°C
      2024 04 16 Antradienis

      „Klinton fondas“ – neregistruotas užsienio atstovas

      Nuotrauka: Fox News nuotr.

      2018-12-19 08:00:00

      Tiriant sukčiavimą paaiškėjo, kad „Klinton fondas“ buvo sukurtas ne dėl labdaringų tikslų, o dėl asmeninės naudos.

      Pasak buvusio tyrėjo Džono Moynihano, „Klinton fondas“ veikė tarsi užsienio vyriausybių atstovas, jei tai tiesa, tuomet tai reikštų, kad buvo pažeistas ne tik užsienio atstovų registracijos aktas, bet ir ne pelno siekiančios labdaros veikimo principai, nes buvo slepiamos didelės mokesčių sumos.

      Fondas pradėjo veikti tarsi užsienio vyriausybių atstovas 2018 metų pradžioje ir tęsė tokią veiklą tol, kol buvo pastebėta.

      D. Moynihanas ir jo kolega Lawrence Doyleprieš daugiau kaip 20 mėnesių pateikė „JAV vidaus pajamų tarnybai“ 6000 puslapių įrodymų, tačiau negavo jokio atsakymo. Jie taip pat pasidalino įrodymais su FTB – atsakymo jokio. Tačiau kai jie nusprendė liudyti priešais „namų priežiūros ir Vyriausybės reformų komitetą“, jie atsisakė pateikti visus dokumentus, sakydami, jog nenori kištis į kitus vykstančius tyrimus.

      Komiteto pirmininkas sakė, kad liudininkų nenorą dalintis visais dokumentais negalima vadinti „tvirtu tiesos ir skaidrumo pamatu“, kai tuo tarpu JAV atstovų rūmų narys Jody Hice sakė, jog jam pasirodė, kad duetas bandė pasinaudoti esama situacija.

      „Tai ne mūsų išgalvoti faktai. Tai ne jūsų sugalvot faktai. Tai yra „Klinton fondo“ pateikti faktai“,- kalbėjo D. Moynihanas.  

      Liudydamas L. Doyle pabrėžė tariamą fondo „piktnaudžiavimą paaukotomis lėšomis“, aiškindamas, kad „klaidingai tvirtinama, jog fondas gautas lėšas naudojo labdaringiems tikslams. Visgi fondas užsiėmė įvairia veikla šalies viduje ir užsienyje, pavyzdžiui, finansavo „Klinton prezidentinę biblioteką“.

      Džonas Huberis buvo paskirtas tirti „Klinton fondo“ bylos, tačiau nedalyvavo svarstyme, nors jo pareiga buvo ištirti Klintono pritarimą pardavinėti JAV urano išteklius Rusijai.

      Tomas Fitonas taip pat liudijo teisme, teigdamos, jog „buvo gana sunku nusakyti, kur Klintono valstybės departamentas baigėsi, o kur prasidėjo „Klinton fondas“, tad Bahreino karalius, negalėdamas susitikti su Klintonu, kaip valstybės sekretoriumi, suplanavo susitikimą su fondu.

      Geris Konolis pavadino šią bylą „Alisa stebuklų šalyje“, teigdamas, jog Klintonų bylos tyrimas bando nukreipti dėmesį nuo vykstančio D. Trumpo tyrimo. Tuo tarpu FTB praleido terminą, kuomet jie turėjo pateikti informaciją, kodėl jie nusprendė įsiveržti į „Klinton fondo“ informatoriaus, Nathano Kaino, namus. N. Kaino advokatas sakė, kad jo klientas, kuris teisingumo departamentui įteikė dokumentus, rodančius, kad federaliniams pareigūnams nepavyko ištirti kriminalinės veiklos, susijusios su uranu, buvo kaltinamas vogtos federalinės nuosavybės laikymu. 

      Skaityti komentarus