°C
      2022 01 21 Penktadienis

      Kai kurios tropinės bitės renkasi žalią mėsą, o ne nektarą

      Nuotrauka: SciTechDaily nuotr.

      2021-11-29 11:00:00

      Naujausių tyrimų metu buvo užfiksuota neįtikėtina mutacija - kai kurios tropinės bitės neseniai pradėjo maitintis dvėselena.  JAV mokslininkų grupė nuvyko į Kosta Riką ir atrado unikalius žarnyno mikrobus, leidžiančius bitėms virškinti negyvų gyvūnų mėsą, o ne gėlių nektarą.

       „Tai yra vienintelės bitės pasaulyje, kurios pradėjo naudoti maisto šaltinius, kurie nėra augalinės kilmės, o tai yra puikus mitybos įpročių pokytis“, – antradienį paskelbtame pranešime spaudai pranešė Kalifornijos universiteto Riverside entomologas Dougas Yanega.  

      Pasak mokslininkų, netikėtas pokytis, lemiantis tokį vabzdžių maisto pasirinkimą, gali būti paaiškintas tuo, jog vyksta „intensyvi konkurencija dėl nektaro“.

      Vykdydami tyrimus Kosta Rikoje, entomologai išanalizavo grifinių bičių (angliškai vadinamų „vulture bees”) mikrobiomą. Šios bitės gyvena Centrinėje Amerikoje ir priklauso begeluonių bičių tribai. Iš viso žinomos trys grifinių bičių rūšys iš Trigona genties - Trigona crassipes, Trigona necrophaga  ir Trigona hypogea. Tyrimo metu buvo siekiama išsiaiškinti, kuo skiriasi bičių, kurios maitinosi ir mėsa, ir gėlių nektaru mikrobiomas nuo tų, kurios minta tik gėlių nektaru. Jie atrado neįtikėtinus pokyčius, pavyzdžiui, tarp išskirtinai mėsėdžių bičių, kurios maitinosi žalia vištiena, buvo pastebėtos kai kurios naujos bakterijos.

      „Grifinių bičių mikrobiomas yra praturtintas rūgštinę terpę mėgstančiomis bakterijomis, tai naujos bakterijos, kurių kitos šių bičių giminaitės neturi“, – sakė entomologas Quinn’as McFrederick’as. „Šios bakterijos yra panašios į tas, kurios randamos tikrųjų grifų arba hienų virškinamuosiuose traktuose ir kituose mėsa besimaitinančiuose gyvūnuose. Tikriausiai šios bakterijos padeda bites apsaugoti nuo patogenų, kurie atsiranda negyvoje mėsoje.”

      Tyrėjai pastebėjo, kad nors grifinės bitės negali įgelti, daugelis jų yra „labai nemalonios“. Kai kurios iš jų produkuoja odos pūsleles sukeliančias išskyras, dėl kurių gali atsirasti skausmingų opų. Tačiau šių bičių medus yra saldus ir valgomas, tvirtina mokslininkai.

      „Jos laiko mėsą specialiose kamerose, šios kameros uždaromos dviems savaitėms ir per tą laiką mėsa būna neliečiama. Taip pat, šios kameros yra atskirtos nuo medaus laikymo vietos“, – paaiškino tyrėja J. Maccaro.

      Mokslininkų komanda apie šį tyrimą paskelbė Amerikos mikrobiologų draugijos žurnale „mBio” ir planuoja toliau tęsti pradėtus tyrimus.

      Skaityti komentarus

      kEMlzpAX 2021 28 12 02:56

      555

      0
      0
      Atsakyti

      Komentuoti gali tik registruoti vartotojai