°C
      2024 04 19 Penktadienis

      A. Veryga: elektronines cigaretes vietoje įprastų renkasi jaunimas

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius: BNS informacija
      2019-02-26 09:00:00

      Sveikatos ministras ragina neskirstyti rūkalų į labiau ar mažiau žalingus. Pasak Aurelijaus Verygos, būtent teiginiai apie mažiau kenksmingus rūkalus paskatina nerūkančiuosius pradėti rūkyti.

      Ministro teigimu, taip atsitiko ir su elektroninėmis cigaretėmis, kurias visų pirma renkasi dar nerūkęs jaunimas, o ne įprastų cigarečių atsisakantys rūkaliai.

      „Bet kokia žinutė apie mažesnę žalą pasiekia ne tik tuos, kuriuos teoriškai turėtų pasiekti, bet ir visiškai kitą populiacijos grupę", – pirmadienį Seime vykstančiame pasitarime „Teisinis atsakas į naujųjų tabako produktų iššūkį" pareiškė A. Veryga.  

      „Šitą idėją (mažesnės žalos – BNS) pirmiausia pasigavo tikrai ne tie, kurie rūko tradicines cigaretes, o tie, kurie nerūkė – pirmiausia vaikai, paaugliai, kuriems tai buvo susiję su kažkuo nauju, moderniu. Seni rūkaliai naudoja produktus, kurie jau yra kažkokia atgyvena, o jaunimas vartoja tai, kas yra modernu, elektroniška, šviečia, neskleidžia blogo kvapo", – kalbėjo ministras.

      Pasak A. Verygos, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) neturi patikimos informacijos apie mažesnę naujų rūkalų žalą sveikatai, todėl politikai ir ypač mokslininkai turėtų išlikti budrūs, nes tabako gamintojai intensyviai kuria vis naujas rūkalų rūšis.

      „Turėtume vadovautis išimtinai tik nepriklausomų ekspertų nuomone, tik nepriklausomais tyrimais, kurie niekaip nebuvo finansuoti ir susiję su tais, kurie suinteresuoti šių gaminių pardavimais", – tvirtino A. Veryga.  

      Pasak Europos tabako prevencijos tinklo generalinio sekretoriaus Cornelio Radu-Loghino (Kornelio Radu-Logino), negalima grįžti į laikus, kai medikai tabaką siūlydavo kaip  vaistą, ir laukti dar 20 metų, kol bus nuspręsta, kad naujieji rūkalai yra kenksmingi. Anot jo, prekybą naujais tabako gaminiais reikia kontroliuoti nelaukiant, kol išaiškės jų neigiamas poveikis sveikatai.

      „Tabakas bet kokia forma yra kenksmingas", – tvirtino C. Radu-Loghinas.

      Nuo kovo 1–osios cigaretėms, rūkomajam tabakui bus taikomi didesni akcizų tarifai, taip pat apmokestinamas elektroninių cigarečių skystis – 0,12 euro už mililitrą skysčio. Iki šiol akcizai elektroninių cigarečių skysčiui Lietuvoje nebuvo taikomi.

      Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

      Skaityti komentarus