°C
      2024 03 19 Antradienis

      Šeštadienį Nidoje prasideda tarptautinis Th. Manno festivalis

      Nuotrauka: priejuros.lt nuotr.

      2022-07-09 15:00:00

      Šeštadienį Nidoje prasideda savaitę vyksiantis XXVI tarptautinis Thomo Manno festivalis, siūlantis plačią kultūrinę programą kurorto svečiams ir bendruomenei. Koncertus, parodas, filmų peržiūras bei intelektualų diskusijas šiemet jungs kaimynystės tema. Programoje daug dėmesio bus skirta karui Ukrainoje.

      „Nepaprastai skaudu, kad, kultūriniam gyvenimui sugrįžtant į įprastas vėžes, šiemet viena iš pagrindinių aktualijų yra Rusijos pradėtas karas Ukrainoje. Tačiau, būdami tragiškų įvykių liudininkais, esame pasirengę gvildenti šią problematiką, plėsdami visuomenės supratimą apie vykstančius geopolitinius procesus bei jų reikšmę mūsų ir visos Europos ateičiai", - sakė istorikė Lina Motuzienė, renginį organizuojančio Th. Manno kultūros centro direktorė. Šeštadienį Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje festivalį atidarys Pradžios koncertas. Pirmajame renginyje Edwardo Elgaro, Ralpho Vaughan-Williamso ir Benjamino Britteno kompozicijas atliks Klaipėdos kamerinis orkestras, vadovaujamas Mindaugo Bačkaus, ir solistas baritonas Romanas Kudriašovas.

      Muzikos programoje taip pat numatyti susitikimai su Klaipėdos choru „Aukuras" (meno vadovas Alfonsas Vildžiūnas) ir smuikininku Konradu Levickiu, violončelininke Kornelija Kupšyte, Kauno kvartetu, pianistais Lauryna Lankutyte, Daumantu Kirilausku, Simonu Lepper (Didžioji Britanija), klavesininku Baliu Vaitkumi ir kitais.

      Festivalio pasirinktą kaimynystės temą įvairiais aspektais nagrinės žodžio programos renginiai. Šia proga Th. Manno memorialiniame muziejuje viešės ukrainiečių intelektualai: kino režisierius Sergejus Loznitsa, rašytojas ir filosofas Jaroslavas Melnikas. Bendruomenių sugyvenimo, migracijos bei Rytų Europos kaimynystės specifiką gvildens istorikai bei žurnalistai iš Lietuvos bei užsienio.

      Kino programoje, rengiamoje bendradarbiaujant su Goethe's institutu, taip pat laukia Ukrainoje žuvusio lietuvių antropologo ir režisieriaus Manto Kvedaravičiaus juostos „Mariupolis" peržiūra.

      Dailės programoje - Lietuvoje kuriančio ukrainiečių menininko Valentyno Odnoviuno paroda Kuršių nerijos istorijos muziejuje.

      Liepos 16-ąją, rašytojo Th. Manno atvykimo į Nidą datą, festivalio minimą kaip jo bičiulių dieną, vyks vokiečių publicistės Kerstin Holzer knygos „Monascella.

      Monika Mann und ihr Leben auf Capri" („Monika Mann ir jos gyvenimas Kapryje") apie vieną iš rašytojo dukterų pristatymas. Festivalio metu vyks ir Th. Manno kūrybos skaitymai bei susitikimas su festivalio esė konkurso laimėtojais.

      Skaityti komentarus