°C
      2024 04 20 Šeštadienis

      Seimas spręs, ar tvirtinti sutartį tarp Lietuvos ir Latvijos dėl GMP paslaugų

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius: SAM ryšiai su visuomene
      2019-02-13 10:00:00

      Seimas po pateikimo pritarė sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos inicijuotam įstatymo projektui, kuriuo siūloma ratifikuoti Greitosios medicinos pagalbos (GMP) paslaugų teikimo pasienyje su Latvija sutartį. Tai leistų užtikrinti geresnį ir greitesnį GMP paslaugų teikimą pasienio ruože gyvenantiems žmonėms.

      Sutartis tarp Lietuvos ir Latvijos buvo pasirašyta šių metų spalio mėnesį. Ja įsipareigojama, kad Lietuvos arba Latvijos GMP stotys, ištikus nelaimei, galės teikti paslaugas kaimyninės šalies pasienyje esantiems žmonėms. 

      „Tai pirmasis toks susitarimas Lietuvos istorijoje su kaimynine valstybe dėl greitosios medicinos pagalbos teikimo, tad nuo šiol galėsime nepaisant valstybių sienų padėti gelbėti žmonių gyvybes. Toks šalių bendradarbiavimas padeda kurti glaudesnius ryšius tarp valstybių ir greičiau pasirūpinti abiejų šalių gyventojais", – teigia ministras A. Veryga.

      Jo teigimu, kartais kaimyninės šalies GMP atvykti pas pacientą ir suteikti pagalbą gali greičiau, todėl svarbu suteikti galimybę medikams teikti pagalbą ne tik savo šalies teritorijoje, bet ir pasienyje esantiems žmonėms.

      Šis Susitarimas įsigalios šalims užbaigus vidaus  procedūras, t. y. šią sutartį ratifikavus Seime. Tuomet Lietuvos ir Latvijos GMP stotys galės tarpusavyje susisiekti ir operatyviai nuspręsti, kaip greičiau suteikti pagalbą nelaimės ištiktiems abiejų šalių pasienio gyventojams.

      Skaityti komentarus