°C
      2024 03 28 Ketvirtadienis

      Lietuvos paviljonas įvertintas Venecijos bienalės „Auksiniu liūtu“

      Nuotrauka: Rugilė Barzdžiukaitė | BNS nuotr.

      Autorius: BNS informacija
      2019-05-11 15:20:00

      Lietuvos paviljonui 58-oje Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje pirmą skirtas pagrindinis bienalės apdovanojimas  – „Auksinis liūtas“, pranešė Kultūros ministerija.

      Šį apdovanojimą pelnė menininkių–  režisierės Rugilės Barzdžiukaitės, rašytojos Vaivos Grainytės ir kompozitorės Linos Lapelytės – naujausias kūrinys opera-performansas „Saulė ir jūra (Marina)“.

      „Tai didelis Lietuvos šiuolaikinio meno pripažinimas. Kritikų ir žiūrovų susižavėjimas liudija, kad opera „Saulė ir jūra” nepalieka abejingų. Dėkoju menininkėms ir organizatoriams šiandien įtraukusiems Lietuvos kultūros vardą į Europos ir pasaulio kultūrines diskusijas“, – apdovanojimo įteikimo metu kalbėjo kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

      Vėliau LRT radijui telefonu iš Venecijos jis tvirtino, kad šis laimėjimas – išskirtinis.

      „Lietuva pirmoji pripažinta, jos menas pripažintas iš visų Baltijos šalių, viso mūsų regiono. Tikrai labai mažai posovietinių šalių yra gavusios tokį pasaulinį pripažinimą. Juoba, kad jį gauna jaunoji karta, mūsų nepriklausomybės menininkių karta, susitelkusi ir atradusi tokią originalią idėją, kuri pavergė tarptautinę žiūri, meno kritikus. Ne dėl kokių nors politinių aplinkybių, ne dėl kokių nors įtakų, bet tiesiog dėl to, kad tai yra nuostabus kūrinys“, – sakė ministras.

      Savo kūriniu menininkės nagrinėja klimato kaitos, kūniškumo, ekologijos ir vartotojiškumo temas.

      Ant 35 tonų ant smėlio gulinčius ir 8 valandas dainuojančius vasarotojus žiūrovai turi galimybę stebėti iš balkono.

      Tokiai kūrinio scenografijai reikalingą erdvę paviljono organizatoriai rado istoriniame Venecijos arsenale, kur anksčiau veikė laivų statykla.

      Operoje dalyvauja daugiau kaip 20 atlikėjų. Ji bus atliekama kiekvieną šeštadienį iki pat spalio.

      Prieš išvykdamos į Veneciją menininkės žiniasklaidai sakė, kad su chorais persipinančios arijos primena atsitiktinius pokalbius, tačiau jų visuma sudaro yrančios žemės paveikslą.

      „Pirminė mintis buvo išvesti paralelę tarp trapių žmonių kūnų ir žemės – tarsi bendro visų mūsų kūno – laikinumo. Atsispyrėme nuo vaizdinio, kuris žiūrovams matyti iš viršaus – vėliau jis užsipildė turiniu, atsirado ekologinis operos naratyvas“, – portalui diena.lt sakė R. Barzdžiukaitė.

      Pagal sumanymą, kūrinio dalimi Venecijoje gali tapti ir patys lankytojai. Jie kviečiami kartu su atlikėjais išsitiesti paplūdimyje po netikra saule. Tai padaryti galės iš anksto užsiregistravę ir savo maudymosi kostiumą bei rankšluostį atsinešę asmenys, jie čia turės išbūti ne trumpiau nei tris valandas bei galės skaityti atsineštas knygas, užkandžiauti ar nusnausti.

      Lietuva Venecijos bienalėje dalyvauja 11-ąjį kartą. Šiemet šalis prisistato kartu su dar 89 nacionaliniais paviljonais.

      Bienalė rengiama kas dvejus metus, ji laikoma prestižiškiausia šiuolaikinio meno paroda pasaulyje. Lietuva joje dalyvauja nuo 1999 metų. Šiemet mūsų šalis prisistatys 11 kartą.

      Venecijos bienalė tęsis iki lapkričio 24 dienos.

      Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.

      Skaityti komentarus