°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      „Valstiečiai“ imsis laiškų tyrimo, susirašinėjimus tikisi gauti iš Seimo serverių

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius: BNS informacija
      2018-05-03 14:00:00
      „Valstiečiai“ aiškinsis, ar paskelbtas prezidentės Dalios Grybauskaitės ir politinės korupcijos byloje įtariamo buvusio liberalų vadovo Eligijaus Masiulio susirašinėjimas yra autentiškas, o atsakymus tikisi gauti iš Seimo serverių.

      „Pasiryžimas yra suprasti autentiškumą šių laiškų, ir tai bus padaryta Seime. Mes suprantame, kad tie laiškai yra prokuratūroje, kad tie laiškai turėtų būti Seimo serveriuose, kad jie vienos iš žiniasklaidos priemonių redakcijoj. Pirmieji du tai tikrai turėtų patvirtinti, ar jie autentiški“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė „valstiečių“ vadovas Ramūnas Karbauskis.

      Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vadovas sako, kad gali būti prašoma ne tik E. Masiulio, bet ir kitų politikų laiškų, o į pastabas, jog susirašinėjimas yra privatus, replikuoja, jog laiškų siuntėjai esantys oficialūs asmenys.

      „Aš šneku pirmiausia apie tuos (laiškus – BNS), kurie paskelbti, bet jei tų laiškų yra daugiau Seimo serveryje arba prokuratūroje, jei pasirodys, kad yra kažkokios aplinkybės, kurių mes nežinome, kitas mastas laiškų, kitų Seimo narių susirašinėjimas, tai bus ir to paprašyta, bet kiek tai lies tą klausimą“, – kalbėjo „valstiečių“ vadovas.

      „Galėjo būti, iš publikacijų žinome, kad susirašinėjo visa eilė žmonių, ir aišku, būtų labai įdomu matyti pilną vaizdą, nes kai minimas kontekstas, iš kurio išimamas vienas ar kitas laiškas, gali nerodyti bendro vaizdo“, – teigė R. Karbauskis.

      Anot jo, klausimą, kiek ir kokių laiškų galima gauti iš Seimo serverių, aiškinsis Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

      „Manau, kad bus pavesta Teisės ir teisėtvarkos komitetui šituos klausimus nagrinėti“, – sakė R. Karbauskis.

      Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovė „valstietė“ Agnė Širinskienė BNS sakė, jog prezidentės ir E. Masiulio elektroniniuose laiškuose aptarinėjamos generalinio prokuroro skyrimo aplinkybės, siūlymai perduoti LNK televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui Dariui Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“, turint mintyje žurnalistą Tomą Dapkų, galėtų tapti parlamentinio tyrimo objektu.

      „Klausimų yra labai įvairių ir aš manau, kad juos reiktų atsakyti. Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto parlamentinis tyrimas dėl interesų grupių santykių su politika praktiškai jau yra baigtas, bet niekas netrukdo kokiam kitam komitetui, kad ir Teisės ir teisėtvarkos, tuo klausimus domėtis ir išsiaiškinti, kiek tos visos aplinkybės tikros“, – BNS trečiadienį sakė A. Širinskienė.

      „Aš manau, mes pirmiausia diskutuosime frakcijoje, kaip reikėtų elgtis, bet tikrai neatmetu galimybės, kad inicijuočiau tyrimą“, – klausiama, ar imsis tokios iniciatyvos, sakė TTK vadovė.

      Prezidentė D. Grybauskaitė trečiadienį paskelbė susirašinėjusi su politinės korupcijos byloje įtariamu buvusiu liberalų lyderiu E. Masiuliu, tačiau sakė negalinti patvirtinti publikuotų laiškų autentiškumo.

      „Patvirtinti autentiškumo negaliu. Nes pirmiausia patikrinome ir serverius, ir viską – mes jų neišsaugojome. Tai viena. Antra, net jeigu ir tekstas būtų panašus, gal ir bus panašus kai kur, nes toks susirašinėjimas kaip faktas iš tiesų tarp politikų ir manęs buvo ir bus, paaiškinsiu truputį vėliau kodėl. Negaliu patvirtinti vien dėl to, kad bet koks tekstas gali būti ir mano komentarai panaudoti byloje“, – trečiadienį transliuotame interviu LRT televizijai sakė D. Grybauskaitė.

      Taip ji komentavo savaitgalį dienraščio „Lietuvos ryto“ paviešintus susirašinėjimus su E. Masiuliu. „Lietuvos rytas“ skelbė paviešinęs ištraukas iš susirašinėjimo per elektroninį paštą [email protected] 2014–2016 metais. 

      Anot paskelbtų ištraukų, prezidentė su E. Masiuliu susirašinėjo apie kandidatus į generalinio prokuroro pareigas. D. Grybauskaitė parašė, kad LNK žurnalistas T. Dapkus „kalba nesąmones“ apie Evaldą Pašilį ir pasiūlė „perduoti linkėjimus“ televiziją valdančio koncerno „MG Baltic“ vadovui D. Mockui, „kad patrauktų savo skaliką“. 

      Šalies vadovė pripažino ieškojusi paramos tarp politikų derindama generalinio prokuroro kandidatūras, taip pat galėjusi aštriai pasisakyti apie žurnalistą, taip pat atmetė versiją, jog per E. Masiulį prokuroro kandidatūras derino su „MG Baltic“.

      „(...) Mes turėjome pagrįstų įtarimų, kad į generalinio prokuroro paskyrimą intervenuoja ir viena interesų grupė vieno žurnalisto rankomis, – kalbėjo D. Grybauskaitė. – Todėl galėjo būti ir tokia situacija, kada galėjau ir aštriau pasisakyti, ir aštriau pasisakyti, ir aštriau parašyti – to tikrai neatmetu“.

      Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

      Skaityti komentarus