°C
      2024 04 20 Šeštadienis

      „Kultūros naktis“ Nacionalinėje bibliotekoje

      Nuotrauka: Organizatoriaus nuotr.

      Autorius: Lietuvos nacionalinė M. Mažvydo biblioteka
      2018-06-14 22:00:00

      Tradiciškai birželio mėnesį Vilniaus miesto gyventojai ir svečiai kviečiami į bene didžiausią kultūros ir meno festivalį Lietuvoje „Kultūros naktis“. Šiais metais naktį iš birželio 15-osios į 16-ąją ieškoti naujų takų ir erdvių Vilniuje kvies daugiau nei šimtas renginių ir projektų. Pasak organizatorių, vienos nakties festivalio gerbėjų laukia šokiai iki ryto turguje, futbolo varžybos Katedros aikštėje, teatro spektakliai traukinių stotyje, cirkas baseine ar aistringas tango Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje – tik maža dalis netikėtumų, pasitiksiančių naktinėtojus „Kultūros naktyje“. O kai miestas nemiega ­– nemiega ir Nacionalinė biblioteka. Šurmuliuojančio Gedimino prospekto lankytojai, ieškantys kamerinės aplinkos, vakarėjant kviečiami užsukti į Nacionalinę biblioteką ir atrasti galbūt puikiai žinomo miesto naujus takus, kuriuos kuria Lietuvos ir užsienio menininkai. Tą penktadienio vakarą pagrindinėje šalies bibliotekoje Jūsų laukia išskirtiniai susitikimai ir patirtys.

      Birželio 15 d. 19 val. –  teatralizuota ekskursija DOLLS 2.0.

      Buto šokio teatras „Okarukas“ pristato teatralizuotą ekskursiją DOLLS 2.0. Per Nacionalinės  bibliotekos erdves lydės gidės, puikiai išmanančios ne tik architektūrą, meno istoriją, bet ir šiuolaikinį meną, net meno politikos peripetijas. Ir nors gidžių tapatybės nėra aiškios, pamažu įprasta ekskursija virs siurrealistine situacija su sveika institucinės kritikos doze, o prie netikėtos atomazgos prisidės dirbtinio intelekto specialistas.

      Spektaklyje vyrauja žmogaus prigimties, ypač moters vaidmens visuomenėje ir šiuolaikinio meno kontekste, institucinės kritikos temos. Pagrindinis kūrinio tikslas – sukurti situaciją, kurioje atsidūrę renginio svečiai būtų netikėtai įtraukti į nuotykį, kviečiantį persvarstyti visuomenės aktualijas ir žmogaus būklę šiuolaikinėje realybėje.

      Idėjos autoriai: Sakurako (choreografija) ir Philas Vonas (muzika), dirbtinio intelekto konsultantas – mokslininkas Karolis Tamošiūnas, jaunieji dramaturgai Aušra Giedraitytė ir Marius Povilas Elijas Martynenko, avangardinio šokio teatro „Okarukas“ atlikėjos Aušra Giedraitytė, Milda Sutkevičiūtė, Rūta Šmergelytė, Ieva Tarejeva, Živilė Virkutytė.

      Perfomanso trukmė 30 min. Spektaklis vyks lietuvių kalba. Būtina registruotis el. paštu  [email protected]

      Birželio 15 d. 20 ir 22 val. –  ekskursijos po parodą „Fluxus avilys“

      Parodoje „Fluxus“ avilys“ pristatoma Jono Meko vizualiųjų meno centrui priklausanti „Fluxus“ kolekcijos dalis, atspindinti šį judėjimą kaip  kolektyvinę veiklą. Žinoma, „Fluxus“ buvo išimtinai performatyvus, nesibaigiantis eksperimentavimas, todėl šiandien įmanoma pristatyti tik tą daugialypį procesą atspindinčius dokumentus ir artefaktus, paprastai tariant ‒ archyvą.

      Parodoje Nacionalinėje bibliotekoje „Fluxus“ pristatomas būtent per kolektyviškumo prizmę, be to, ne tik kaip avangardinio meno judėjimas siaurąja prasme, bet ir kaip pasaulėžiūros principas apskritai, kaip banga, kuri auga, plečiasi ir ilgainiui netikėtais būdais paveikia vis platesnius kultūrinius arealus. 

      Ekskursijoje po parodą „Fluxus avilys“ parodos kuratorius Kęstutis Šapoka trumpai, bet informatyviai ir įdomiai papasakos apie „Fluxus“ avangardinį judėjimą XX a. 7–9 dešimtmečiais, glaustai pristatys parodos koncepciją, struktūrą, kai kuriuos parodos artefaktus. Į ekskursijas kviečiame registruotis el. paštu [email protected]

      Birželio 15 d. nuo 20 iki 22 val. ­–  naktiniai bibliotekos atgarsiai: „Avidja/Devita“

      Kaip intriguoja naktinių atgarsių kūrimo autoriai, tai projektas iš stygų, knygų ir bibliotekos kūrybos erdvių.

      „Avidja/Devita“ – muzikinis tandemas, kurio atsiradimą nulėmė bibliotekos kūrybos erdvės, išradingais „čia ir dabar“ formuojamais garsais papildo „fluxusinę“ naktį; nenaudodami kompiuterių, bet pasitelkdami būdingiausias abiem atlikėjams elektrines gitaras ir efektų priemones.

      „Avidja“ – tapyba polimorfine gitara. (...) instrumentas pamiršta savo akustinę kilmę. Sugaudžia gitaros vaizduotė ir išsirango šešiaspagė sirena. Pasimetusi elektriniuose signaluose ji ūžia, audžia kilpas ir tekstūras. Pamažu išplaukia improvizaciniai garso peizažai. Čia kyla ir griūna garso skulptūros, iš stygų lankstosi origamiai ir sminga į triukšmo sieną. Tai ne akordai skamba. Tai debesys“, – iš pristatymo KKC.                     

      „(...) nors „devita“ garsynas savo formomis gali būti gana skirtingas, kūrybą vienija savotiškas plauksmo, tėkmės pojūtis. Nebus sumeluota teigiant, jog kūriniuose kartkartėmis išnyra ir ambient / space  muzikos  estetika. Pats autorius, savo pagrindiniu siekiu muzikoje laiko šios sugebėjimą „nešti klausytoją virš vandenyno“, – teigia  Povilas Vaitkevičius, LMIC.

      Gitaromis ir elektroninėmis priemonėmis sukurtų naktinių bibliotekos atgarsių kviečiame klausytis erdvėje prie vitražo (atrijus, III a.). Įėjimas laisvas.

      Nacionalinė biblioteka per „Kultūros naktį“ pasiryžusi priminti senus ir atverti naujus takus, kad kartu kurtume atvirą ir kūrybišką biblioteką. Junkitės prie mūsų!

      Skaityti komentarus