°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      Naujas tyrimas nustatė: nėra saugaus alkoholio kiekio

      Nuotrauka: The Inquisitr nuotr.

      2018-08-27 07:00:00

      Pasak naujo tyrimo, visiškai atsisakyti alkoholio yra vienintelis būdas išvengti sveikatos problemų, susijusių su jo vartojimu.

      Dėl problemų, susijusių su alkoholiu, kasmet miršta apie 7 proc. vyrų ir 2 proc. moterų. Alkoholio vartojimas yra pagrindinė mirties ir neįgalumo priežastis tarp 15-49 metų žmonių.

      Ankstesnis tyrimas rodė, kad saikingas alkoholio vartojimas gali apsaugoti nuo širdies ligų, tačiau naujausias tyrimas tai paneigė ir nustatė, jog galimi sveikatos pagerėjimai neatperka alkoholio žalos organizmui.

      Mokslininkai tyrė 195 šalis nuo 1990-ųjų iki 2016-ųjų metų bei surinko duomenis iš šimtų kitų tyrimų. 

      „Remiantis surinktais duomenimis, mūsų tyrimas įrodo ryšį tarp alkoholio vartojimo ir sveikatos – gėrimas sukelia žymų sveikatos praradimą daugeliu būdų visame pasaulyje“,- kalbėjo vienas iš tyrimo pagrindinių autorių Dr Max Griswold.

      Jie nustatė, kad vienas gėrimas per dieną padidina riziką susirgti su alkoholio vartojimu susijusiomis ligomis, tokiomis kaip: vėžys, diabetas ir tuberkuliozė 0,5 proc. Šis skaičius pakyla iki 7 proc. tiems, kurie per dieną išgeria du alkoholinius gėrimus ir net 37 proc., jei išgeriami 5 gėrimai. 

      Tokios išvados pasirodė po to, kai paaiškėjo, kad gėrimų sektorius Jungtinėje Karalystėje remiasi tuo, jog žmonės geria virš vyriausybės nustatytų ribų ir jie iš to surenka net 40 proc. savo pajamų. Oficialios gairės šiuo metu siūlo vartoti alkoholį saikingai ir neviršyti 14 vienetų per savaitę skaičiaus, o tai sudaro apie 7 pintas alaus.

      Visgi JK vyriausiasis medicinos vadovas anksčiau yra sakęs, kad nepaisant šių gairių, nėra „saugaus alkoholio vartojimo kiekio“ – teiginį sustiprino atliktas tyrimas.

      „Reikia kuo skubiau pertvarkyti įstatymus ir paskatinti arba mažinti žmonių  suvartojamo alkoholio kiekį, arba panaikinti jį išvis“,- kalbėjo Dr Emmanuela Gakidou, kuris taip pat dirbo prie naujo tyrimo.

      „Mitas, kad vienas ar du gėrimai per dieną neša naudą yra tik mitas. Šis tyrimas tai įrodo.“

      Mokslininkai ir NVO iš esmės pritarė išvadoms, kurios tarė lemtingą žodį apie gėrimo poveikį visuomenei.

      Psichiatras Dr Tony Rao, kuris nedalyvavo tyrime, pasidžiaugė pastangomis išsiaiškinti sudėtingus alkoholio ir sveikatos santykius.

      „Dabar mes galime būti ramūs, kad nėra saugaus suvartoto  alkoholio kiekio, kai žvelgiame į bendrą paveikslą“,-sakė jis.

      Tyrimo autoriai pastebėjo, jog  jie neatsižvelgė į visus alkoholio vartojimo aspektus. Nepakanka duomenų  apie su alkoholiu susijusius smurto ir eismo įvykius arba alkoholinių gėrimų neteisėtą gamybą ir vartojimą.

      Šie rezultatai turi įtakos visuomenės sveikatos politikai ir paskatino valdžią imtis priemonių, kurios mažintų alkoholio vartojimą populiacijoje.

      „Šios nesveiko elgesio ligos, kurias skatina aplinka ir komerciniai interesai, nepaisydami tragiškų pasekmių žmogui, yra svarbiausia XXI a. sveikatos problema“,- kalbėjo Dr. Robyn Burton

      „Sprendimas yra paprastas: padidinti mokesčius, kad atsirastų daugiau pajamų sunkiai dirbančioms sveikatos ministerijoms bei mažinti alkoholio reklamų matomumą vaikų tarpe. Šie sprendimai neturi minusų.“

      Visgi atsirado tokių, kurie atidžiau peržiūrėjo naujus rezultatus ir išreiškė poreikį palyginti alkoholio vartojimo žalą su nauda.

      „Atsižvelgiant į malonumą, kuris, manoma, susijęs su vidutinio alkoholio vartojimu, teiginys, kad nėra "saugaus" alkoholio vartojimo lygio, neatrodo svari priežastis abstinencijai“,- sakė profesorius David Spiegelhalter, kuris specializuojasi statistikoje ir rizikos suvokime Kembridžo universitete.  

      „Nėra saugaus vairavimo lygio, bet valdžia nerekomenduoja žmonėms nustoti vairuoti.“

      „Atkreipkite dėmesį į tai, kad nėra saugaus gyvenimo lygio, tačiau niekas nerekomenduoja susilaikyti nuo jo.“

      Skaityti komentarus