°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      Vilnius vėl nemiegos, rengiamas festivalis „Kultūros naktis“

      Nuotrauka: Kultūros naktis 2019, BNS nuotr.

      Autorius: BNS informacija
      2020-09-25 13:00:00

      Penktadienį Vilniuje keturioliktą kartą rengiamas kultūros ir meno festivalis „Kultūros naktis“, suplanuota per 90 renginių.

      Dėl koronaviruso grėsmės iš birželio festivalis atkeltas į rudenį.

      Kaip ir kasmet, lankytojams bus atvertos įvairiausios kultūros erdvės – nuo Prezidentūros kiemų, Valdovų rūmų, Švč. Mergelės Marijos Ramintojos ir Šv. Jonų bažnyčių bei Bernardinų sodo, iki MO muziejaus, Užupio meno inkubatoriaus, meninio avangardo Rūdininkų skvere, šėlstančios Vasaros terasos ir kitų miestiečių pamėgtų vietų.

      Anot organizatorių, šiemet ypatingas dėmesys bus skirtas lankytojų saugumui: prašoma dėvėti kaukes, laikytis ne mažesnio kaip vieno metro atstumo nuo kitų renginio lankytojų, privalu registruotis į renginius.

      Šiemetinėje festivalio programoje – koncertai, parodos, spektakliai ir įvairiausi meniniai projektai.

      Prezidentūros kieme pasirodys Valentino Masalskio surinkta „Aktorių trupė 27“, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro muzikai sunkvežimio priekaboje atliks komišką operą „Tarnaitė ponia“, gimnazistų spektaklis „Aggro“ nagrinės agresijos temą, Oskaro Koršunovo studentai pristatys spektaklį „Nekalti“, o naujai klasikinius tekstus pateiks spektakliai „Atminties Antologija“ bei „Prometėjas“. Į teatrą taip pat kvies ir MO muziejus – jame pamatysite Rugilės Sabonytės spektaklį „JIS“.

      Tradiciškai Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai kvies į klasikinės muzikos maratoną, kurį papuoš Daumanto Kiriliausko bei džiazo pianisto Vyčio Smolsko koncertas, renginį vainikuos maestro Petro Geniušo solinis koncertas.

      Ant Nacionalinio operos ir baleto teatro fasado žiūrovai matys vertikalaus šokio pasirodymą, sujungiantį baleto ir oro akrobatikos meną. Kitoje Neries pusėje į orą pakilti kvies projektas „KILÌMAS“ – animuota grafinė projekcija bei instaliacija ant buvusių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų fasado, netikėtai permąstanti nedidelę interjero detalę – ant sienos kabinamą kilimą.

      Bernardinų sodas kvies lankytojus į nedidelį festivalį festivalyje – „Šeimų erdvę: sąmoningos kultūros miestą“, jame bus kviečiama žaisti, rungtyniauti, piešti ir mokytis ekologiško gyvenimo būdo.

      Švč. Mergelės Marijos Ramintojos bažnyčioje vyks dirbtuvės, parodos, o jau visai sutemus – į neįprastos formos pasirodymas „Kelionė į Emausą“, žiūrovams siūlantis permąstyti savo gyvenimo kelią.

      Šiais metais festivalis atskirą programos dalį skirs Vilniaus Gaono metams paminėti – Tolerancijos centre suplanuota ekskursija, paroda ir spektaklis pagal Anos Frank dienoraštį, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje taip pat rengiama ekskursija po ekspoziciją ir paskaitų ciklas. Žydų kultūros ir informacijos centras siūlys susipažinti su visai kitokiu – XIX amžiaus – Vilniumi, o šią pažintį vainikuos Rakija Klezmer Orkestar, atliekančio Rytų Europos žydų muziką, koncertas.

      Šių metų festivalio naujiena – Rūdininkų skvere, ženklinančiame Vilniaus geto atminimą, pasirodys lietuvių meno avangardo figūros, progresyviai ieškančios naujų kūrybos formų. Čia bus grojama elektroninė ir avangardinė muzika, pasirodys šokio teatras, bus atliekamas performansas savadarbiais instrumentais, kt.

      Visi „Kultūros nakties“ renginiai yra nemokami.

      Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

      Skaityti komentarus