūnas.

      Jis teigė kovą savo noru palikęs Generalinę prokuratūrą dėl sveikatos.

      „Nėra lengva dirbti, nes tu galvoji ne tik apie tiriamo objekto galimas vingrybes ir gudrybes nuslėpti nuo tavęs, tu turi galvoti apie tai, kaip aukštesnis prokuroras įvertins tavo pastangas", – sakė K. Vagneris.

      A. Širinskienė po komisijos posėdžio žurnalistams teigė, kad greičiausiai liudyti bus kviečiami ir kiti prokurorai, viešai prabilę apie galbūt patiriamą spaudimą ir įtaką ikiteisminiams tyrimams.

      Dienraštis „Lietuvos rytas" pastarosiomis savaitėmis skelbė straipsnius ir prokurorų interviu apie keliamas abejotinas bylas, politinę įtaką ir generalinio prokuroro Evaldo Pašilio veiklą.

      Generalinė prokuratūra praėjusią savaitę pareiškė neturinti jokios informacijos apie publikacijose skelbiamą galimą aukštų politikų kišimąsi į bylų tyrimą, neteisėtą persekiojimą ar poveikį tyrimams.

      Prokuratūros kolegija viešus teiginius apie galimą politikų kišimąsi į kai kuriuos ikiteisminius tyrimus pasiūlė aiškintis ir vertinti Prokurorų etikos komisijai.

      Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis savo ruožtu paragino Seimo narius išklausyti apie problemas teisėsaugoje prabilusius prokurorus.

      Prezidentė Dalia Grybauskaitė šiuos straipsnius apie prokuratūros sistemą pavadino spaudimu teisėsaugai. Ji atkreipė dėmesį, kad vienas iš „Lietuvos ryto" savininkų Gedvydas Vainauskas yra teisiamųjų suole.

      G. Vainauskas ir europarlamentaras Rolandas Paksas kaltinami 2015-aisiais susitarę dėl 15 tūkst. eurų kyšio už politiko pažadą paveikti statybos inspektorius dėl leidimo naudoti parduotuvę Prienuose. Kaltinamieji tai neigia.

      Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

      Skaityti komentarus