°C
      2024 04 19 Penktadienis

      Cukraus koma. Anekdotas ar reali grėsmė?

      Nuotrauka: Pixabay

      2018-03-12 13:00:00

      Juokelis „cukraus koma“ – laikinas kognityvinės funkcijos praradimas dėl gausaus perdirbtų saldumynų vartojimo – gali būti pagrįstas moksliškai.

      Eksperimentas, atliktas kolaboruotos maisto tyrėjų bei psichologų komandos, teigia, jog juokelis „cukraus koma“ – laikinas kognityvinės funkcijos praradimas dėl gausaus perdirbtų saldumynų vartojimo – gali būti pagrįstas moksliškai.

      Šio tyrimo rezultatai, pateikti žurnale „Physiology & Behavior“ (liet. „Psichologija ir Elgesys“) gali tapti viena iš daugelio rimtų priežasčių, kodėl perdirbtas cukrus yra itin kenksmingas žmogui.[1]

      Otago universiteto, esančio Naujojoje Zelandijoje, mokslininkai atliko tyrimą siekdami įvertinti cukraus daromą įtaką psichinei veiklai. Jie 49 savanoriams pateikė mąstymo užduočių rinkinį, praėjus 20 minučių po to, kai pastarieji suvartojo trijų rūšių cukraus – gliukozės, sacharozės bei dirbtinį saldiklį kaip kontrolinę grupę. 

      Gliukozė bei fruktozė - vienos molekulės angliavandeniai, vadinami monosacharidais. Tuo tarpu sacharozė, žinoma kaip cukrus, esantis kiekvieno iš mūsų virtuvėje, yra didėsnė molekulė – disacharidas – sukomponuotas iš gliukozės bei fruktozės. Minėtame mokslininkų tyrime buvo pateiktos trys plačiai ištirtos mąstymo užduotys, skatinančios veikti smegenų prefrontalinę žievę, susijusią su mąstymu, problemų sprendimu.

      Mokslininkai atrado, jog individai, suvartoję gėrimą, turintį gliukozės arba sacharozės, mąstymo užduotis atliko kur kas prasčiau, negu suvartojus fruktozės arba placebą. Neigiamas šių dviejų angliavandenių poveikis padidėjo jei tiriamasis suvartojo gėrimą po 10 valandų.

      Sulyginus šiuos tris angliavandenius, fruktozė lėčiausiai pasiekia smegenis. Tyrimo rezultatai atskleidė, jog suvartojus fruktozės tirpalą, rezultatai buvo panašūs, kaip suvartojus placebo gėrimą, kuriame cukraus nebuvo iš vis.

      Mokslininkė Mei Peng teigia, jog jos komandos atliktas tyrimas įrodo, jog  gliukozės dėka, ,,cukraus koma“ yra realus fenomenas, nes suvartojus šio angliavandenio žmogui sunkiau sutelkti dėmesį. Nors abu monosacharidai, gliukozė bei fruktozė, yra absorbuojami į kraują tiesiai iš plonosios žarnos, tačiau smegenų ląstelės pirmiausia naudoja gliukozę patenkinti dideliems energijos poreikiams. Tuo tarpu sacharozę organizmas pirmiausia skaido į monosacharidus – gliukozę bei fruktozę, tik tuomet molekulės naudojamos kaip energijos šaltinis.  Nepaisant organizmo priklausomumo nuo gliukozės, naujausi tyrimai įrodo, kad žaibiškas gliukozės pagausėjimas kraujyje gali sukelti mąstymo sutrikimus. Pavyzdžiui, žmonių, sergančių cukriniu diabetu cukraus lygis kraujyje visą gyvenimą yra nestabilus, todėl jiems gresia didesnė demencijos sutrikimo tikimybė.[2]

      Tačiau šie atradimai dar nėra galutiniai. Anksčiau atliktuose tyrimuose mokslininkai atskleidė, jog gliukozės suvartojimas prieš pat testą pagerino tiriamųjų suaugusiųjų atmintį ir darbo spartumą. Tačiau tąsyk gėrimai buvo skirtingos kalorinės sudėties, o tai reiškia, jog visas energijos lygis nebuvo standartizuotas. Naujasis tyrimas ne tik parodo, jog saldainių dieta prieš egzaminą nepadės pasiekti aukštesnių rezultatų, bet taip pat verčia susimąstyti, ar beatodairiškas smaguriavimas yra vertas galybės neigiamų padarinių sveikatai.

      • Ginieis, R., Franz, E. A., Oey, I., & Peng, M. (2018). The “sweet” effect: Comparative assessments of dietary sugars on cognitive performance. Physiology & behavior, 184, 242-247.
      • Velayudhan, L., Poppe, M., Archer, N., Proitsi, P., Brown, R. G., & Lovestone, S. (2010). Risk of developing dementia in people with diabetes and mild cognitive impairment. The British Journal of Psychiatry196(1), 36-40.

      Skaityti komentarus