°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      Biržuose Lietuvos ir Latvijos kultūros ministrai kartu paminėjo Baltų vienybės dieną

      Nuotrauka: Kultūros ministerijos nuotr.

      2019-09-21 18:00:00

      Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas, šeštadienį Biržuose dalyvaudamas Baltų vienybės dienos minėjime, pasveikino šventės dalyvius ir pasidžiaugė, kad ši diena suartina lietuvių ir latvių tautas, stiprina solidarumą, skatina bendradarbiavimą.

      Pasak ministro, Lietuva ir Latvija turi vis daugiau bendrų tarptautinių kultūrinių pergalių.

      „Mūsų bendras filmas „Laiko tiltai“, sukurtas lietuvių režisieriaus Audriaus Stonio ir latvių režisierės Kristinės Briedės, gauna pačius aukščiausius tarptautinius apdovanojimus. Taigi, kultūrinis audinys, jungiantis Lietuvą ir Latviją, yra be galo stiprus. Kurkime ir stiprinkime jo gijas“, – kalbėjo M. Kvietkauskas.

      Su į šventę atvykusiu Latvijos kultūros ministru Nauriu Puntuliu, kaip praneša Kultūros ministerija, ministras M. Kvietkauskas trumpai aptarė kultūros politikos prioritetus Latvijoje ir Lietuvoje, kalbėjosi apie Baltijos kultūros fondo veiklą, kultūros paveldo puoselėjimą, Baltijos Asamblėjos literatūros premijų laureatų vertimus.



      Kultūros ministrai taip pat dalyvavo Baltų vienybės dienai skirtos tapytojo Gederto Eliaso darbų parodos iš Jelgavos Gederto Eliaso istorijos ir meno muziejaus fondų atidaryme Biržų krašto muziejuje.

      Baltų vienybės diena – tradicinė šventė, skirta populiarinti glaudžius latvių ir lietuvių tautų bei valstybių ryšius, pristatyti ir puoselėti Baltijos valstybių kultūrą ir papročius. Baltų vienybės diena švenčiama kasmet, pažymint 1236 m. įvykusį Saulės mūšį, per kurį sutriuškintas Kalavijuočių ordinas ir nutrauktas baltų žemių užkariavimas. 2000 m. Lietuvos ir Latvijos parlamentai Saulės mūšio dieną paskelbė Baltų vienybės diena.

      Skaityti komentarus