°C
      2024 04 19 Penktadienis

      Vilniuje atidarytas pirmasis Lietuvoje virtualios realybės kino teatras

      Nuotrauka: vrspot.lt nuotr.

      Autorius: Jovita Verputienė
      2023-02-06 15:00:00

      Nuo šiol vilniečių ir sostinės svečių laukia unikali patirtis – atidarytas pirmasis ir vienintelis Lietuvoje virtualios realybės kino teatras „VR Cinema“.

      Naujas pramogų taškas įsikūrė didžiausioje Baltijos šalyse virtualios realybės pramogų erdvėje VR SPOT, sostinės prekybos centre Go9.

      Atidaryti kino teatrą įkvėpė „Angelų takais“ sėkmė

      „Atidaryti virtualios realybės kino teatrą mus įkvėpė neįtikėtina kultinio filmo „Angelų takais“ sėkmė. Tai filmas – legenda, kviečiantis pasinerti į M. K. Čiurlionio kūrybą virtualios realybės pagalba. Šį filmą matę žmonės grįžta ne po vieną sykį ir drąsiai jį rekomenduoja kitiems. Kartais patekti į filmo seansus net nėra vietų ir reikia registruotis iš anksto“, – pasakoja pirmojo virtualios realybės kino teatro „VR Cinema“ įkūrėjas ir vadovas Lukas Verpetinskas.

      Kultinis filmas „Angelų takais“ rodomas ne tik Vilniuje, bet ir Kaune, Druskininkuose ir Šiauliuose.

      „Angelų takais“ sėkmingai pradėjo kelionę ir po Lietuvos mažesniuosius miestelius ir mokyklas. Kiekviena klasė gali pasinaudoti kultūros pasu ir pasikviesti mobilų kino teatrą į savo mokyklą.  

      „VR Cinema“ repertuare – 3 nauji filmai

      Unikalaus virtualios realybės kino teatro „VR Cinema“ repertuare šiuo metu šalia populiariojo „Angelų takais“ yra dar 3 nauji filmai, kuriuos kūrėjai atrinko filmų festivaliuose. 

      „Drąsiai sakome, kad startuojame su stipriais filmais, kurie nepaliks abejingų, – sako „VR Cinema“ įkūrėjas L. Verpetinskas. – Mūsų kūnas apdovanotas penkiais pojūčiais, kurių pagalba pažįstame pasaulį. O kas nutiktų, jei gautumėte galimybę juos papildyti? Paaštrinti, pagilinti, priartinti, praplėsti? Virtualios realybės pagalba galime išgyventi tokias situacijas, į kurias gyvenime geriau nepatekti. Virtualios realybės filmai leidžia jaustis taip, lyg patys būtume veiksmo dalyviai“.

       Du filmai „Kaitos“ ir „Gijos“ rodomi kaip viena teminė patirtis apie pasaulio kaitą ir sukūrimą.

      Režisierius Adrian Meyer virtualios realybės pagalba suteikia įrankius ir vizualiai kontempliuoja apie tai, koks pasaulis prieš mus atsivertų, jei išsinertume iš kaustančių dabartinių suvokimo pančių.

      Filmas „Kaitos“ nukelia į Džakartos rajoną, kur jaunos ir senos akys pasikeisdamos stebi aplinkos metamorfozes, kuomet lėtą tradicinį kaimo gyvenimą keičia nesustojančio didmiesčio šviesos. Miestas keičiasi kartu su savo gyventojais, kurie ramiai išgyvena laikinumo ir neišvengiamybės nuojautas vis greitėjančio tempo fone.

      Virtualios realybės pasakojimas – tarp dokumentikos ir animacinės fantazijos. Tai duoklė šiuolaikinei Džakartos istorijai, bet kartu, ir universali asmens tapatybės meditacija.

      Filmo režisierius Jonathan Hagard, kilęs iš mažo kaimo Javos centre, tačiau jį visada intrigavo sostinės kontrastai. Čia pašiūrės susitinka su dangoraižiais, laisvamaniškumas su islamo radikalumu, o ekonominiai pasiekimai su ekologinėmis problemomis – Džakarta kasmet apsemiama vis labiau, o prognozės skelbia, kad iki 2050 metų miestas pilnai panirs po vandeniu.

      „Gijos“ – audiovizualinis kūrinys, sujudinantis visus penkis žmogaus pojūčius.

      Filmas „Ajavaska“ – kosminė kelionė. Tai stiprus patyriminis filmas, sukurtas pagal paslaptingo šamaniško gėrimo ir patirties įkvėpimą. Virtualios realybės filmas, nukelsiantis protą virš įprastos realybės ribų ir atversiantis mažai pažintą žmogiškos prigimties dalį. Daugiau ir ryškesnių spalvų, kurios pažadina primigusią vaizduotę. 

      Nišiniame kino teatre vienu metu telpa 28 kinomanai

      Pirmajame virtualios realybės nišiniame kino teatre „VR Cinema“ skirtingose erdvėse vienu metu filmus žiūrėti gali 28 kinomanai.

      Po seansų žiūrovai kviečiami pasilikti pabendrauti prie arbatos puodelio ir aptarti išgyventas patirtis, pasidalinti įspūdžiais. 

      „Tik laiko klausimas, kada virtualios realybės kinas taps įprastu kasdieniu reiškiniu. Ateity virtuali realybė gali pakeisti ir televizorius. Tik vienintelis klausimas, kada visuomenė bus pasiruošusi tokioms naujovėms“, - prognozuoja virtualios realybės ekspertas L. Verpetinskas.

      Skaityti komentarus