°C
      2024 03 29 Penktadienis

      „Geltonųjų liemenių“ judėjimo padarinys: Prancūzija nori uždrausti „nepatvirtintus“ protestus

      Nuotrauka: fuhu nuotr.

      2019-01-25 08:00:00

      „Geltonųjų liemenių“ judėjimas pradėjo didinti žmonių sąmoningumą apie ekonomines Prancūzijos taupymo priemones, kurios lemia viską nuo kuro kainų iki vidurinės klasės mokesčių sumos. Žmonių pasipiktinimas valdžia vis didėjo, kol galiausiai peraugo į judėjimą.

      Kaip dažniausiai, taip ir šį kartą populiarioji žiniasklaida mūsų dėmesį nukreipia į smurtą, už kurį atsakingi vos keli žmonės, o tai atitraukia žvilgsnį nuo pagrindinės problemos. Būtų nenuostabu, jei paaiškėtų, kad yra samdomi žmonės – profesionalai tam, kad sukeltų destrukciją ir suteiktų progą valdžiai imtis dar griežtesnių saugumo priemonių. Panaši situacija prieš kelis metus vyko Toronte, G20 viršūnių susitikimo metu.

      Vienas iš svarbiausių faktų, susijusių su „geltonųjų liemenių“ judėjimu yra tai, jog įstatymų vykdytojai ir net kariuomenė suprato, kad tai, kas vyksta, yra neteisinga, tad jie pasirinko protestuotojų pusę, o ne elito. Jie ėmė tapatintis su civiliais, o ne su aukštesnę poziciją užimančiaisiais, galinčiais įsakinėti. Tai reiškia, jog globalinis elitas pateko į labai trapią poziciją ir būtent todėl egzistuoja pasakymas – „pradėkime nuo savęs“. Tai prasideda kiekvieno individo pasąmonėje.

      Kaip su bet kuria kita demonstracija, kai kažkas panašaus įvyksta ir susilaukia didelio dėmesio, žvilgsnis perkeliamas nuo pagrindinės problemos link smurto proteste temos.

      Šiuo metu pranešama, jog Prancūzijos ministras pirmininkas Edouard Philippe paskelbė planą bausti žmones, kurie rengia „nepagrįstus“ protestus „po septynias savaites trukusio nepasitenkinimo valdžia“. Taip teigė „BBC“, kuris kreipia dėmesį į judėjimą „prieš valdžią“, tačiau nekalba apie tikrąsias piliečių problemas. Kodėl populiarioji žiniasklaida nekalba su protestuotojais? Kodėl nebandoma suprasti jų požiūrio? Kodėl populiarioji žiniasklaida kalba tik apie vieną požiūris, o giliau slypinčias problemas ignoruoja? Ir kodėl visi protestuotojai yra priskiriami tai pačiai kategorijai – „smurtautojai“?

      „BBC“ tęsia,

      „jo valdžia nori pateikti naują įstatymą, kuris uždraustų neramumus keliantiems asmenims protestuoti bei dėvėti kaukes demonstracijose. Jis teigė, jog kitos tikėtino protesto bangos metu bus dislokuoti 80,000 saugumo sergėtojų. Protestuotojai šį savaitgalį išlaužė vyriausybės įstaigos vartus. Kitose Paryžiaus dalyse demonstrantai kovojo su riaušių policija, buvo apgadintos mašinos ir motociklai.“

      Vėlgi buvo kalbama per smurto prizmę, kuri tampa puikus pasiaiškinimas, kodėl valdžia imasi tokių ekstremalių priemonių.

      Netikite? Paskaitykite visų populiariųjų naujienų portalų antraštes. Jos visos kalba apie smurtą ir kaip tvarka bus atkurta (tvarka iš chaoso, ordo ab chao, laiko nepaliesta elito strategija). Tuo tarpu tikroji priežastis, kodėl tiek daug paprastų piliečių  pasirenka protestuoti, yra palaidojama kažkur giliai ir apie ją nėra kalbama daug. „The New York Times“ antraštė“ „Macronas patikrina, kiek žalos padarė „geltonųjų liemenių“ protestai ir svarsto paskelbti ekstremalią padėti Prancūzijoje“ – puikus pavyzdys.

      „Mes turime paklausti savęs: ar protestas motyvuotų įstatymus gerbiančius piliečius padegti automobilį? Kaip automobilio niokojimas prisidėtų prie judėjimo? O apiplėšimai ir parduotuvių vitrinų daužymas? Kodėl įstatymams paklūstantys piliečiai taip lieja savo pyktį? Ar paprasti piliečiai prisidėtų prie civilių žalojimo bombomis ir dujomis?“ ,- Richard Enos

      Pranešimas apie nepatvirtintų protestų draudimą pasirodė televizijoje, kur E. Philippe davė interviu „TF 1“ kanalui, sakydamas, kad „valdžia palaikytų naują sprendimą „bausti tuos, kurie negerbia reikalavimų paskelbti apie protestus, kurie dalyvauja neleistinose demonstracijose ir tie, kurie atvyksta į protestus, dėvėdami kaukes.“

      „Tie kurie kvestionuos mūsų institucijos nuosprendį, neturės paskutinio žodžio“,- sakė E. Philippe.

      Akivaizdu, tokią istoriją palaiko daugelis politikų. Laurent Wauquiez, respublikonų partijos lyderis, paskelbė įrašą „Twtter“ platformoje, kad tokio žingsnio nepakanka. Senatorius Bruno Retailleau palakė ministro pirmininko planus, pareikšdamos, jog  nenuoramos, dalyvaujančios proteste „privalo būti stipriai nubaustos.“

      Tuo tarpu kairio sparno lyderis Jean-Luc Mélenchon sakė, jog tokios priemonės reikštų, kad „protestuotojai daugiau nebegali protestuoti.“ „Twitter“ įraše jis apibūdino E. Philippe kaip „Šadukų karalių“ – populiarus prancūzų animacinio filmuko herojus, žinomas dėl savo negailestingumo.

      Kas iš tikrųjų vyksta?

      Neseniai paskelbtame vaizdo įrašę iš Paryžiaus, Luke Rudkowski iš „WeAreChange“ kalbėjo su gerai informuotais, anonimais norinčiais likti, piliečiais, su kuriais jis diskutavo apie žiniasklaidos norą padaryti viską, kad sumažintų „geltonųjų liemenių“ judėjimo svarbą. Panašu, kad šis pilietis puikiai supranta judėjimo svarbą ir prasmę, pateikia informaciją apie jo kilmę ir kodėl jis nenustoja didėti.

      Akivaizdu, jog šis judėjimas yra kur kas daugiau nei populiarioji žiniasklaida skelbia. Realybėje judėjimą sudaro šimtai tūkstančių, jei ne milijonų protestuotojų. „BBC“ teigia, kad jų yra maždaug 280,000, prisijungusių prie judėjimo lapkritį, kartu su maždaug 50,000 Ruano ir Kano demonstrantų. Vėlgi, tema sukasi aplink riaušes ir smurtą. Tai beveik primena suklastotas atakas, kaip, pavyzdžiui, cheminių dujų atakos Sirijoje tam, kad būtų pateisintos saugumo priemonės.

      Šiuo atveju tai reikštų, jog šalyje nebegalima rengti protestų, nebent jie būtų patvirtinti, kad ir ką tai reikštų.

      Populiarioji žiniasklaida taip pat buvo pričiupta koreguojanti protestų nuotraukas.  

      Nota bene

      Kai kas labai ypatingo vyksta planetoje. Vis daugiau žmonių pabunda ir supranta, kad mes nebepritariame skirtingiems patyrimų aspektams. Mes norime pokyčių ir daugelis iš mūsų yra pasiryžę imtis veiksmų. Sąmoningos žiniasklaidos vaidmuo dar niekada nebuvo toks integralus, sudarantis sąlygas žmonėms suprasti, kas iš tikrųjų vyksta ir imtis veiksmų.

      Spręsdami savo vidines problemas, mūsų kūno sistemos ir struktūros didina sąmoningumą, kol galiausiai nebegalime daugiau taikytis su pykčio ir atsiskyrimo vibracijomis.  

      Gana to priešiškumo, kovojimo ir lyginimo. Susiburkime kartu tam, kad pasiektume taikesnę būtį ir užkirstume kelią elito kontrolei. Be mūsų jie neturės jėgos. Panašu, kad kaip tik tai ir vyksta Prancūzijoje. 

      Skaityti komentarus