°C
      2024 04 17 Trečiadienis

      „I RUN LT” įkūrėja Eglė Sakalaitė: „Noriu skatinti, kad žmogus sportuotų nepriklausomai nuo jo amžiaus“

      Nuotrauka: Asmeninis archyvas

      2018-04-13 19:00:00
      Eglė Sakalaitė vaikystėje laiką leido kartu su tėčiu boksininku treniruotėse. Mergina vėliau pati išbandė įvairias sporto šakas – 15 metų lankė Taekwondo, 5-erius boksą ir iškovojo daug titulų bei atstovavo Lietuvai Europos čempionate. Vis dėlto, sportininkė nusprendė baigti karjerą, tačiau suprato, kad be sporto gyventi negali, todėl įkūrė organizaciją „I RUN LT“.

      E. Sakalaitė norėjo populiarinti bėgimą Kaune ir rengti nemokamas treniruotes. Organizacija greitai sulaukė grupelės žmonių susidomėjimo, tačiau prasidėjus rudens ir žiemos sezonams entuziastų srautas sumažėjo. Daugkartinė čempionė tuo pačiu metu vedė bendro fizinio rengimo treniruotes su bokso ir Taekwondo elementais, todėl tai tapo jos prioritetu. Vėliau mergina į savo organizacijos veiklą įtraukė ne tik grupines, bet ir asmenines treniruotes, mitybos planų sudarymą ir net gi video kūrimą.

      Šiuo metu socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „I RUN LT“ galima išvysti video, kuriuose Eglė dalijasi patarimais ar treniruočių vaizdais. Ši idėja merginai kilo spontaniškai. „Paskaitos namų darbui reikėjo sukurti video, todėl pagalvojau, kad tuo pabandysiu pasidalinti ir šioje veikloje. Šios reklamos dėka atsirado didesnis žmonių susidomėjimas. Jiems yra įdomu pamatyti, kaip vyksta treniruotės, kokio jos pobūdžio ar kaip aš jas vedu“,- pasakojo daugkartinė čempionė.

      Sporto nauda ir dažniausiai daromos klaidos

      „I RUN LT“ vedamos bendro fizinio pasiruošimo treniruotės sulaukia didelio žmonių dėmesio. „Pas mus lankosi sportuoti pradedantys žmonės. Taip pat ateina tie, kurie nori užsiimti kovos menais. Jie nori sugrįžti arba būna pabaigę savo sportines karjeras, todėl nori palaikyti fizinę formą. Turime tokias tris grupes, tačiau labai skiriasi jų pasiruošimas, bendras suvokimas“,- atskleidė trenerė.

      Grupinės treniruotės būna intensyvios, skirtos ištvermės ugdymui, dažniausiai dirbama porose. Asmeninių užsiėmimų metu dėmesys yra skiriamas individualiems poreikiams. „Asmeninėse treniruotėse stengiuosi įvertinti, kas labiausiai tinka žmogui. Pradedame nuo lengvo krūvio, vėliau įtraukiame kovos menų elementus“,- pagrindinius skirtumus įvardijo E. Sakalaitė.

      Treniruotės žmonėms padeda pažinti save. „Iš pradžių atrodo, kad kūnas tavęs neklauso. Supranti, kiek reikia su savimi dirbti. Po mėnesio ar dviejų pamatai, kiek daug iš tikrųjų gali. Pasikeičia psichologija ir mąstymas“,- teigė sportininkė.

      „I RUN LT“ nuo pavasario veda bėgimo treniruotes Kaune. Pasak trenerės, žmonės turi tinkamai tam pasiruošti ir svarbiausia – stebėti save. „Reikia apsilankyti pas gydytoją, atlikti tyrimus. Taip pat investuoti į save, jei negali šalia turėti trenerio – įsigyti pulsometrą. Pradedantieji įsivaizduoja, kad kuo greičiau bėgs, tuo geriau – taip nėra. Reikia nepamiršti atlikti apšilimo pratimų tiek prieš, tiek po bėgimo“,- patarimais dalijosi trenerė.

      Amžius sportui ne kliūtis

      Šiuo metu visuomenė turi susidariusi klaidingą požiūrį apie sportą. „Jauni žmonės dažnai siekia rezultatų, o vyresnio amžiaus nesupranta sporto teikiamos naudos. Pastariesiems mažėja raumenų masė, lėtėja medžiagų apykaita ar atsiranda lėtinių ligų tikimybė. Mūsų tikslas – parodyti, kad kuo vyresnis esi, tuo labiau reikia sportuoti“,- pasakojo E. Sakalaitė.

      E. Sakalaitė ypatingai džiaugiasi savo treniruotėse išvydusi garbingo amžiaus žmones. „Smagu, kai mama ateina sportuoti kartu su dukra, nes tai padeda sustiprinti ryšį. Noriu skatinti, kad žmogus sportuotų nepriklausomai nuo jo amžiaus. Geriau pradėti vėliau nei niekada“,- entuziastingai kalbėjo „I RUN LT“ įkūrėja.

      Laimės receptus kuriame patys

      Žmonėms yra svarbu tinkamai maitintis. „Sudarytas mitybos planas padeda suprasti, kokių medžiagų reikia žmogaus organizmui. Žmonės dažnai suvartoja per mažą kalorijų skaičių, valgo vos vieną kartą per dieną, patiria daug streso ar mažai skiria laiko poilsiui“,- dažniausiai daromas klaidas įvardijo mergina.

      Trenere dirbančią merginą labiausiai džiugina žmonių pokyčiai. „Nuostabus jausmas, kai žmogus parašo žinutę ar pasako, kaip pasikeitė jo gyvenimas. Jis pradeda labiau mylėti save, gauna daugiau gerų emocijų. Matau į treniruotę ateinančius laimingus žmones ir jų dėka pati pasikraunu energijos“,- darbo privalumus atskleidė E. Sakalaitė.

      Pasak E. Sakalaitės, gyvenimas yra dovana, o laimę turi susikurti pats. „Reikia dirbti ir džiaugsmas ateis į tavo gyvenimą. Reikia mažiau laiko skirti tam, kas ir ką apie tave galvoja. Sportas padeda išspręsti labai daug dalykų. Turi prisiimti atsakomybę ir suprasti, kad niekas kitas už tave nepradės“,- patarimų negailėjo mergina.

      Skaityti komentarus