°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      „Su mumis ar prieš mus“: kaltinimai ir grasinimai sklindantys iš Nikki Haley lūpų Jungtinių Tautų susirinkime

      Nuotrauka: Nikki Haley | Axios nuotr.

      2018-10-12 07:00:00

      Nuo šalių įkalbinėjimo balsuoti taip kaip Vašingtonas iki tvirtinimo, kad tarp JAV ir Rusijos niekada nebus draugiškų santykių, paliekanti savo darbo vietą Jungtinėse Tautose, Nikki Haley pasakė daug nuostabą keliančių detalių. Čia pateiksime keletą jų.    

      JAV prezidento Donaldo Trumpo ir N. Haley santykiai yra pakankamai geri, todėl su D. Trumpo pagalba ji vis dar galėtų užimti geras pareigas. Nors N. Haley sąmoningai prieštaravo D. Trumpo kandidatūrai, bet ji tik pasitaikius progai stengiasi apginti savo vadovą. Kai pasaulio lyderiai juokėsi iš D. Trumpo kalbos per praeitą mėnesį vykusią JT generalinę asamblėją, kurioje jis aukštino savo pasiekimus, N. Haley tai pasirodė kaip pagarbos ir įvertinimo ženklas jo atvirumui.     

      „Aš bendrauju su tokiais lyderiais kiekvieną dieną. Aš žinau, kaip jie galvoja. Ar jie myli Ameriką? Ne. Ar jie gerbia Ameriką? Dabar, taip. Kai jis pasakė, jog jiems patinka jo atvirumas ir kad tai nėra diplomatiška, tačiau juokinga.“   

      Priešinkitės Izraeliui ir jūs priešinsitės JAV

      Atrodo, kad Izraelis žinią apie Haley atsistatydinimą priėmė sunkiausiai, nes jų atstovė Vašingtone dažnai atsižvelgdavo į Izraelio poreikius. Šis pareiškimas puikiai paaiškina Tel Avivo gedėjimą:

      „Tai – įžeidimas, kaip visas pasaulis elgėsi su Izraeliu. Tai man priminė užgauliojamą vaiką žaidimo aikštelėje... Aš nenorėjau toko paties likimo. Tai matyti – per daug liūdna, aš net pradėjau rėkti ant visų...“

      „Mes palaikėme Izraelį, o jei jie nusprendė priešintis Izraeliui, jie urėjo atsakyti tuo pačiu. „

      JAV atstovė taip pat nebuvo drovus paspausti JT narius balsuoti taip, kaip Vašingtonas manė yra geriausia. Pats įsimintiniausias pavyzdys buvo balsavimas dėl  Jeruzalės pripažinimo kaip Izraelio sostine praeitą gruodį.

      „Kol mąstote, kaip balsuoti, aš noriu priminti, jog JAV šis balsavimas yra svarbus. Prezidentas atidžiai stebės balsavimą ir jis paprašė, kad praneščiau apie tuos, kurie balsuos prieš mus.“

      Visgi grasinimai nesuveikė, nes JT generalinėje asamblėjoje pasiūlymas Vašingtonui unilateraliai pripažinti pasiūlytą miestą Izraelio sostine buvo atmestas.  

      Rusija niekada nebus mūsų draugė

      Kalbėdama apie santykius su Maskva, JAV aukščiausio lygio diplomatė nebuvo labai diplomatiška daugeliu aspektų ir rinkosi sustiprinti D. Trumpo opozicijos pateiktą rusofobinę retoriką.

      „Mes nepasitikime Rusija. Mes nepasitikime V. Putinu. Mes niekada nepasitikėsime. Jie niekada netaps mūsų draugais. Tai faktas.“

      „Jie yra agresyvūs ir su jais sunku dirbti taryboje... Ir jie stengiasi kelti nesutarimus, bet mes kontroliuojame juos ir mes tai tęsime, primindami jų vietą.“

      N. Haley visiškai pritarė kaltinimams, kad Maskva kišosi į 2016 metų JAV rinkimus ir vadino tai Rusijos agresija. Kišimasis į rinkimus, sakė ji, yra Rusijos „pasirinktas ginklas ir mes turime būti užtikrinti, jog būsime priekyje jo.“

      „Kai valstybė sau leidžia kištis į kitos valstybės rinkimus, tai reiškia karą.“

      Kovosime, kol jų nebebus

      Ambasadorė parodė suprantanti, kad jos pasakyti komentarai apie kišimąsi skambėjo ironiškai ir hipokritiškai, kai juos girdime šalia kitų jos pasakytų frazių apie Venesuelą arba Siriją.

      Praeitą mėnesį N. Haley prisijungė prie Venesuelos protestuotojų, susirinkusių prie JT būstinės Niujorke ir rėkiančių į megafoną:  

      „Mes kovosime už Venesuelą ir mes tai tęsime, kol [prezidento Nikolo] Maduros nebebus!”  

      JAV atstovė net parodė turinti psichinių galių, bandydama apžaisti, kai Rusija įspėjo, jog vakaruose įsikūrę teroristai bandys įvykdyti cheminę ataką Sirijoje, norėdami įkurti Damaską. Žvelgdama į ateitį, ji iš karto pirštu parodė į prezidento Bašaro Asado vyriausybę.      

      Jei kas nors nori panaudoti cheminius ginklus, mes puikiai žinome, kas juos panaudos.

      Liepą JAV nustebino tarptautinę bendruomenę, pasitraukdami iš JT žmogaus teisių tarybos. Amerikos ambasadorė tarė keletą žodžių, teisinančių tokį žingsnį.

      Sprendžiant iš to, kaip komitetas nesilaiko savo pažadų, galima daryti išvadą, kad žmogaus teisių taryba – JT didžiausia klaida. Jie paėmė žmogaus orumo idėją... ir sumažino ją iki dar vieno politikos instrumento.

      „Tarybos nariai, įskaitant ir kelis didžiausius žmogaus teisių pažeidėjus – Kubą, Kiniją ir Venesuelą – visi jie turi vietas taryboje“,- paaiškino N.Haley.   

      Binomo kovotoja už laisvę

      Tvarkydamasi su kitomis šalimis, JAV atstovė stengėsi išlaikyti ekspertės įvaizdį tokiose srityse kaip tarptautiniai santykiai, įskaitant ir tas šalis, kurios... net neegzistuoja.

      Skandalingame „You Tube“ vaizdo įraše, kuriame du Rusijos pokštininkai, apsimetę Lenkijos valdininkais, paprašė N. Haley pakomentuoti Binomo valstybės Pietų Kinijos jūroje siekius.

      „Mes žinome apie tai. Mes stebėjome tai [Binomo situaciją] labai atidžiai. Ir, aš manau, mes tai tęsime ir toliau, nes mes tvarkomės ir su kitomis problemomis, iškilusiomis Pietų Kinijos jūroje.“

      Ji taip pat sakė, jog Rusija „vienareikšmiškai“ kišosi į šalies rinkimus – tikrai nepaprastas pasiekimas, prisimenant, jog Binomo buvo išgalvotas pavadinimas.  

      Skaityti komentarus