°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      ,,JAV praranda kontrolę Sirijoje". Interviu su Bashar Assad

      Nuotrauka: Reuters nuotr.

      2018-06-02 09:00:00

      ,,Vašingtonas ir jų marionetės bandė sunaikinti Siriją, bet jiems nepavyko. JAV kariuomenė anksčiau ar vėliau bus priversta pasitraukti iš šalies". Tai ir daugiau  išskirtiniame RT interviu su Sirijos prezidentu Bashar Assad.

      Apie pergalę: ,,Įrodymai kalba patys už save - Sirijos konfliktas artėja prie pabaigos"

      Asadas pabrėžė, jog didžioji Sirijos dalis šiuo metu yra valdoma vyriausybės, nors nesibaigiančios JAV ir jos sąjungininkų provokacijos bereikalingai pratęsė šį septynis metus besitęsiantį konfliktą. ,,Su kiekviena Sirijos kariuomenės pergale ar taikos paliaubomis JAV ir jos draugai stengėsi pakenkti Sirijos politiniam stabilumui, remdami teroristus ir lėtindami politines derybas", - pridūrė jis.

      Vis dėlto, Asadas išsidavė, kad jo manymu: ,,įrodymai kalba patys už save, Sirijos konfliktas artėja prie pabaigos ir be išorinių jėgų įsikišimo, situacija bus išspręsta per mažiau, nei metus."

      Sirijos prezidentas pabrėžė, jog jo vyriausybė visada, kur įmanoma, stengiasi susitarti taikiai ir renkasi demokratiškus sprendimus vietoje karinės jėgos demonstravimo.

      ,,Karas yra pati blogiausi išeitis, bet kartais tu neturi pasirinkimo. Grupuotės kaip Al-Quaeda, ISIS, Al-Nusra ir kitos panašios organizacijos nėra pasiruošusios dialogui, todėl viskas, ką mes joms galime pasiūlyti, yra karas."

      Jis gynė vyriausybės paliaubas leidusias ekstremistams pasitraukti į Idlib'o provinciją, teigdamas, jog susitarimai buvo strategiškai naudingi Sirijos kariuomenei. ,,Turėti vieną, du ar tris frontus visada yra geriau nei turėti dešimt ar net šimtą vienu metu."


      Apie JAV: Vašingtonas praranda kontrolę Sirijoje

      Nors JAV kariuomenė ir toliau nelegaliai vykdo savo veiklą Sirijoje, galų gale jie vis tiek bus išvyti iš šalies, teigė Asadas.

      ,,Amerika praranda kontrolę. Jų pagrindinis koziris buvo Al-Nusra,bet paaiškėjus, jog Al-Nusra išties yra Al-Quaeda, ta pati teroristinė grupuotė, prieš kurią JAV turėtų kovoti, jie pradėjo ieškoti kitų kelių pakenkti Sirijos vyriausybei. Jų naujausia strategija - SDF (Sirijos Demokratinė Armija)" , - kalbėjo Asadas, apie JAV remiamos sukilėlių grupuotės atsiradimą. Jis taip pat teigia, jog sunaikinus Al-Nusra ir ISIS, Sirijos kariuomenė imsis SDF.

      ,,Yra du būdai, kuriuos naudosime kovai prieš SDF. Pirmasis - mes atversime kelią deryboms. Didžioji dalis SDF narių - Sirai, ir jie teigia mylintys savo šalį ir negalintys pakęsti būti valdomi išorinių jėgų. Tuo mes ir esame panašūs."  Asadas teigia, jog, remiantis šiomis bendromis vertybėmis, SDF turi galimybė susitaikyti su Sirijos vyriausybe. ,, Mes nepasitikime amerikiečiais, taigi viena iš išeičių būtų visiems gyventi kaip sirams, taikiai. Vis dėlto, jei derybos nebus sėkmingos, Sirijos kariuomenė bus priversta išlaisvinti teritoriją užimtą SDF su amerikiečiais ar be jų."

      Šiuo klausimu Asadas nepalaužiamas: ,,Tai mūsų žemė. Mūsų teisė ir pareiga yra išlaisvinti šias teritorijas, o amerikiečiai turėtų palikti mūsų šalį. Vienaip ar kitaip - jiems teks išvykti. Jie užėmė Iraką be jokio teisinio pagrindo ir visi matome, kuo tai baigėsi. JAV vieną kartą turi pasimokyti."

      Apie Rusiją: Maskvos vadovavimas padėjo išvengti tiesioginio konflikto su JAV

      Sirijos prezidentas negailėjo komplimentų Rusijai, teigdamas, jog būtent jų išmintis padėjo išvengti tiesioginio konflikto tarp JAV ir Rusijos kariuomenių. ,,Mes vos išvengėme baisaus karinio konflikto tarp JAV ir Rusijos kariuomenių Sirijoje, ir už tai dėkoti galima tik išmintingai Rusijos valdžiai." 

      Kol Asadas dar kartą pabrėžė, jog JAV kariuomenė Sirijoje nelaukiama, jis pripažino, jog svarbiausias dalykas išlaikant Sirijos teritorinį stabilumą yra konfliktinių situacijų vengimas. ,,Jei norime stabilizuoti šalį, mums reikia Rusijos pagalbos, bet tuo pačiu svarbu išvengti amerikiečių kvailysčių."

      Jis pabrėžė, jog Rusija parodė savo stabilumą, įspėdama JAV nesikišti į Sirijos konfliktą. Asado nuomone, jei ne Maskvos pasisakymai, Trumpas, turbūt, būtų užėmęs Damaską.

      ,,Rusai viešai pareiškė, kad sunaikins visas bazes, kurios bus panaudotos raketų paleidimui prieš Siriją, o pagal mūsų patikimą informaciją (mes neturime įrodymų, mes turime tik informaciją) JAV ketino paleisti raketų atakas visoje Sirijoje, bet Rusijos pareiškimas juos nuo to atbaidė ir privertė atakuoti žymiai kukliau", - teigė Asadas.

      Apie Izraelį: Izraelio agresija manęs negąsdina. Telavivas panikoje.

      Asado Izraelio grasinimai jį nužudyti nebaugina, į juos jis atsakė taip :,,mano karta visą gyvenimą praleido Izraeliui grasinant ir grasinant Sirijai. Mes prie to pripratome. Kaip galima bijoti kažko, kas tave tais pačiais būdais bando įbauginti dešimtmečius? Nesąmonė." Jis taip pat teigė, jog faktas, kad Izraelis pradėjo grasinti jį nužudyti parodo Tel Avivo silpnumą ir paniką.

      ,,Izraeliečiai šiame regione užsiima okupacija ir žudymais geras septynias dešimtis metų, bet įprastai į grasinimus nesileidžia. Kodėl jie sugalvojo mane bauginti būtent taip? Tai panika, isterija pasėta fakto, jog jų brangieji Al-Nusra ir ISIS pralaimi, ir mes suprantame juos."

      Prezidentas taip pat pareiškė, jog pranešimai, kad Sirija neturi galimybės sustabdyti Izraelio oro atakas buvo netikslūs. ,,Rusijos pagalbos dėka, mūsų oro gynybos sistemos yra žymiai stipresnės, nei anksčiau. Tuo galėjome įsitikinti atremiant paskutines Izraelio, JAV, JK ir Prancūzijos atakas. Mes žymiai stipresni nei prieš septynis metus". Taip pat, Asadas paminėjo, jog užsienio remiami sukilėliai tik įsiveržę į šalį visų pirma puolė oro gynybos sistemas. Tai parodo tiesioginę sąsają su Izraeliu.



      Apie chemines atakas: Ar tai būtų buvę mums naudinga? Ir kodėl būtent dabar?

      Sirijos prezidentas apibūdino tariamas chemines atakas kaip nevykusias JAV provokacijas, kuriomis nepavyko įtikinti pasaulio jog Sirijos vyriausybė naudojo cheminį ginklą prieš savo gyventojus.

      Vašingtonas ir jo sąjungininkai kaltino Siriją cheminio ginklu panaudojimu prieš savo piliečius Damaske, bet Asadas tikina jog Vakarų istorija - visiška nesąmonė.

      ,,Tariamas atakos laikas - iškart po Sirijos kariuomenės pergalės Ghoutoje. Be to, mes neturime cheminių ginklų." Prezidentas taip pat atkreipia dėmesį į visą šūsnį civilių ir medikų parodymų, atsiradusių net ir vakarų spaudoje, teigiančių nieko negirdėjusių apie jokią cheminę ataką, nors jie gyvena būtent tariamos atakos vietoje. Asadas teigia, jog tai buvo apgailėtinas paskutinis JAV bandymas nukreipti pasaulį prieš jį, bet Amerikai nepavyko.

      ,,Jie sukūrė pasakėčią, prikalbėjo melo, bet bendroji nuomonė nepakito, niekas nepatikėjo jų prastai išvystyta istorija, bet jiems buvo per vėlu atsitraukti. Taigi, jie turėjo kažką padaryti, nors ir mažomis apimtimis." Asadas kalbėjo apie oro atakas prieš tariamas Sirų cheminių ginklų gamyklas, įvykdytas balandžio 14 JAV, JK ir Prancuzijos.

      Vis dėlto, Asadas sutiko, jog niekas nesustabdys Amerikos nuo panašių provokacijų ateityje. ,,JAV nebe pirmą kartą pamina tarptautinius įstatymus ir nėra garantijos, jog jie to nepakartos ateityje."

      Asadas uždavė retorinį klausimą: ,,Kokia įstatyminė bazė paskatino balandžio ataką? Ar teigiama ,,antiteroristinė sąjungą" išties padeda teroristams? Kokia įstatyminė bazė pagrindžia jų ataką prieš Jemeną? Afganistaną? Jokio teisinio pagrindo nėra."



      Apie Trumpą: ,,Žodžiai parodo žmogų"

       Paklaustas, ar jis turi pravardę JAV prezidentui Donaldui Trumpui, neseniai Asadą išvadinusiam gyvuliu, Sirijos prezidentas atsakė, jog jis prasivardžiavimais neužsiima.

      ,,Tai ne mano kalba, todėl aš negaliu kalbėti taip, kaip kalba jis . Čia jo kalba ir ji parodo, koks žmogus jis yra. Manau visiems žinoma, jog žmogaus kalbėsena atskleidžia jo charakterį. Jis norėjo pristatyti save, pasirodyti, ir tai padarė. Tai normalu"

      ,,Mane paveikti gali tik pasitikėjimo verti žmonės, kurie mąsto, yra moralūs ir etiški. Žmogus kaip D. Trumpas negali manęs paveikti, nes jam trūksta šių savybių", - pareiškė Asadas.

      Apie mitinį Sirijos pilietinį karą: tai buvo užsienio remiamas valdžios keitimas

      Asadas atmeta teoriją, jog septyneris metus trunkantis konfliktas yra ,,pilietinis karas". Jis tai grindžia tuo, kad vyriausybės valdomoje teritorijoje nėra jokių etninių ar religinių konfliktų. ,,Dabar Damaske, Aleppo, Homs, visose Sirijos vyriausybės valdomose teritorijose galima pamatyti visą spektrą Sirijos gyventojų. Be išimčių."

      Jis taip pat pareiškė: ,,Pilietinio karo pavadinimu buvo svaidomasi nuo pat konflikto pradžios, bet šis terminas visiškai netinka apibūdinti susiklosčiusiai situacijai."

      ,,Sirų pilietinis karas reikštų, jog konflikto kilmės priežastis - etninė nesantaika, religija, sektos ar politinė nuomonė. Realybė visai kita - Sirijos vyriausybės valdomose teritorijose galima aptikti apstu įvairovės, religijų, etninių grupių ir politinių pažiūrų, taigi pilietinis karas nėra tinkamas terminas apibūdinti konfliktui. Situacija išties tokia - nuo pat pradžių šalyje konfliktus kelia samdiniai, Sirai ir užsieniečiai, finansuojami vakarų, taip bandant nuversti vyriausybę. Realybė yra tokia. Visa kita informacija yra skleidžiama tam, jog apmulkintų aplinkinius ir paslėptų tikruosius JAV ketinimus."

      Skaityti komentarus