°C
      2024 03 29 Penktadienis

      Garsūs sportininkai kviečia prisidėti prie Lietuvos sėkmės meno olimpiadoje Venecijoje

      Nuotrauka: M. Kuzminskas | BNS nuotr.

      2019-05-02 10:00:00

      „Ir menui reikia sirgalių“ - tokiu šūkiu mūsų šalies olimpiečiai kviečia atkreipti dėmesį į Lietuvos vardą garsinančias kūrėjas ir prisidėti prie sėkmingo Lietuvos paviljono įgyvendinimo meno olimpiada vadinamoje Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje.

      Nors mūsų šalis gali didžiuotis tiek tarptautinių varžybų medalius skinančiais sportininkais, tiek pasaulinį pripažinimą pelnančiais menininkais, pastarieji visuomenės dėmesio sulaukia gerokai mažiau. Tad „Meno olimpiada“ pavadintoje kampanijoje paralelių tarp meno ir sporto imtasi ieškoti neatsitiktinai. Net jei atrodo, kad šios dvi sritys yra pernelyg viena nuo kitos nutolusios, abi jos neįsivaizduojamos be sirgalių.

      Šią žinią ėmęsi skleisti plaukikė Rūta Meilutytė, krepšininkas Mindaugas Kuzminskas, penkiakovininkas Edvinas Krungolcas, lengvaatletė Austra Skujytė bei šokėjų ant ledo pora Margarita Drobiazko ir Povilas Vanagas vieningai sutaria, kad sirgalių palaikymas yra stipri varomoji jėga kiekvienam pasiryžusiam garsinti savo šalies vardą. 

      „Sirgaliai tai papildoma jėga, papildomas adrenalino pliūpsnis, papildoma motyvacija. Jei nebūtų sirgalių, varžybos būtų kaip treniruotė“, - sakė A. Skujytė, tarp meno ir sporto matanti labai daug bendro, o gimtuosiuose Biržuose ir pati lankiusi dailės mokyklą. Jai pritaria ir E. Krungolcas, teigiantis, kad ir menininkai, ir sportininkai yra kūrėjai, vienodai liejantys prakaitą ir siekiantys ne tik savo tikslo, bet ir garsinti Lietuvą tarptautinėje arenoje, tad abiem reikia vienodo palaikymo.



      „Man labai džiugu, kad Lietuvos žmonės myli krepšinį, myli sportą, rungtynių metu jaučiama nereali vienybė. Tačiau tuo pačiu noriu pasinaudoti proga ir prisidėti prie meno populiarinimo, skleidimo Lietuvoje. Tikiu, kad žmonės šiek tiek prie to prisilietę vis labiau jį atrastų, pamiltų, plėstų savo pasaulėžiūrą, šviestųsi“, - teigė kampanijos ambasadoriumi tapęs M. Kuzminskas.

      Šiuo metu Milano „Olimpia“ (Italija) klube rungtyniaujantis lietuvis tarp varžybų ir treniruočių tikisi surasti laiko apsilankyti kas dvejus metus Venecijoje vykstančiame viename prestižiškiausių pasaulio šiuolaikinio meno renginių.

      Lietuvos paviljonas Venecijos bienalėje oficialiai atidaromas gegužės 10-ąją. Mūsų šalis čia prisistatys su menininkių Linos Lapelytės, Vaivos Grainytės ir Rugilės Barzdžiukaitės opera-performansu „Saulė ir jūra (Marina)“. Tai ambicingas projektas, kuriame apie klimato kaitą gulėdami specialiai įrengtame dirbtiniame paplūdimyje dainuos daugiau nei 20 atlikėjų. Kartu su kitais 89 nacionaliniais paviljonais Lietuva varžysis dėl Venecijos simboliu laikomo auksinio liūto statulėlės.



      Pasak Lietuvos paviljoną organizuojančios Vilniaus dailės akademijos Nidos meno kolonijos vykdomosios direktorės Rasos Antanavičiūtės, tam, kad šaliai atstovausiantis kūrinys atkreiptų ne tik meno ekspertų dėmesį, bet ir dažniau skambėdamas garsintų Lietuvos vardą, trūksta dar kelių dešimčių tūkstančių eurų. Sutelktinio finansavimo kampanijos būdu surinkus šią sumą, operą būtų galima rodyti kiekvieną šeštadienį iki spalio pabaigos, beveik tiek, kiek ir trunka Venecijos bienalė.

      Lietuvos paviljoną Venecijoje pristato Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija. 

      Skaityti komentarus