°C
      2024 03 29 Penktadienis

      „Gydytojai be sienų“ ragina evakuoti migrantus iš perpildytų Graikijos stovyklų

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2019-11-27 19:00:00

      Labdaros organizacija „Gydytojai be sienų“ trečiadienį paragino valdžią „nedelsiant evakuoti“ pažeidžiamus migrantus iš ypač perpildytų stovyklų Graikijos salose.

      Organizacijos lyderis Christosas Christou reporteriams Briuselyje sakė, kad praėjusią savaitę apsilankė stovyklose, kur išvydo beviltiškas gyvenimo sąlygas – tokios jos būna tik karo zonose ir stichinių nelaimių atveju.

      Pirmiausia situacija yra sunki, nes ypač daug migrantų iš Libijos mėgina patekti į Europą ar Rytų Europą, tačiau šią problemą dar labiau aštrina tai, kad stovyklose „artinantis žiemai tūkstančiai gyvena nežmoniškomis sąlygomis“, informavo „Gydytojai be sienų“ vadovas.

      Už tai jis kaltina Europos šalių lyderius, teigdamas, kad „jų priimti politiniai sprendimai lėmė neišmatuojamą žalą.“

      Centruose, kurie yra pritaikyti mažiau nei 7 000 žmonių, šiuo metu gyvena 39 000 migrantų. Stovyklose pabėgėliai – dauguma iš Afganistano ir Sirijos – praleidžia mėnesius ar net keletą metų, kol nagrinėjamos jų pabėgėlio statuso paraiškos.

      Jungtinių Tautų (JT) vyriausiasis pabėgėlių komisaras trečiadienį taip pat paskelbė, kad Atėnai privalo imtis skubių veiksmų gyvenimo pabėgėlių stovyklose sąlygoms gerinti.

      „Nesvarbu, kokia būtų šių žmonių situacija, negalime pritarti, kad jie gyventų tokiomis apgailėtinomis sąlygomis – nebūtų apsaugoti nuo smurto ir išnaudojimo“, – sakė Filippas Grandis, apsilankęs stovyklose Lesbo saloje.

      2016 metais ES pasirašė susitarimą su Turkija. Juo pavyko sumažinti migrantų, mėginančių į Europą patekti per Graikiją, skaičių. Tačiau šiemet migrantų skaičius ir vėl ėmė augti.

      Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas yra grasinęs atšaukti susitarimą ir milijonams pabėgėlių „atverti vartus į Europą“, jei Turkijos karinės operacijos Šiaurės Sirijoje neparemtų kitos šalys. 

      „Gydytojai be sienų“ paragino Graikijos valdžią iš salų į žemyninę dalį perkelti bent jau moteris, vaikus ir sergančiuosius, tačiau stovyklose žemyninėje dalyje jau glaudžiasi dar 22 000 žmonių ir centrai yra perpildyti arba beveik perpildyti.

      „Raginame juos iš šių stovyklų evakuoti labiausiai pažeidžiamus žmones“, – sakė C. Christou. Jis taip pat kreipėsi į kitas ES šalis, prašydamas priglobti keletą tūkstančių Graikijoje jau esančių migrantų.

      Skaityti komentarus