°C
      2024 04 24 Trečiadienis

      9-metės brolio advokatas: Kauno biurokratams gramatinės klaidos svarbiau, nei vaiko psichologinė būsena?

      Nuotrauka: BNS nuotr.

      Autorius:
      2019-01-31 12:00:00

      Kaip pamenate, 9-metės mergaitės tarptautinio įvaikinimo byloje Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad ši lieka Lietuvoje, šeima iš Naujosios Zelandijos jos įvaikinti negali. Mergaitė buvo sugrąžinta į savo gyvenamą vietą - Kauno globos namus. Jos globos siekiantis brolis Arūnas šiuo metu išvykęs į nuolatinę savo gyvenamą vietą - Jungtinę Karalystę. Jį šokiravo žinia viename naujienų portalų, kuriame paskelbta, kad Kauno globos namų direktoriaus pareigas laikinai einantis Gintaras Bagdžiūnas rengia skundą ir skųs teismo, leidusio mergaitei likti Lietuvoje, sprendimą bei tvirtina, kad brolis grįžo į Angliją ir sesuo jam nerūpi.

      Šmeižtą paneigė Seimo narys Mindaugas Puidokas ir advokatas Bronius Varsackis, atstovaujantis mergaitės broliui. Advokatas kreipėsi į Kauno savivaldybės vadovus, prašydamas mergaitei skubiai suteikti laikinąją globą. Rašto kopijos įteiktos Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai bei Vaiko teisių apsaugos kontrolierei Editai Žiobienei.

      Kaip aiškina teisininkas: „Dėl valstybės atstovų veiksmų mergaitė patyrė didelę psichologinę traumą, jai padaryta didžiulė žala, todėl būtina kuo greičiau atkurti malonią atmosferą“. 

      Deja, trečiadienį (sausio 30 dieną) advokato ir Kauno savivaldybės atstovų susitikimas buvo trumpas ir be rezultatų. Valdininkai akcentavo teisininko rašte esančias gramatines klaidas, o ne paties rašto turinį. 

      Nusivylęs B. Varsackis dalijasi mintimis: „Pokalbis truko labai trumpai, nes jie manęs visiškai klausyti nenorėjo, tik stebėjosi klaidomis ir vadino beraščiu. Jaučiau, kad yra nusiteikę priešiškai, kažką aiškino apie įstatymus. Tuo tarpu juk pateikėme prašymą, kad skirtų mergaitei laikinąją globą. Nenurodėme kas gali būti globėjai. Svarbu, kad mergaitė būtų paimta iš globos namų, kurie dabar yra įstatyminiai jos globėjai. Deja, supratau, kad jie visiškai nesiruošia spręsti vaiko psichologinių problemų.“

      M. Puidokas komentuoja situaciją, į kurią pateko teisininkas:

      „Kodėl valstybės tarnautojai dažnai praranda jautrumą žmogui ir taip nori būti valdininkais-biurokratais blogąja to žodžio prasme!? Vis dar tikiu, kad šią ar bent kitą savaitę mergaitė paliks globos namus ir galės būti su mylinčia lietuvių šeima. Yra tam jau 2 oficialūs prašymai - jos savaitgalinės savanorės globėjos (jos vienmetė dukra - gera mergaitės draugė) ir mergaitės nuolatinės globos siekiančios šeimos. Visi reikalingi dokumentai jau sutvarkyti ir pateikti. 

      Kodėl Kauno globos namai skundžia zelandams nepalankų teismo sprendimą, kai teisinės sąlygos nepasikeitė ir įvaikinti vieną mergaitę be dviejų seserų lietuviai vis dar neturėjo galimybių?“

      Šioje vietoje galima būtų klausti: Kodėl Kauno globos namai nori skųsti teismo sprendimą? Jie yra neoficialūs zelandiečių atstovai? Kodėl globos namų darbuotojai (vadovas?) mano, kad jie yra kompetetingi spręsti, kur mergaitei bus geriausiai gyventi? Beje, jei yra pakankamai lėšų skundo rengimui, ar ne tikslingiau būtų pinigus leisti globotinių poreikiams? Palikime klausimus atvirus - situacija gavus oficialius atsakymus netaps aiškesnė. 

      Skaityti komentarus