°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      Vartotojų laukia didžiuliai suskaitmenintų kultūros paveldo objektų ir meno kūrinių ištekliai

      Nuotrauka: LR Kultūros ministerijos nuotr.

      Autorius: Lietuvos Respublikos kultūros ministerija
      2020-03-13 21:00:00

      Kultūros ministerija, atsižvelgdama į tai, kad dėl šalyje paskelbtos ekstremalios situacijos ir nustatytų veiksmų jai suvaldyti muziejai, bibliotekos, archyvai ir kitos kultūros įstaigos laikinai nebegali priimti lankytojų, kviečia visuomenę tęsti pažintį su kultūros paveldo objektais, meno kūriniais virtualioje erdvėje.

      Skaitmeninėje Europos Sąjungos (ES) kultūros paveldo platformoje  „Europeana“  laukia keliasdešimt milijonų literatūros, muzikos, vaizduojamojo meno ir kitų kūrinių, kuriuos skelbia tūkstančiai ES atminties institucijų: bibliotekų, muziejų, archyvų. Šioje platformoje suskaitmenintų Lietuvos kultūros paveldo objektų  skaičius 2019 m. – 199,2 tūkst.

      Interneto svetainėje  www.epaveldas.lt  yra sukauptas milžiniškas skaitmeninis lobynas, užtikrinama greita ir patogi prieiga prie tūkstančių meno kūrinių, knygų, laikraščių, rankraščių tekstų, žemėlapių, garso įrašų. Tai – Lietuvos kultūros paveldo elektroniniai vartai.

      Lietuvos dokumentinio kino internete svetainėje  www.e-kinas.lt  pateikiama Lietuvos centriniame valstybės archyve saugoma senoji dokumentika – filmai ir jų aprašai. Šiuo metu čia yra šiek tiek daugiau nei 100 pavadinimų senųjų lietuviškų dokumentinių filmų su jų aprašais lietuvių ir anglų kalbomis.

      Interneto svetainėje  www.senemateka.lt  prieinami suskaitmeninti ir restauruoti dokumentiniai filmai ir videomeno darbai, saugoti VHS formatu. Nepriklausoma sinemateka – VšĮ „Meno avilys“ projektas.

      Kultūros vartotojus taip pat turėtų sudominti Kultūros paveldo registras – nekilnojamojo ir kilnojamojo kultūros paveldo vertybių  duomenų bazėje. Šioje svetainėje taip pat galima savarankiškai sudaryti maršrutus ir aplankyti Lietuvos kultūros paveldo vietas virtualiai.

      Virtualių parodų svetainėje  „Eksponatai, kuriuos verta pamatyti“  vartotojai  gali peržiūrėti muziejuose sukauptus ir saugomus vertingiausius, įdomiausius, lankytojus labiausiai dominančius eksponatus. Pristatomi ir unikalūs kultūros paveldo objektai, saugomi privačiose kolekcijose ar įstaigose, taip pat ir veikiančiose užsienio šalyse, su kuriomis Lietuvos muziejai yra sudarę bendradarbiavimo sutartis, kartu įgyvendina kultūros paveldo skaitmeninimo ir sklaidos projektus.

      Išskirtiniai kultūros paveldo objektai prieinami ir interneto svetainėje  „Lietuvos muziejų lobiai“. Lietuvos muziejų panoraminės nuotraukos skelbiamos interneto svetainėje  www.panoramos.lt, o 3D  skaitmeninių vaizdų virtualios parodos pasiekiamos adresu  https://sketchfab.com/limis/collections.

      Lietuvos dailės muziejus siūlo vaikams pažintį su Vilniaus istorija, kultūra ir architektūra spalvinant internetines knygas  „Miesto įkūrimas“ ir „Miesto gyvenimas“. Jas sukūrė Lietuvos muziejų informacijos ir skaitmeninimo centras (LIMIS).

      Elektroninių knygų skaitymui – interaktyvi biblioteka  www.ibiblioteka.lt.

      Kultūros paveldo objektų skaitmeninimas sudaro galimybę ne tik tvariai naudoti esamus resursus, skatinti kūrybiškumą, inovacijas dėl antrinio šių resursų panaudojimo, bet dažnai yra ir vienintelis būdas išsaugoti reikšmingą šalies kultūros paveldą. 2007–2020 m. Europos Sąjungos investicijų dėka buvo sukurta nacionalinė kultūros paveldo skaitmeninimo infrastruktūra, tad ateityje svarbu tikrinti tinkamas sąlygas tęsti šią veiklą ir kartu integruoti tarpinstitucines ir tarpsektorines sąveikas.

      Skaityti komentarus