°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      „Nauja realybė“? Izraelis gali vis dažniau naudoti F-35 naikintuvus virš Sirijos po Rusijos S-300 sistemos pristatymo Damaske

      Nuotrauka: Defense News nuotr.

      2018-10-08 07:00:00

      Izraelio oro pajėgos turi vis labiau pasikliauti futuristiškai slaptomis F-35 naikintuvų galimybėmis, jei nori tęsti savo reidus Sirijoje nepastebėti, nes Sirija įsigijo S-300 priešlėktuvinę sistemą, pranešė Izraelio kariuomenės radijas.

      Tel Avivas pats sau suteikė teisę laisvai pulti „iranietiškus taikinius“ Sirijos viduje ir už jos ribų. Šią „teisę“ Izraelis gali greitai prarasti, nes Maskva Damaskui pristatė S-300 priešlėktuvinę sistemą ir jos priedus. Iš Paviršiaus į orą kylančių objektų stebėjimo prietaisai pristatyti Sirijos arabų kariuomenei Maskva taip pat pasiryžo klaidinti bet kurių lėktuvų, atakuojančių Siriją Viduržemio jūros pakrantėje, radarus, navigacines bei susisiekimo sistemas, o tai kliudytų Izraelio misijas naudojant F-15 ir F-16 lėktuvų modelius. Norint išvengti galimų pasekmių, Izraelis pasitelks F-35 naikintuvus, pranešė „Galei Tzahal“ (kariuomenės radijas).

      „Artėjančios atakos nebus pirmos, tačiau jos bus saugesnės pilotams dėl susiklosčiusios padėties Sirijojs padangėje“,- Izraelio oro pajėgų atstovas pranešė radijui ir taip pat pabrėžė, kad Izraelis turi teisę panaudoti „pačius brangiausius ginklus pasaulyje“.  

      Pastaraisiais metais Tel Avivas įsigijo 50 F-35 naikintuvų, kurie Izraelyje žinomi „Adir“ vardu, iš „lockheed martin“ už 125 mln. dolerių už kiekvieną. Aštuoni lėktuvai jau yra atgabenti į Izraelį, o 33 kiti turėtų pasirodyti iki 2021 metų.

      JAV pagaminti lėktuvai turi integruotą elektroninę nuskaitymo radarų sistemą, kuri teoriškai turėtų leisti naikintuvui vykdyti operaciją priešų teritorijoje nepastebėtam ir išvengti patobulėjusių priešraketinių sistemų, tokių kaip S-300, atakų. Atsakymas į klausimą, ar F-35 gebės likti nepastebėtas, ar ne išaiškės ateityje. Anksčiau lėktuvas yra patyręs navigacinės sistemos problemų, bet pati sistema turėjo netikslumų, tad neveikė sklandžiai.

      Rusijos žingsnis aprūpinti Siriją S-300 kompleksu sekė iškart po žvalgybinio lėktuvo Il-20 virš Sirijos numušimo, į kurį šovė sena Damasko oro gynybos sistema. Maskva dėl 15 tarnautojų mirtes kaltina Tel Avivą, tirtindami, jog tragedija įvyko dėl keturių Izraelio F-16 naikintuvų, kurie pasinaudojo Rusijos lėktuvu kaip priedanga antskrydžio Latakijos provincijos metu.    

      Tel Avivas neprisiima kaltės ir dėl įvykio kaltina Damaską ir Teheraną, pabrėždami, kad jie ir toliau puls „iranietiškus taikinius“ Sirijoje. Izraelis visgi pasišventė derinti su Rusijos kariuomenę panašius antskrydžius, jog tokie incidentai virš Sirijos nepasikartotų. 

      Skaityti komentarus