°C
      2024 04 16 Antradienis

      Das Erste: Vokietija praranda viltį sulaukti iš Londono, kad Skripalių byloje būtų įrodyta Rusijos kaltė

      Nuotrauka: Reuters nuotr.

      2018-06-14 07:00:00

      Berlynas iki šiol laukia Britanijos įrodymų apie Rusijos kaltę dėl buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters užpuolimo, praneša Das Erste. Londonas dar nepateikė jokių įrodymų, kurie leistų daryti išvadas apie Rusijos dalyvavimą apnuodijime. Dėl to Rusijos diplomatų išsiuntimas iš daugelio šalių, įskaitant Vokietiją, atrodo labai abejotinas, pabrėžia Vokietijos televizijos kanalo portalas.

      Pasak Vokietijos televizijos kanalo Das Erste internetinio portalo, Vokietijos vyriausybė vis dar laukia įrodymų iš Didžiosios Britanijos, patvirtinančių, kad Rusija yra atsakinga už buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters užpuolimą naudojant nuodingas medžiagas.

      Iki šiol buvo nustatyta tik tai, kad užpuolime panaudoti nuodai „Novichok“ -  cheminė nuodinga medžiaga, gaminta Sovietų Sąjungoje.

      Be tos informacijos, Didžiosios Britanijos vyriausybė iki šiol nėra nieko daugiau nenustačiusi, pabrėžia Vokietijos televizijos kanalas. Britanijos valdžios institucijos iki šiol nepatvirtino, kad naudojama medžiaga yra rusų kilmės ar kad Kremlius atsakingas už šį išpuolį. Kaip pranešama straipsnyje, Vokietijos žvalgybos tarnybos taip pat neturi jokių įrodymų iš savo šaltinių, kurie leistų padaryti atitinkamas išvadas.

      Po kurio laiko po Julijos Skripal, jos tėvas Sergejus taip pat paliko ligoninę, - rašo Das Erste. Neseniai Julija Didžiojoje Britanijoje padarė trumpą pareiškimą: ji vis dar negalėjo patikėti, kad jos tėvas buvo užpultas, o jos pačios gijimas buvo lėtas ir skausmingas.

      Juos gydę Solsberio klinikos gydytojai tvirtino, kad Skripalių pasveikimas – stebuklas. Jie nuo pat pradžių manė, kad pacientai neišgyvens.

      Skripalių atvejis smarkiai pablogino Rusijos diplomatinius santykius su daugeliu Vakarų šalių. Po to, kai Didžiosios Britanijos vyriausybė išreiškė įsitikinimą, kad atsakomybė už Skripalių apnuodijimą tenka Rusijai, 26 Europos šalys, JAV, Kanada ir NATO iš viso išsiuntė daugiau nei 140 Rusijos diplomatų. Tai buvo precedento neturintis atvejis, pabrėžia Vokietijos TV kanalas.

      Kaip primena Das Erste, daugelis žiniasklaidos kanalų, įskaitant vokiečių, anksčiau pranešė, kad nuodingoji medžiaga buvo naudojama ne tik Rusijoje. Pavyzdžiui, dešimt dešimtame dešimtmetyje Rusijos mokslininkai Vokietijos specialiosioms tarnyboms išsiuntė naujų „Novichok“ bandymų pavyzdžius. Nuo to laiko tapo žinoma, kad medžiaga buvo eksportuota už Rusijos ribų - bent jau į Vakarų šalis. Į kieno dar rankas ji galėjo patekti, neaišku. Tačiau Britanijos vyriausybės elgesys Berlyną stato į tokią padėtį, kai jis yra priverstas reikalauti paaiškinimų, pastebi Vokietijos televizijos kanalas.

      Be to, kad Skripalius apnuodijusi medžiaga buvo identifikuota, nėra daugiau jokių įrodymų, vedančių į Rusiją, ar, tuo labiau, į Kremlių. Taigi sprendimas išsiųsti Rusijos diplomatus yra daugiau nei abejotinas, - daro išvadą Das Erste.

      Skaityti komentarus