°C
      2019 11 20 Trečiadienis

      „Sveiki“ maisto produktai, kurie kenkia labiau nei padeda

      Nuotrauka: Pixabay nuotr.

      2019-08-22 08:00:00

      Gerovės industrija per pastaruosius metus pasiekė aukštumas: stebuklingos dietos, mankštinimosi rutinos bei sveikuoliški maisto produktai. Tačiau po visa šia psichoze slepiasi žalos rizika.

      Šiuo metu mokslininkai iš Europos maisto saugumo institucijos (EFSA) perspėja, jog nesaikingas be galo populiarių, „sveikų“ maisto produktų valgymas gali sukelti apsinuodijimą cianidu.

      Kupinos skaidulinių medžiagų, omega-3 riebalų rūgščių bei mikroelementų, linų sėmenys yra pirmas sporto fanatikų pasirinkimas, kai jie nori pagardinti košę ar sveikuoliškus kokteilius. Tačiau sėklų sudėtyje yra komponentas, vadinamas amigdalinu, kuris gali skirti cianido dujas, kai jos yra virškinamos.

      Pasak EFSA, vos trys arbatiniai šaukšteliai linų sėmenų gali sukelti negalavimą ir galimai lemti nervinės sistemos pažaidą. Visgi, autoriai sutinka, jog jų tyrimas yra konservatyvus, tad yra tikimybė, kad jis perspaudžia esamą situaciją.

      Tačiau jei linų sėmenys iš tikrųjų gali būti žalingos, tuomet nebegalime pasitikėti nė vienu produktu. Žemiau pateikiami visų pamėgti maisto produktai, kurie labiau kenkia nei padeda.  

      Granola

      Jei turite užtektinai laisvo laiko, kad pasigamintumėte šį traškų užkandį iš grūdų, jis greičiausiai išeis gana sveikas. Visgi, parduotuvėje parduodamų granolų sudėtyje gausu riebalų ir cukraus bei tokių priedų kaip džiovinti vaisiai ar šokolado gabaliukai, kurie pagardina maistą, tačiau kenkia sveikatai.

      Agavės sirupas

      Daugelis sveiko maisto fanatikų garbina agavės sirupą kaip sveikesnę cukraus bei medaus versiją, tačiau jos sudėtyje yra 50-90 proc fruktozės, esančios cukruje. Tai gali skatinti atsparumo insulinui vystymąsi, riebalų atsidėjimą pilvo srityje ir didinti kepenų suriebėjimo riziką.

      Sojų pienas

      Nefermentuotas sojų pienas gali kelti sunkumų tiems, kurie neturi reikiamų fermentų, galinčių virškinti jį, panašiai kaip netoleruojantys laktozės negali gerti karvės pieno. Tai gali sukelti nemalonius pojūčius pilve, dujų kaupimąsi bei kitas virškinimo problemas, iš kurių kelios yra siejamos su vėžiu, inkstų ligomis, hipotiroidizmu bei cistine fibroze.

      Vaisių sultys

      Nors daugelis žmonių sutinka, kad parduotuvėje pirktų sulčių sudėtyje gausu cukraus, jie gali nežinoti, kad jos buvo pasterizuotos teik daug kartų, kad beveik neprimena pirminio jų šaltinio – vaisių sulčių, todėl jų sudėtyje beveik nėra maistingų medžiagų.

      Dirbtiniai saldikliai

      Cukrus jau seniai įvardijamas kaip sveikatai kenkiantis maisto produktas. Tačiau alternatyvūs dirbtiniai saldikliai, kuriuos žmonės naudoja vietoje cukraus, gali sukelti diabetą, be to, jie siejami su rizika priaugti svorio, traukuliais, hipertenzija ir net smegenų augliais. 

      Skaityti komentarus