°C
      2024 04 25 Ketvirtadienis

      ADHD – pramanas, sugalvotas didžiųjų farmacijos kompanijų, norinčių pasipelnyti

      Nuotrauka: Shutterstock nuotr.

      2018-12-01 07:00:00

      ADHD arba aktyvumo ir elgesio sutrikimas yra paplitęs visoje Amerikoje, vaikų su šiuo sutrikimu galime rasti kiekvienoje mokykloje, dėl to diskusijų nekyla. Pasak CDC pateiktos statistikos, nuo 2012 metų net 11 proc. vaikų nuo keturių iki septyniolikos metų buvo diagnozuotas ADHD kažkuriuo gyvenimo etapu. Kai daugiau nei 6 mln. vaikų yra diagnozuotas šis sutrikimas, sunku nepagalvoti: ar tai išvis tikra problema?

      Žinoma, kai kuriems vaikams yra sunku susikaupti mokykloje, bet ar tai reiškia, kad vaikui kažkas negerai? Galbūt tai atskleidžia visuomenės ydą, kuri vaikams nebeleidžia būti vaikais. Jei kada pagalvojote, jog idėja, kad vaikams, kurie mieliau žaidžia lauke negu sėdi prie stalo, kažkas yra negerai ir jiems reikia gerti vaistus – sunkiai suvokiama, jūs galite būti teisūs.

      Joe Jarvis paaiškina, jog yra įrodymų, teigiančių, kad ADHD – pramanas. J. Jarvis pabrėžia, kad dvi valstijos, kuriose daugiausiai žmonių, sergančių ADHD, yra Arkanzasas ir Kentukis.

      Šiose valstijose vaikų mėgstamiausi užsiėmimai yra medžioklė ir žvejyba. J. Jarvis pasidalino duomenimis iš Arkanzaso, kurie parodė, kad 89prc vaikų žvejoja, o 35prc jų – medžioja. Panašūs duomenys ir Kentukyje, kur 86prc vaikų žvejoja, o 31prc medžioja. „Tai akivaizdūs įrodymai, kad Kentukyje ir Arkanzase gyvenantys vaikai labiau mėgsta būti lauke nei mokykloje“,- teigė jis.

      J. Jarvis pastebėjo, kad valstijose, kuriose mažiausiai ADHD atvejų, vaikams nėra taip svarbu būti lauke: Naujajame Džersyje tik 45prc vaikų žvejoja. Nors tai neatskleidžia ligos atsiradimo priežasties, tačiau iškelia klausimus apie mūsų požiūrį į vaikus, kurie negali susikauti per pamokas. J. Jarvis teigia, jog jo surinkti duomenys „rodo, kad valstijose, kuriose yra daugiau ADHD atvejų, tradicinis požiūris į viešąjį švietimą yra ne toks vieningas kaip likusios populiacijos.“

      Ar ADHD yra tikra liga? Žmonės į šį klausimą atsakymo neranda jau daugelį metų; daugelis ar tai – daugiau elgesio problema, ar kognityvinis deficitas. Bet galbūt tai nė vienas, nė kitas; galbūt vaikams turėtume leisti būti vaikais ir nemaitinti jų tabletėmis.

      Kaip J. Javis teigia, daugelio ADHD diagnozė kelia šypseną. Pavyzdžiui, berniukai tris kartus dažniau serga ADHD nei mergaitės. Vaikams iš asocialios aplinkos yra kur kas dažniau nustatoma ADHD diagnozė. Tai yra „faktai“, kurie atveria farmacinėms kompanijoms duris maitinti mažus vaikus vaistais?

      Net jei jūs esate įsitikinęs, kad ADHD yra elgesio sutrikimas, o ne kognityvinė problema, tuomet kodėl vaikams yra skiriami potencialiai pavojingi vaistai, o nesirenkamas daugiau natūralesnis gydymo būdas? Yra daug būdų, kurie padėtų jūsų vaikui susikaupti klasėje. Pavyzdžiui, keičiant vaiko valgymo įpročius, sudarant sąlygas daugiau judėti ir užtikrinant, kad jie pakankamai miega. Tai yra kertiniai metodai, padėsiantys jūsų vaikui išlaikyti dėmesį mokykloje.  

      Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad omega-3 riebalų rūgštys yra pagrindinė maistinė medžiaga, palaikanti smegenų augimą ir gerinanti jų veiklą.

      Pasaulyje, kur vaikai (ir suaugę) praleidžia mažiau laiko lauke, valgo nesveiką maistą, paprasčiausias problemos sprendimo būdas galėtų būti subalansuota mityba ir aktyvesnis gyvenimo būdas. 

      Skaityti komentarus

      Mama 2019 21 01 10:02

      Kas parase si straipsni neturi jokio supratimo apie adhd juolab niekada neaugino vaiko su adhd. Jei manote kad pakeitus mityba ir suteikiant vaikui salygas daugiau judeti pades islaikyti demesi labai klystate. ADHD yra nepagydoma liga, serganciu smegenys vystosi skirtingai nei kitu vaiku. Pasiskaitykite mokslinius irodymus ar tiesiog pagyvenkite su vaiku keleta menesiu kuris turi ADHD , nuomone tikrai pasikeis. Vaikai sergantys ADHD turi labai sunku gyvenima kol smegenys pilnai neausiformuoja . Kai tampa suauge ismoksta kazkiek labiau save valdyti bet si liga neisgydoma.

      0
      0
      Atsakyti

      Komentuoti gali tik registruoti vartotojai