°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      (Ne)natūralus įdegis: trūkumai ir privalumai

      Nuotrauka: Pixabay

      Autorius: Paulina Botyriūtė
      2018-06-17 15:00:00

      Tolygus įdegis – gražu kone kiekvienam, tačiau gaudyti natūralius saulės spindulius dažnai nėra laiko, todėl pasukame ten, kur galime pasidžiaugti dirbtine saule – į soliariumą. Dažnai nė nesusimąstome, koks deginimasis yra taisyklingas, o koks žalingas ir apskritai, kokios pasekmės gali būti. Todėl apie dirbtinę saulę šiandien kalbamės su kosmetologe ir makiažo meistre Sandra Žolynaite.

      Kaip odą veikia ultravioletiniai spinduliai (UV), kokių odos problemų gali kilti?

      Kai tik odą pasiekia UV spinduliai, jie suaktyvina pigmento melanino gamybą. Šio pigmento paskirtis – apsaugoti organizmą nuo ultravioletinės spinduliuotės žalos. Kai oda šių spindulių gauna per daug, jie pradeda žeisti epidermio ląsteles. Imuninė sistema, atsakydama į UV spindulių sukeltą reakciją, į ląsteles pritekina daugiau kraujo nei įprastai, dėl to oda parausta, ją liečiant jaučiame šilumą, gali pakilti ir bendra kūno temperatūra. Jei oda UV spinduliais „kankinama“ dažnai, dėl didelių kontrastų ir organizmo patiriamo šoko, ji gali gauti didelį kiekį UV spindulių, kurie gali tapti žalingais. Dėl to ilgainiui gali išsivystyti alergija saulės spinduliams, dermatitas ar net odos vėžys – melanoma.\

      Ar deginimasis soliariume gali būti nekenksmingas? Jei taip, ką reikia žinoti?

      Norint įgauti sveiką odos atspalvį, tikslingiausia degintis trumpais intervalais. Pirmieji apsilankymai soliariume turėtų trukti 4–5 minutes ir ne dažniau nei kas antrą dieną.

      Kiekvieną kartą naudoti apsauginius kremus, dengti kūno vietas, kuriose yra apgamų. Ypatingą dėmesį skirti apgamams, kurie yra apčiuopiami liečiant, yra netaisyklingos formos. Taip pat sumažinti veido ir dekolte lempų stiprumą iki mažiausio. Veidas ir dekoltė – odos plotai, kurie greičiausiai įdega ir nudega. Be to, dažnai deginantis nedengiant šių vietų, greičiau atsiras senėjimo požymiai. Taisyklingas deginimasis duos ir naudos, organizme pasigamins daugiau vitamino D, kuris yra vadinamas geros nuotaikos vitaminu. Dėl jo jaučiamės geriau, be to, jis turi naudos kaulams.

      Taip pat saikingas UV spindulių kiekis gali padėti gydyti psoriazę, egzemą ar nedideles žaizdeles bei spuogelius. Svarbu atminti: degintis soliariume griežtai draudžiama, jei jūsų odą kankina jaunatviniai spuogai – aknė.

      Kokios dažniausios klaidos, kurias daro žmonės degindamiesi soliariume?

      Norėdami kuo greičiau įdegti, pasirenka per didelį minučių skaičių. Tokiu būdu įdega greičiau, tačiau oda yra maksimaliai žalojama, tai sukelia didelę riziką pasireikšti nemaloniems pojūčiams – odos paraudimas, išsausėjimas, pigmentinių dėmių atsiradimas, strazdanos, šlakai, odos senėjimas. 


      Reikia paminėti, kad jaunos merginos dažnai mano, jog spuogus išgydys eidamos į soliariumą, tačiau... soliariumas tik išsausina spuogelius ir dėl patamsėjusios odos, uždegimo vieta tampa mažiau pastebima, bet problema tik padidėja. Spuogelyje esančios bakterijos „kapsuliuojasi“, kitaip tariant „užmiega“, sudarydamos poodinę cistą, kuri odoje gali didėti ir vis užkrėsti didesnį odos plotą. Be to, deginantis turint spuogų, gali suaktyvėti hiperpigmentacija, surandėti spuogelių žaizdelės ir tose vietose likti rausvos dėmelės.

      Kokiu odos pakitimus pastebėjus ar pojūčius pajutus soliariumo vertėtų išvis atsisakyti?

      Jei pajutote, kad apsilankius soliariume, jūsų oda neadekvačiai rausta, tampa jautri liečiant, atsiranda dėmelių, apgamų, vertėtų soliariumuose nesideginti. Gražiam įdegiui verčiau rinktis savaiminio įdegio priemones namuose ar rinktis purškiamo įdegio procedūrą. Šiuo metu jų yra itin kokybiškų ir „draugiškos“ sudėties mūsų oda. Purškiamas įdegis tampa vis populiaresne ir saugesne gražaus įdegio alternatyva.

      Skaityti komentarus