°C
      2024 03 29 Penktadienis

      „Panašu į šlamštą“: „Facebook“ sulaukė dar daugiau kaltinimų, jog jis nepelnytai cenzūruoja konservatorius

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2018-09-24 07:00:00

      Donaldas Trumpas ir kiti konservatoriai kaltina „Facebook“, jog jis cenzūruoja jų įrašus. Visai neseniai krūvą papildė dar du kaltinimai, kurie teigia, kad įrašai socialiniame tinkle buvo pašalinti, nes „buvo panašūs į  šlamštą“.

      Socialinis tinklas pašalino konservatyvių pažiūrų CNN komentatorės Selenos Zito ir teisininkės bei radijo laidų vedėjos Dženos Ellis straipsnius, kuriuos citavo Trumpas savo „Twitter“ paskyroje.   

      Abu straipsniai kalbėjo apie Paulo Manaforto nuosprendį ir Michaelio Koheno kaltės pateisinimą. Abu buvo ištrinti.

      S. Zito pasakojo, jog praėjus keletui valandų, kai jos tekstą „Kodėl Trumpo rėmėjams nerūpi Kohenas ir Manafortas“ paskelbė „the New York Post“, žurnalistė sulaukė žinučių iš draugų, kurie teigė, kad jiems neišeina pasidalinti įrašu, nes „Facebook“ jį pašalino.       

      „Kartais „Facebook“ atsiųsdavo žinutę su priežastimi, kodėl įrašas buvo pašalintas. „Šlamštas“ buvo dažniausia priežastis, bet keli žmonės sulaukė žinučių, kurios teigė, jog įrašai buvo pašalinti, nes „nesilaikė mūsų bendruomenės standartų“,- rašė ji.   

      Kai S. Zito apie problemą pranešė draugai, tuomet ji nuėjo patikrinti, ar originalus įrašas vis dar yra pasiekiamas, tačiau jo irgi nebebuvo.  

      Nepaisant to, kad S.Zito viešai paskelbė apie problemą savo „Twitter“ paskyroje ir prašė pasiaiškinimo bei rašė privačias žinutes „Facebook“, ji nesulaukė atsakymo. Straipsnis stebuklingai atsirado „Facebook“ tinklapyje po 90min nuo to laiko, kai jis buvo dingęs.

      „„Facebook“ tapo didžiausiu leidėju pasaulyje, pasiekiantis daugiau žmonių nei dienraščiai. Gaila, kad jie nusprendžia, ką žmonės gali sakyti, o ko ne. Blogiausia yra tai, jog jie nepraneša, kodėl“,- rašė Zito.   

      Konservatyvių pažiūrų teisininkė bei radijo laidų vedėja Džena Ellis gali papasakoti panašią istoriją. Jos straipsnis buvo publikuotas „The Washington Examiner“ tinklapyje, kurio pavadinimas skambėjo taip: „demokratai perdėtai reaguoja į Michaelio Koheno pasiteisinimus“.  

      Kaip ir Zito, Ellis pasidalino straipsniu savo „Facebook“ paskyroje. Ir kaip Zito ateju, Ellis gavo nuotrauką iš draugo, kurioje jis bando pasidalinti įrašu, tačiau „Facebook“ to padaryti neleidžia, nes įrašas – pašalintas. „Mes pašalinome šį įrašą, nes jis atrodo kaip šlamštas ir neatitinka mūsų bendruomenės standartų“, tokio paaiškinimo iš „Facebook“ sulaukė D. Ellis draugas.  

      Ellis į žinutę sureagavo greitai: paskelbė gautas nuotraukas ir įraše pažymėjo „Facebook“ bei Marką Zuckerbergą. „Žymės buvo greitai pašalintos“,- sakė ji.

      Teisininkė mano, kad „Facebook“ „nereprezentuoja savo naudotojų taip kaip turėtų ir bando pasipelnyti iš konservatorių, kurie didina vartotojų skaičių, tačiau tinklapis selektyviai cenzūruoja įrašus, nors apie tai registravimosi sutartyje nėra parašyta.“ Ji pridūrė, kad jei „Facebook“ nori būti liberali platforma, ji tai turėtų daryti atirai, tam kad respublikonai „galėtų nuspręsti, ar jie nori naudoti tokią platformą.“

      Ellis straipsnį vis dar galima pamatyti jos „Facebook“ puslapyje tik be nuotraukos, kuri papildo tekstą.

      Tai įvyko praėjus dviem savaitėm po to, kai Trumpas „Twitter“ įraše pacitavo Ellis, kalbėdamas apie FBI ir Hilari Klinton.

      Žinoma, gali būti, kad straipsnio pašalinimas tėra gedimas „Facebook“ algoritme, nes viena Ellis draugė prisiminė, jog ji yra gavus žinutę apie „šlamštą“, kai bandė paskelbti ne politinį vaizdo įrašą apie barzdaskučių chorą.     

      Tačiau kažkas turi paklausti. Žiūrint iš šalies galima įžvelgti šiokią tokią seką „Facebook“ veiksmuose. Pavyzdžiui, Trumpas pacituoja Ellis, o po to šalinami vaizdo įrašai iš konservatyvios ne pelo siekiančios švietimo organizacijos „PragerU“ paskyros, kuri spalio mėnesį į teismą  padavė „Google/YouTube“, kaltindama ją cenzūruojant konservatyvių pažiūrų kalbėtojus. „Facebook“ grąžino visus įrašus ir atsiprašė, tačiau nepateikė jokio paaiškinimo.

      Neseniai Trumpas Tviteryje juodino socialinės žiniasklaidos gigantus dėl „milijono žmonių užtildymo“, pridėdamas, kad „žmonės turi suprasti, kas yra tikra, o kas ne, be cenzūros.“

      „Facebook“ ir „Twitter“ atakuojami jau nuo to laiko, kai pašalino „Infowars“ vadovą Aleksą Džones iš savo platformų, kas, pasirodo, buvo suderinta tarp tinklapių. Tuo viskas nesibaigė, socialiniai tinklapiai ėmė riboti teises ir kitiems vartotojams, kas sukėlė kontraversiškas diskusijas.     

      Skaityti komentarus