°C
      2024 03 19 Antradienis

      Belgų ansamblis kauniečiams primins prarasto laiko skambesį

      Nuotrauka: concertgebouw.be nuotr.

      2022-07-14 09:00:00

      Jau penkiasdešimt metų „Huelgas“ (Belgija) yra vienas garsiausių ansamblių, besispecializuojančių viduramžių ir Renesanso epochų polifoninės muzikos atlikime. Ketvirtadienio vakarą XXVII tarptautinis Pažaislio muzikos festivalis kauniečiams rengia nemokamą šio ansamblio koncertą „Prarasto laiko beieškant“.

      Koncertas vyks vienoje iš seniausių Kaune – Šv. Jurgio Kankinio (pranciškonų) bažnyčioje (Senamiestyje, greta Kauno pilies). Organizatorių teigimu, renginys taps unikalia galimybe klausytojams iš naujo atrasti prarastą laiką, pamirštą muziką, o gal dar kažką daugiau ir giliau.

      „Šis ansamblis visame pasaulyje gerai žinomas dėl išradingų programų. Kritikai nuolat jį giria už gyvą ir novatorišką požiūrį į senąjį repertuarą. Ansamblis taip pat nuolat dalyvauja didžiausiuose senosios muzikos festivaliuose, kur dažnai koncertuoja savo „natūralioje aplinkoje“ – senovinėse koplyčiose, bažnyčiose bei vienuolynuose, taip savo koncertais tiesdamas tarpdisciplininį tiltą tarp architektūros ir polifonijos“, – „Huelgas“ ansamblį, kurio meno vadovas ir dirigentas – Paulas van Nevelas (Belgija), pristatė Pažaislio festivalio projektų koordinatorė Lina Krėpštaitė.

      Koncerto „Prarasto laiko beieškant“ programą sudaro dvi simbolinės dalys, kuriose muzikos garsais aprašoma kelionė laiku. Pirmoji dalis „Atgal į praeitį“ prasideda J. S. Bacho choralu ir veda klausytojus šimtmečiais atgal iki anonimo giesmės „Laudes regiae“, parašytos apie 800 metus Karolio Didžiojo karūnavimo iškilmėms. Antroji koncerto dalis, pavadinta „Iki ateities“, kviečia keliauti priešinga kryptimi. Ji prasideda viduramžių muzika ir lydi klausytojus per įvairius muzikos stilius iki J. S. Bacho choralo.

      Skaityti komentarus