°C
      2024 04 20 Šeštadienis

      Paskelbti „Auksinių scenos kryžių" nominantai

      Nuotrauka: 2018 m. Renginio akimirka | BNS nuotr.

      Autorius: BNS informacija
      2019-03-12 20:00:00

      Geriausiais praėjusių metų režisieriais pretenduoja tapti Oskaras Koršunovas, Eimuntas Nekrošius ir Elmaras Senkovas.

      Kultūros ministerija antradienį paskelbė profesionalaus teatro meno kūrėjų darbų premijų – „Auksinių scenos kryžių" – nominantus.

      Juos speciali komisija atrinko iš pateiktų 104 pretendentų.

      O. Koršunovas apdovanojimui pateiktas už spektaklį „Rusiškas romanas", pernai miręs Eimuntas Nekrošius – už spektaklį „Kalės vaikai", E. Seņkovas – už pastatymą „Mama Drąsa".

      Pagrindinės aktorės kategorijoje nominuota Karolina Kontenytė už Lotės vaidmenį spektaklyje „Kalės vaikai", Gabrielė Ladygaitė, sukūrusi Mari vaidmenį spektaklyje „Mari Kardona", ir Nelė Savičenko, suvaidinusi Sofją Tolstają „Rusiškame romane".

      Vyrų pagrindinio vaidmens kategorijoje į apdovanojimą pretenduoja Valentinas Masalskis už tėvo vaidmenį spektaklyje „Autonomija" ir Marko Rotko vaidmenį spektaklyje „Raudona", Darius Meškauskas – už Mamos Drąsos vaidmenį spektaklyje „Mama Drąsa" bei Valentinas Novopolskis – už vaidmenis spektakliuose „Y: Alisa" ir „Rusiškas romanas".

      Nepagrindinio vaidmens kategorijoje nominuotos Jovita Jankelaitytė (Chaja spektaklyje „Getas"), Viktorija Kuodytė (vaidmuo spektaklyje „Autonomija") ir Regina Šaltenytė (Marija  „Kalės vaikuose").

      „Auksinį scenos kryžių" nepagrindinio vyriško vaidmens kategorijoje gali gauti Severinas Norgaila (už vaidmenis spektaklyje „The Perfect Match, arba Su Naujais metais, Ionesco!"), Rytis Saladžius (už vaidmenį šokio spektaklyje „Durys") ir Mantas Zemleckas (už Kitelio vaidmenį spektaklyje „Getas" ir vyro vaidmenį spektaklyje „Keturi").

      Metų scenografu pretenduoja tapti Marius Nekrošius ir Nadežda Gultiajeva už scenografiją ir kostiumus spektaklyje „Kalės vaikai", Goda Palekaitė  – už spektaklius „The Perfect Match, arba Su Naujais metais, Ionesco!", „Durys", Reinis Suhanovas – už spektaklį „Mama Drąsa".

      Geriausio kompozitoriaus kategorijoje nominuotas Svenas Helbigas už muziką spektakliui „Mano Piteris Penas", Antanas Jasenka, sukūręs muziką spektakliams „Sprendimas" bei „Rusiškas romanas", Anatolijus Šenderovas – už muziką spektakliui „Getas".


      Šviesų dailininko-vaizdo projekcijų kūrėjo kategorijoje geriausiais pripažinti Eugenijus Sabaliauskas („Rusiškas romanas", „Aklieji"), Rimas Sakalauskas („Mama Drąsa") ir Vilius Vilutis („Durys").

      Į operos kūrėjų nominaciją pateko kamerinės operos „α" („Alfa") kūrybinė grupė, Aistė Pilibavičiūtė už Iljos vaidmenį operoje „Idomenėjas" ir Mindaugas Rojus už Herkaus Manto vaidmenį operoje „Prūsai".

      Metų choreografu pretenduoja tapti Birutė Letukaitė (už šokio spektaklį „Sprendimas"), Albanas Richardas, Agnija Šeiko (už šiuolaikinio šokio spektaklį „Pareiškiu-Brandir") bei Jo Stromgrenas (už spektaklį „Durys").


      „Auksiniam scenos kryžiui" kaip geriausias baleto artistas nominuotas Mantas Daraškevičius už Birbanto vaidmenį balete „Korsaras" ir Zorbos vaidmenį balete „Graikas Zorba", Jonas Laucius – už Lankadamo vaidmenį „Korsare" ir Džono vaidmenį balete „Graikas Zorba", Vilma Pitrinaitė, Mantas Stabačinskas ir Darius Algis Stankevičius – už šokio spektaklio „Somaholidays" atlikimą.

      Nacionalinės dramaturgijos kategorijoje pateiktos Agniaus Jankevičiaus (už spektaklio „Mari Kardona" dramaturgiją), Aleksandro Špilevojaus (už spektaklio „Bagadelnia" dramaturgiją) kandidatūros ir spektaklio „Y: Alisa" kūrybinė grupė.

      Geriausiu debiutantu gali tapti Gildas Aleksa (už spektaklių „Otelas" ir „Zygfridas" režisūrą), Andra Kavaliauskaitė (už socialinį tyrimą ir monospektaklio „SEEN" sukūrimą) bei Antanas Obcarskas (už spektaklio „Voicekas" režisūrą).


      Teatro vaikams ir jaunimui kategorijoje į apdovanojimą pretenduoja Eglė Kižaitė (už spektaklius vaikams „Būtybės", „OP!", „Vėjai švilpia apie draugystę" ir „Vėjai švilpia apie mažus atradimus"), spektaklio „Riešutų duona" kūrybinė grupė bei Agnija Šeiko (už šokio ir muzikos spektaklį „Mano Piteris Penas").

      Geriausiais lėlių ir objektų teatro kūrėjais gali tapti spektaklių „Doriano Grėjaus portretas", „Sibiro haiku", „Užburtas kalnas" kūrybinės grupės.

      16 „Auksinių scenos kryžių" ir Boriso Dauguviečio auskaras teatralams bus įteikti kovo 29 dieną Šiaulių dramos teatre.

      Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

      Skaityti komentarus